Wie wordt Nachtburgemeester van Delft? Er kan niet meer gestemd worden!

Algemeen

DELFT – Eindelijk, de stembussen zijn geopend. Delftenaren kunnen vanaf dit weekend hun Nachtburgemeester kiezen.

Om het geheugen wat op te frissen, presenteren we nog één keer de genomineerden. De eerste is de veelvuldig door lezers voorgedragen Anna Krul. Ze is, vertelde ze, al veertig jaar op stap, ze had in totaal zes kroegen, waarvan vier in Delft, en ze is momenteel vooral druk met haar goedbezochte website www.delft.kijkt.nl, met heel veel foto’s van Delft en Delftenaren. Ze is nog altijd veel in Delftse horecagelegenheden te vinden. “Je moet als Nachtburgemeester van uitgaan houden en het leuk vinden om ergens een drankje te doen”, vertelde ze. Dat ligt haar wel. Bovendien: “Ik zie wel wat goed en fout gaat in de horeca. Iedereen kan fouten maken. Maar als je drie keer achter elkaar hetzelfde fout ziet gaan, dan denk ik wel van: Tsja... Mensen hebben minder te besteden en koffie en bier zijn thuis toch het goedkoopste. Als je daarvoor de stad ingaat, wil je wèl wat extra’s. En dus niet dat het voor je neus neer wordt gesmeten en er niets tegen je wordt gezegd. Horeca moet dienstverlenend zijn.” 

De tweede genomineerde is de Bekende Delftenaar Tijn Noordenbos. Hij stak al vaak zijn hoofd boven het maaiveld uit en trakteerde de stad al op veel van zijn ideeën. Dat wil hij straks ook als Nachtburgemeester doen. Als Nachtburgemeester ben je er volgens Noordenbos niet alleen voor de horeca. “Je bent een extra toevoeging aan het geheel en je probeert zo de stad zich zo goed mogelijk te laten ontwikkelen. Dan denk ik aan een goede harmonie tussen het nachtleven en de nachtrust. Zo veel mogelijk mensen moeten zich hier in Delft happy voelen. Dat kan deels door uitgaan, maar anderen willen ook goed kunnen slapen. Daar moet een compromis tussen worden gevonden. Ik ga ervan uit dat Delft een creatieve en positieve stad is. Voor kankeraars ben ik er niet, die hoeven niet op mij te stemmen. Ik sta voor vernieuwende en creatieve oplossingen.” 

Herman Baas is de derde genomineerde. Wat hem, vertelde hij, zo geschikt maakt voor het ambt van Nachtburgemeester is dat hij in de eerste plaats een nachtmens is. “Ik hou van de nacht, dan ben ik op mijn creatiefst. En ik hou van nachtmensen. Onder nachtmensen treft men veelal romantici en levensgenieters aan. 
Bourgondiërs en non-conformisten die niet schuwen om buiten de gebaande paden te treden. Die gezelligheid zoeken of het zelf aan hun kont hebben hangen. Het zijn de mensen waar het altijd een onsje meer mag zijn en die bovenal positief in het leven staan. Deze inspirerende mensen moeten we koesteren en ze verdienen de beste uitgaansgelegenheden die een stad als Delft maar te bieden heeft.” 

Relatief onbekend is Stef van den Heuvel, de vierde genomineerde. Hij komt vaak en graag in de horeca. Hij is regelmatig op de Beestenmarkt te vinden. Of hij gaat kijken en luisteren naar bandjes die in cafés optreden. “En als er iets te dansen valt, wat heel zelden is, dan ben ik erbij. Ik dans graag”. Van den Heuvel is een trouw bezoeker van de Delftse horeca-gelegenheden. “Hoewel de sfeer goed is, denk ik dat het altijd beter kan.” Het lijkt ‘m leuk om als Nachtburgemeester resulaten te boeken. “Dingen op straat of in cafés of bij evenementen zien, en daar vervolgens iets mee doen zodat het in Delft leuker kan worden. Ik ben een doelgericht mens en ik vind het leuk om resultaten te bereiken. Ik zou willen dat het nacht-, avond- en vrijetijdsleven gevarieerder en gezelliger wordt”, aldus Van den Heuvel. 

De laatste genomineerde is Leo Quack. Als één Delftenaar het Delftse nachtleven de afgelopen jaren van dichtbij meemaakte, dan is hij het wel. Jarenlang stond hij achter de bar in Café de Oude Jan. Dit café aan het Heilige Geestkerkhof was en is altijd tot diep in de nacht open. Leo Quack was daar, tot hij zijn café dit jaar van de hand deed, altijd bij. De 63-jarige Delftenaar staat er niet afwijzend tegenover om Nachtburgemeester van Delft te worden. “Maar”, benadrukte hij meteen, “ik ga er niet vanuit dat ik vervolgens voor een soort Rijdende Rechter moet spelen. Daar zijn anderen voor.” Quack wil zijn opgedane kennis van de afgelopen jaren wel inzetten om het Delftse nachtleven te verbeteren. “Ik heb jarenlang ’s nachts gewerkt, er zijn dingen die voor verbetering vatbaar zijn. Daar moet wat structuur in worden gebracht. Je moet je oor hiervoor te luisteren leggen bij anderen”.

Stemmen
Lezers van Delft op Zondag kunnen vanaf dit weekend op twee manieren hun stem uitbrengen. De meest eenvoudige manier is om snel naar de website www.delftopzondag.nl te gaan en daar te stemmen op uw favoriete Kandidaat in de poll. Daarnaast is het mogelijk om de bon op deze pagina in te vullen en die in te leveren op de redactie van Delft op Zondag of op te sturen naar Delft op Zondag, Koornmarkt 22, 2601 CX, Delft. Wie straks de eerste Nachtburgemeester van Delft is, wordt in de eerste week van het nieuwe jaar bekendgemaakt. (JN)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12