Langstudeerders worden harder aangepakt, maar daar merken Delftse studentenverenigingen nog weinig van

Algemeen

DELFT – Staatssecretaris Zijlstra van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap kwam onlangs op het idee om langstudeerders aan te pakken. In het nieuwe systeem mogen studeerders elke opleidingsfase met een jaar rekken, maar erna komt een jaarlijkse toeslag van 3000 euro op het collegegeld. Al snel na de lancering van de nieuwe regeling rezen er vragen over hoe het dan verder moest met studentenverenigingen. Immers, een jaar lang plaatsnemen in het bestuur van zo’n vereniging kan wel de nodige vertraging tot gevolg hebben en uiteindelijk dus ook aardig in de papieren gaan lopen. Delft op Zondag vroeg de Delftse studentenverenigingen daarom of ze al iets merken van deze overheidsmaatregel.

Bart van Osnabrugge, commissaris acquisitie van DSMG Krashna Musika, merkt tot op heden niets van het feit dat langstuderen fiks duurder is geworden. “Maar dat schrijf ik voor een aanzienlijk deel ook toe aan het feit dat we dit jaar een tournee naar Freiberg en Praag hebben gehouden. Dit soort trips versnellen het vinden van een nieuw bestuur aanzienlijk.” Verder merkt Van Osnabrugge dat bestuursleden wel per sé willen blijven studeren en dus niet fulltime beschikbaar zijn. “Maar we maken nu al een planning voor wat betreft de beschikbaarheid van onze bestuursleden en onze commissies doen iets meer.” Uiteindelijk heeft Krashna Musika het gewenste bestuur niet compleet gekregen. “We mikten op zes bestuursleden, maar het zijn er vijf geworden, waarvan er één door studiedruk minder is gaan doen. Dit betekent dat sommige taken niet optimaal uitgevoerd kunnen worden.” 

Tim van den Berg, voorzitter van de Delftsche Studendenten Bond heeft geen problemen gehad met het formeren van een bestuur. “We zijn met vijf man compleet. In de afgelopen drie jaar deden we het met vier man, dus nu is er zelfs één extra bij. Daarbij komt ook nog dat ons ledenaantal maar blijft groeien.” De 75 nieuwe inschrijvingen van dit jaar betekenen voor de Delftsche Studenten Bond dan ook een evenaring van het aantal in 2008, dat het hoogste was sinds 1992. “Zodoende merken wij als vereniging dus weinig van het nieuwe regeringsbeleid op het gebied van langstudeerders.”

‘IK DENK DAT DE OVERHEIDSMAATREGEL NOG NIET VAN INVLOED IS’ 

Proteus-Eretus heeft haar zo gewenste achtkoppige bestuur compleet weten te krijgen. “Maar dat heeft wel wat meer tijd gekost dan we gewend zijn,” weet voorzitter Bart Sluijs. Er waren voldoende kandidaten om zitting te nemen in het bestuur van de vereniging, maar een heel aantal van hen wilden wel, maar zagen er vanaf omdat er een boete boven hun hoofd hing. “We zijn blij dat we het bestuur compleet hebben weten te krijgen. Daarnaast merken we qua aanmeldingen van nieuwe leden nauwelijks verschil, dus ik denk dat de overheidsmaatregel nog niet van invloed is.” 

Elizabeth Berghuijs, voorzitter van Studentenstam De Delftse Zwervers, heeft ook geen problemen gehad met het vinden van nieuwe bestuursleden. “Ik denk dat dat komt doordat de bestuursleden van onze vereniging in het verleden ook al geen compensatie voor hun werk kregen, omdat de TU Delft deze compensatie pas verstrekt als je vereniging minimaal 75 leden telt. Dat is bij ons helaas niet het geval, maar daardoor is de vereniging wel zo beheersbaar dat bestuurders ervan ook gewoon colleges kunnen volgen.” Het is echter niet zo dat Berghuijs helemaal geen veranderingen ziet. Het is namelijk wèl zo dat de leeftijd van degenen die zich verkiesbaar stellen lager is dan we gewend zijn. “Alle besturen, die deelnemen aan de verkiezingsstrijd die bij ons is losgebarsten, zijn nu compleet.” Studentenstam De Delftse Zwervers merkte tijdens de OWee echter wel dat veel nieuwe studenten nog twijfelden of ze zich al dan niet bij een studentenvereniging aan zouden melden. “Vaak wilden die studenten eerst even afwachten hoe druk ze het met hun studie gaan hebben of hadden ze geen zin in een vereniging waarbij zij elke dag verplichtingen hebben”, besluit Berghuijs.

‘EERSTEJAARS RICHTEN ZICH LIEVER EERST OP HET BEHALEN VAN DE PROPEDEUSE’ 

Ook studentenvereniging Wolbodo merkt een verschil in de aanwas van nieuwe leden na de ingevoerde overheidsmaatregel. Waar in de jaren ’90 maar weinig studenten van deze vereniging afstudeerden, was dit in het afgelopen decennium wel anders. Toen afgelopen jaar het bindend studieadvies werd ingevoerd, bleek al dat eerstejaars leden zich meer voor de studie inzetten en dus minder voor de vereniging. “Maar het vinden van bestuursleden leidt nog niet tot problemen,” weet Niels van der Pas, secretaris van de vereniging. “We hebben geen fulltime-bestuur en we vragen hen ook niet om intensief activiteiten te organiseren of borrels te houden en bezoeken.” Verder merkt Van der Pas wel dat nieuwe leden andere activiteiten ontplooien dan vroeger het geval was: “Het aantal nieuwe aanmeldingen is dan ook niet lager dan normaal, maar het percentage eerstejaars studenten is lager, want deze richten zich liever eerst op het behalen van de propedeuse.  Zodoende is de meest actieve aspirant dan ook een tweedejaars student.”
Ook C.S.R. Delft heeft geen problemen met het werven van nieuwe leden. “Integendeel,” stelt voorzitter Robin van der Have. “De inschrijvingen nemen de laatste jaren alleen maar toe. Misschien komt het door de hulp die we studenten die lid zijn bieden. Zo zie je dat de resultaten van onze leden beter zijn dan gemiddeld.” Zelf is Van der Have al direct slachtoffer van het nieuwe beleid. “Want ik heb eerst een jaar Bouwkunde gestudeerd en ben nu twee jaar met Civiele Techniek bezig. Door mijn bestuursjaar zal ik dus vijf jaar over mijn bachelor doen en dat kost me drieduizend euro, terwijl ik mijn punten allemaal netjes gehaald heb. Driekwart jaar geleden, toen ik de keus maakte om in het bestuur te stappen, was er wel sprake van de maatregel, maar was deze ‘er nog niet door’. Zodoende heb ik de gok genomen.” Van der Have maakt zich dan ook wel lichtelijk zorgen over de toekomst. “Voor de komende jaren is het spannend of we nog bestuursleden vinden. Het is namelijk ontzettend leuk om te doen, maar ik denk dat het riskeren van een boete van drieduizend euro mensen wel af kan schrikken.”

‘IK KAN ME VOORSTELLEN DAT HET VOLGEND JAAR LASTIGER WORDT’ 

Voorzitter Jakob Buis van D.S.V. Nieuwe Delft heeft nog geen moeite gehad met het vinden van nieuwe bestuursleden. “We hebben dit jaar de vier voltijdplaatsen dan ook zonder problemen weten in te vullen. Ik kan me echter wel voorstellen dat dat volgend jaar lastiger wordt, want ik hoor mensen binnen de vereniging er ook al over spreken.” Voor wat betreft het aantal nieuwe leden weet Buis nog niet helemaal hoe hij de cijfers moet opvatten. “We zitten op een gemiddeld aantal nieuwe leden, maar de trend van de laatste jaren was dat er een stijgend aantal was. Dat is nu dus niet het geval, maar ik denk dat we pas volgend jaar moeten bepalen welke conclusies we daaraan verbinden.” 

Bij D.S.V. Sint Jansbrug leidt het formeren van een nieuw bestuur ook niet tot problemen. “Bij ons is er sprake van democratische verkiezingen en de ervaring leert dat er meestal meer kandidaten dan vacante functies zijn,” weet vice-voorzitter Kees Arets. “Ook in de toekomst ziet het er wat mij betreft niet naar uit dat dit gaat veranderen. Verder besteden we als vereniging ook aandacht aan de resultaten van onze leden, want de studie is toch dat wat de mensen naar Delft brengt. Alles daarnaast is leuk, maar heeft minder prioriteit. De hechte sociale banden binnen onze vereniging dragen hier wel aan bij.” Ook D.S.V Sint Jansbrug maakt zich geen zorgen over het werven van nieuwe leden. “In Delft is de trend dat het nieuwe aantal leden is gestegen, maar bij ons is er een lichte daling ten opzichte van het afgelopen jaar, maar het aantal aanmeldingen van nieuwe leden ligt nog altijd hoger dan vier jaar geleden.” (AdW)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12