Afbeelding

Hemd van het Lijf: Hans van Muiswinkel

vaste rubrieken

Editie: Week 4, Jaargang 23 |

Hans van Muiswinkel (75) is voorzitter van Vereniging van Postzegelverzamelaars “Delft”.

1. Waarom wilde je hier, in je werkkamer, worden gefotografeerd?
“Omdat ik hier dikwijls aan het werk ben voor de Vereniging van Postzegelverzamelaars Delft. Ik houd hier mijn postzegelverzameling bij en daarnaast schrijf ik artikelen voor in de 'Filadelfia', de nieuwsbrief van onze vereniging.”

2. Hoe bent u begonnen met postzegels verzamelen?
“Zoals zovelen heb ik het van een ander geleerd. Bij mij was dat mijn vader. Hij was huisarts in Haarlem en een hartstochtelijke filatelist. Hij heeft me bij de hand genomen en zo heb ik geleidelijk aan geleerd hoe je netjes een verzameling opbouwt.”

3. Wat komt er allemaal kijken bij het verzamelen van postzegels?
“Je kunt niet zomaar beginnen met verzamelen. Je moet eerst een idee hebben hoe je je verzameling wilt opzetten. Hierbij moet je aan thema's denken. Daarbij is er een verschil tussen ongebruikte, postfrisse en ongestempelde zegels. Verder zie je bij postzegels uit de tropen vaak dat er roest op zit. Er zijn verschillende manieren om dat te verwijderen en die moet je jezelf ook aanleren.”

4. Waar haal je inspiratie voor het clubblad vandaan?
“Ik probeer vaak thema's uit de actualiteit te halen en die te betrekken op gebeurtenissen of personen uit het verleden. Daar zoek ik vaak achteraf een plaatje van een postzegel bij. Ik heb inmiddels ook al twee boekjes met mijn artikelen uitgegeven.”

5. Wat is er zo leuk aan het verzamelen van postzegels?
“Het is een soort van verzameldrift. Je streeft ernaar om je albums compleet te maken. Op het moment dat je bijna zover bent en je weet een postzegel die je nog niet hebt te bemachtigen, dan voelt dat als een overwinning. Aan de andere kant is het ook niet leuk om het album compleet te hebben, want het hebben van de zaak is het einde van het vermaak.”

6. Hoe heb jij je verzameling opgebouwd?
“Ik ben aan de hand van verschillende thema's gaan werken. Zo heb ik verzamelingen van Elvis, Willem Alexander en Maxima, wijn- en wijnbouw en van verschillende landen. Maar er zijn natuurlijk veel meer mogelijkheden om je verzameling in te richten.”

7. Als ik burgemeester van Delft was, dan...
“... Dat vind ik een lastige vraag, want ik vind dat de gemeente het helemaal niet zo slecht doet. Ik heb de burgemeester gesproken bij de lancering van de postzegelblokken “Keramiek uit Delft” en hij was zeer geïnteresseerd. Natuurlijk weet ik dat de gemeente met financiële problemen te kampen heeft, maar ik zou niet weten hoe ik dat zou moeten oplossen.”

8. Op welke manier kom je aan nieuwe postzegels?
“Ook daarvoor zijn er verschillende manieren. Sommige van onze leden hebben een abonnement bij Van Domburg aan de Voldersgracht. Je kunt bijvoorbeeld vragen of hij alle nieuwe postzegels uit een bepaald land voor je wil verzamelen. Verder zijn er veilingen op clubavonden, doen clubleden onderling zaken en worden verschillende beurzen georganiseerd.”

9. Zijn er veel postzegelverzamelaars in Delft?
“Zeker, je hebt naast onze vereniging nog De Oude Jan en Prometheus, dus er zijn drie verenigingen in Delft. Wij zijn met honderdenacht leden de grootste vereniging. Er zijn ook lieden die van alle drie de verenigingen lid zijn. Geïnteresseerden kunnen altijd een kijkje nemen op http://filadelfia.snth.nl/.”

10. Wat is de meest bijzondere postzegel die bestaat?
“Dat is een misdruk Zweedse postzegel. Hij hoort groen te zijn, maar de misdruk is geel. Deze is geveild voor rond de vijf miljoen euro. Deze postzegel weegt maar 0,03 gram. Dat betekent dat hij met, omgerekend, honderdvijftig miljoen euro per gram het duurste materiaal ter wereld is.”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12