Afbeelding

Delftse clubs niet in gevaar door contributieachterstanden

sport

Editie: Week 7, Jaargang 23 |

d.v.v. Delft heeft nauwelijks last van leden die de contributie niet betalen. Cas van Velzen: "En als die er wel zijn, komen ze niet aan spelen toe." (foto: Roel van Dorsten)

DELFT – HMSH-voorzitter Theo van den Boogaard luidde onlangs de noodklok: leden die hun contributie niet betalen brengen het voortbestaan van de clubs in gevaar. Hoe zit dat eigenlijk in  Delft?

Bij d.v.v. Delft heeft men nauwelijks last van wanbetalers. “Dat komt doordat we heel duidelijk zijn”, vertelt penningmeester Cas van Velzen. “We werken met automatische incasso's en wie op 1 september niet heeft betaald, voetbalt niet. Dat geldt voor jeugdspelers, maar ook voor spelers uit het eerste. Verder valt ook altijd te praten over een betalingsregeling, mits dat vooraf gebeurt.”

‘DIE KOMEN BIJ EEN ANDERE CLUB OOK NIET AAN DE BAK’
Delft betaalde wel het nodige leergeld voor het tot dit systeem overging. “Vroeger werkten we met acceptgiro's en toen zag je dat zo'n vijfenzeventig procent direct betaalde. Voor de overige vijfentwintig procent ging een herinnering de deur uit. Een deel betaalde netjes, maar een andere groep niet. Die stuur je weg en komen bij een andere club ook niet aan de bak, omdat je de overschrijving pas goedkeurt als alle schulden betaald zijn.”

Van Velzen merkt zelf dus niet veel van wanbetalers. “Ik denk wel dat andere verenigingen er last van hebben, want er ploft elke week wel een brief van een bedrijf op de mat, dat aanbiedt om de contributie te innen. Ook krijgen we er telefoontjes over. Die mensen begrijpen niet dat wij er nauwelijks problemen mee hebben.

Sportincas is een voorbeeld van zo’n bedrijf. Luuk van der Zon, directeur van het bedrijf, legt uit wat zijn organisatie doet. “Vaak blijkt bij het innen van de contributies dat het overgrote deel van de leden direct betaalt, maar er is ook een percentage dat dat niet doet. Wij bieden alle sportverenigingen aan om die laatste bedragen binnen te krijgen. Daarbij bestaat de hoofdmoot van ons klantenbestand inderdaad uit voetbalverenigingen. Dat heeft niets met de voetballers zelf te maken, maar met het feit dat voetbal een grote sport is waarbij de verenigingen ook wat minder goed te beheersen zijn.”

‘ER ZITTEN HEEL SCHRIJNENDE GEVALLEN TUSSEN’
Als lieden hun contributie niet op tijd betaald hebben, kunnen ze een telefoontje van Van der Zons bedrijf verwachten. “Ten eerste gaat het over het algemeen niet echt om schokkende bedragen. De meeste mensen geven aan dat het ‘er tussendoor is geschoten’ en maken het direct over. Dan is er ook een groep die een dispuut met de vereniging heeft en zegt dat ze zich al hebben uitgeschreven, terwijl dat volgens de vereniging niet het geval is. Ten slotte is er ook een kleine groep die het gewoon echt niet kan betalen. Daar zitten heel schrijnende gevallen tussen: zo hadden we pas bijvoorbeeld een vader die stopte met voetballen, zodat zijn zoon kon doorgaan. In dat soort gevallen gaan we in overleg met het desbetreffende lid en de vereniging om tot een oplossing te komen. Daarnaast wijzen we de leden op de verschillende regelingen die gemeentes aanbieden om de jeugd te laten sporten.”

Vitesse Delft heeft goede ervaringen met dit Sportfonds. “Wij geven aan leden die moeite hebben met betalen aan dat zij, als zij minder dan honderdtien procent van het minimumloon verdienen, aanspraak kunnen maken op 225 euro uit dit fonds”, vertelt Peter Siepman, verantwoordelijk voor de financiële administratie. “Het mooie is dat het contributiegedeelte direct aan de club wordt overgemaakt. Wij hebben eigenlijk nauwelijks last van openstaande contributies, dat gebeurt in nog geen vijf procent van de gevallen. Dat komt ook doordat bij ons in termijnen kan worden betaald. De mensen die niet betalen, zijn vaak mensen die wegblijven zonder uit te schrijven. Dat gaat zomaar niet, want ook bij ons betaal je voor een heel seizoen.”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12