Afbeelding

Ouderenorganisaties: Kwaliteit van zorg straks onder druk

Algemeen

Editie: Week 41, Jaargang 22 |

Meer behoefte aan vrijwilligers in de zorg: Zorgorganisatie Pieter van Foreest is deze week begonnen met het omscholen van hun vrijwilligers

DELFT – Delftse ouderenorganisaties zijn nog niet gerust over de zorgtaken die de gemeente Delft volgend jaar op zich neemt. Het zit de organisaties niet lekker dat de gemeente van plan is meer taken over te laten aan vrijwilligers.

De Delftse ouderenorganisaties KBO en ANBO zijn nog verre van gerust over de uitvoering van de zorgtaken waar de Gemeente Delft vanaf volgend jaar verantwoordelijk voor wordt. Ze vrezen toenemende bureaucratie, het verslechteren van de kwaliteit van de zorg voor ouderen en het verminderen van voorzieningen. Ook denken de organisaties dat de gemeente veel te hoge verwachtingen heeft van een grotere rol voor vrijwillige ondersteuners.


Coördinator Jan Kroon en Peter Meijer van ouderenbond ANBO willen de noodklok nog niet luiden, maar hebben wel een lange lijst met hun zorgen opgesteld. Deze zijn ook aan de gemeenteraad gestuurd. Het budget dat de gemeente tot nu toe heeft gereserveerd voor het uitvoeren van de nieuwe WMO-taken blijft voor hen een bron van zorg.


Meijer: "Het beschikbare geld wordt straks de leidraad voor het uitvoeren van de nieuwe taken. Er zal op worden gestuurd, het motto van de gemeente wordt: ons ben zuinig. De gemeente zal dus vooral gaan streven naar lichtere vormen van ondersteuning. Dat zal gevolgen hebben voor de uitvoering van de zorgtaken. Maar het blijft maar onduidelijk hoe dit zich vertaalt naar de zorgbehoevende burger."
Vooral als het gaat om mensen met een chronische ziekte roept dat vragen op, schrijft de organisatie aan de gemeente.
Kroon wijst verder nog op de gevolgen van de bezuinigingen voor de huishoudelijke hulp, een onderdeel van het zorgpakket dat afgelopen jaren al onder de verantwoordelijkheid van de gemeente viel. "Er wordt niet meer gekeken naar de vraag, maar naar de normen die men heeft gesteld. Dat dreigt straks ook te gebeuren bij de overige zorgtaken. De hamvraag is natuurlijk hoeveel zorg burgers met een zorgvraag uiteindelijk nog krijgen."

Vrijwilligers
Piet Duijndam, voorzitter van de katholieke bond van ouderen (KBO) in Delft, wil in de eerste plaats zijn respect en waardering benadrukken voor de inzet van de ambtenaren en bestuurders bij de gemeente om de decentralisatie in goede paden te leiden. Toch kijkt ook zijn organisatie kritisch mee, vooral bij plannen om zorgtaken aan commerciële organisaties uit te besteden. "Bij Regiotaxi bemerken we heel veel ontevredenheid. Dat zou bij andere organisaties niet zo moeten ontstaan."
Een ander punt dat beide ouderenorganisaties aansnijden is het voornemen van de gemeente om in de toekomst meer taken over te laten aan vrijwilligers of mantelzorgers. Zo koestert het college van B & W ondermeer de ambitie dat de helft van alle volwassen Delftenaren straks aan vrijwilligerswerk doet.


Maar inzet door vrijwilligers is om meerdere redenen veel te hoog ingeschat, meent ANBO. "De wens is hier de vader van de gedachte."


Ook Duijndam is er niet gerust op om meer taken op de schouders van vrijwilligers te leggen. Nogal speculatief, meent Duijndam. "Veel mensen zijn al actief als vrijwilliger, of als mantelzorger.  Het is zeer gewaagd om te denken dat er gemakkelijk meer vrijwilligers gevonden kunnen worden. En bij dit alles speelt een rol dat de gemeente zo goed als failliet is."

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12