DHL morst te veel punten in derby's, vindt Joris Aerns, en het is nog te wisselvallig

Algemeen

Joris Aerns blijft sierlijk overeind èn de baas over de bal tegen een zich in alle mogelijke bochten wringende tegenstander van Alphen, afgelopen zondag de tegenstander in de Bekerwedstrijd die DHL met 5-1 won. (foto's: Roel van Dorsten)

DELFT – Joris Aerns voetbalde een aantal jaren voor DHC. Intussen is de linksback aan alweer z'n derde seizoen in het shirt van DHL bezig. Boze en minder boze tongen beweren nog wel eens dat Aerns zeker niet zou misstaan in het huidige DHC, dat een goeie linksback wel zou kunnen gebruiken.

Maar Aerns (3), hij voetbalde eerder ook voor HBS en Wilhelmus, heeft het bij DHL best naar z'n zin. Hij is er aanvoerder èn hij is de schoonzoon van voorzitter Paul de Bree. Hoezo, één plus één is twee? 

Aerns is in elk geval overtuigd linksbenig. "M'n rechterbeen is m'n chocoladebeen. Vind ik wel jammer, ja. Ik had toch wel graag tweebenig willen zijn. Ik kan wel ièts met rechts, maar het had beter gemoeten. Als je in het moderne voetbal wat wilt bereiken, kom je er niet mee weg als je niet tweebenig bent". Daar staat tegenover dat toch vrij algemeen wordt aangenomen dat linksbenige voetballers wat meer te bieden hebben dan rechtsbenige. "Ik weet niet of die stelling helemaal klopt", houdt Aerns een slag om de arm over z'n been, "maar als je zo om je heen kijkt, is dat wel het beeld. Maar er zijn natuurlijk ook veel meer rechtsbenige voetballers dan linksbenige". Hij is intussen niet geheel ontevreden over wat hij als voetballer wel aardig kan. "Ik heb wel een aardig spelinzicht, een aardige trap en door de jaren heen natuurlijk een hoop ervaring". 

-Ben je, nu je alweer een aantal jaren op wat bescheidener niveau voetbalt, als voetballer stil blijven staan of misschien wel minder geworden?
"Je merkt natuurlijk wel dat het een lager niveau is. Of je dat nou wilt of niet, daar ga je vanzelf in mee. Ik dacht ook: Dat gaat mij niet gebeuren. Maar het gebeurt tóch. Maar je krijgt er ook wel wat voor terug. Een stukje stevigheid, bijvoorbeeld. Er wordt op dit niveau toch fysieker gevoetbald. Maar ook in een lager tempo, ja. Bovendien: het heeft ook met je leeftijd te maken. De explosiviteit die je vroeger had, die gaat er wel een beetje af. Daar krijg je dan weer meer tactisch inzicht voor terug. Je stelt je nu zó op dat je die vier, vijf meter niet meer hoeft te maken. Dat probeer ik ook over te brengen op de jonge jongens. Een mooi voorbeeld vind ik Phillip Cocu, hoe hij dat in z'n laatste voetbaldagen deed". 

-Vind je voetballen en trainen nog steeds wel leuk?
"Twee keer in de week trainen? Heerlijk. Als je ouder wordt, weet je ook dat je lichaam dat nodig heeft. En ik vind trainen gewoon lekker".
De trainer, is hij duidelijk, kan behoorlijk bijdragen aan of afbreuk doen aan het plezier dat hij in het spelletje heeft. "Als er geen klik is met de trainer of als het spelsysteem of de aanpak van de trainer je niet aanstaan, dan ga je toch met minder plezier naar de club toe. En natuurlijk spelen de resultaten een grote rol". Als de trainer niet helemaal in zijn straatje loopt, dan laat hij dat wel merken, zegt hij. "Ik vind ook dat je als team moet geloven in hoe de trainer wil spelen en hoe hij traint. Maar ik denk dat de hedendaagse trainers dat wel doorhebben. Dat ze ook feedback vragen aan de spelers. Wim van Zinnen is wat dat betreft een prima trainer. Ik had hem in de jeugd van DHC al als trainer gehad. Dat goeie beeld dat ik toen van hem had, is niet veranderd". 

DHL, zegt Aerns, doet het dit seizoen beter dan vorig seizoen. Maar dat is ook niet zo moeilijk, zeker omdat er wel wat aardige voetballers naar DHL zijn gekomen. Maar: "Die wisselvalligheid moet eruit. En in derby's geven we te vaak niet thuis. Ik wil niet spreken van derby-angst, maar ook vorig seizoen hebben we in derby's te veel punten verspeeld. Ik weet niet hoe dat komt, maar tegen ploegen die niet uit Delft komen spelen we beter. Ik vind derby's juist leuk. Er is veel publiek, je speelt tegen veel bekenden. Misschien dat we in die derby's iets te graag willen en dat het daardoor juist niet lukt". Dat neemt niet weg: "Ik vind wel dat we dit seizoen moeten promoveren. Maar dan moet wèl die wisselvalligheid eruit".

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12