DHL-aanvoerder Joris Aerns waakt voor te hoge verwachtingen

Algemeen

Joris Aerns heeft zojuist - na een fraaie solo langs vier man – DHL op een 0-1 voorsprong gezet en loopt, slechts met een opgeheven vingertje, weg. Hij laat Bas Olsthoorn (4) en Jeroen Hoornweg (6) in mineur achter. (foto: Roel van Dorsten)

DELFT – Menig voetballiefhebber keek al wekenlang vol verwachting uit naar het nieuwe voetbalseizoen. Vorige week was het eindelijk zo ver. Op sportpark Tanthof-Zuid vond zelfs de eerste heuse derby plaats. Thuisploeg SEP maakte voor het eerst in de clubhistorie haar opwachting in de derde klasse en mocht het daarbij meteen opnemen tegen het DHL van aanvoerder Joris Aerns. “Die eerste wedstrijd verliep teleurstellend”, blikt de aanvoerder van DHL terug. “Als je met een 2-0 voorsprong de rust ingaat, is het zonde als het nog 2-2 wordt. Achteraf kun je zeggen dat we in de tweede helft misschien wel te veel risico hebben genomen door het gat tussen de verdediging en het middenveld zo groot te laten worden. Zij hebben met Terrence van Koppen en Michael Schilperoort twee aanvallers die hier goed van wisten te profiteren.”

De deceptie betekende dus een valse start voor de ploeg van trainer Wim van Zinnen. “Maar er is geen reden tot paniek”, weet Aerns. “We hebben een goede voorbereiding gespeeld en ook zondag waren we in de eerste helft heer en meester. We hadden toen al met 4-0 voor kunnen staan. Wat onze doelstelling is voor het komende seizoen? Ik denk dat het mooi is als we bovenaan in de middenmoot eindigen. Veel mensen zeggen dat we voor het kampioenschap moeten gaan, maar ik denk dat we met ploegen als Lisse, Voorschoten en Foreholte in een verraderlijke poule zitten. Dat blijkt ook wel uit onze wedstrijd tegen SEP. Nadat we ze in het toernooi om de Stad Delft Bokaal in twee keer twintig minuten met 3-1 verslagen hadden, waren de verwachtingen voor deze wedstrijd hooggespannen. Daarnaast hebben we een niet al te brede selectie die ook nogal blessure- en schorsingsgevoelig is. Ook zijn we in de zomerstop met Willem Groenewegen en George Thoen belangrijke spelers kwijtgeraakt. Nu al roepen dat we voor een periode of zelfs het kampioenschap moeten gaan, is dus niet helemaal reëel. Als we er over een paar maanden goed voor staan, gaan we er natuurlijk wel voor.”

‘IK KWAM HIER VANAF DE EERSTE DAG ECHT IN EEN WARM BAD TERECHT’ 

Aerns voelt zich inmiddels helemaal thuis bij DHL. Zo’n vijf seizoenen geleden kwam hij over van buurman DHC, waar hij zijn drukke baan niet langer met de drie tot vier trainingen in de week kon combineren. “In die tijd maakte ik samen met Mark van der Kaaij (inmiddels Vredenburch, red.) en Marvin van der Krogt de overstap. We hebben toen wel heel duidelijk gemaakt dat we het belangrijk vonden dat we plezier in het voetbal hadden, maar dat we zeker ook wel wilden presteren. Die drive moet er wel zijn en die is er ook. Daarnaast hebben we gewoon een heel leuke groep. Er is heel weinig verloop en dat vind ik fijn. Met een groot deel van de groep spelen we al jaren samen en het leuke is dat een heel aantal spelers ook echt uit de eigen jeugd afkomstig zijn. Dat zegt wel iets over de club. Het is hier gemoedelijk; een echte vereniging. Ik kwam hier vanaf de eerste dag echt in een warm bad terecht.” 

Met zijn 32 jaar is Joris Aerns wel één van de routiniers van de club. Toen Bart Heemskerk drie jaar geleden zijn kicksen in de wilgen hing, nam Aerns de aanvoerdersband over. Echte druk brengt dit echter niet met zich mee. “Vroeger heb ik meestal linksback gestaan, inmiddels speel ik op de linkshalfpositie. Met mijn ervaring breng ik het er op die positie goed vanaf en samen met Rémy Kooymans en Ruben Arkesteijn, die ook al het nodige hebben meegemaakt, probeer ik de lijnen een beetje uit te zetten.”

‘ZOLANG HET GOED BLIJFT GAAN EN IK ER PLEZIER IN HOUD, BLIJF IK NOG WEL EVEN VOETBALLEN BIJ DHL’ 

Aerns is hiermee in zekere zin in het veld het verlengstuk van trainer Wim van Zinnen. “Ik denk dat het bestuur DHL er trots op mag zijn dat het zo’n trainer aan de club heeft weten te binden. En dat blijkt ook wel, want de trainer gaat zijn derde seizoen al in. Ik kende hem al uit mijn tijd in de jeugd bij DHC en was blij dat hij de opvolger van John de Letter werd. De Letter, die in mijn eerste twee seizoenen bij DHL trainer was, is een prima trainer en hij had echt zijn eigen systeem dat heilig voor hem is. Van Zinnen gaat meer uit van de kwaliteiten waarover hij kan beschikken. Daarbij heeft hij veel zelfspot en humor en laat over het algemeen de teugels redelijk vieren, maar als het echt nodig is, trekt hij ze ook aan. 

Aerns wil ondanks zijn 32 jaar nog niet van stoppen weten. “Ik heb het daar weleens met de trainer over gehad, maar de conclusie was dat stoppen altijd nog kan. Zolang het goed blijft gaan en ik er plezier in houd, blijf ik nog wel even voetballen bij DHL. Als je de beslissing om te stoppen eenmaal hebt genomen is het moeilijk om daarop terug te komen, dus ik blijf hier voorlopig nog wel even actief.” (AdW)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12