Full Speed pakt drie punten van DHL, dat de punten ook zo hard nodig heeft

Algemeen

DELFT – Het was zeker geen verkeerde derby, die tussen de tamelijk benarde tweedeklassers Full Speed en DHL. Beide wilden, afgelopen zondag, niet alleen per se winnen, omdat het een derby was. Ze moesten beide ook winnen, omdat ze de punten zo goed kunnen gebruiken.

Full Speed won, met 3-2. En dat was verdiend, vonden vriend en vijand. Full Speed-trainer Peter Bos: "We kwamen twee keer achter, maar ze konden het mentaal opbrengen om die achterstanden weg te werken. En dat ook nog 's met verzorgd voetbal". DHL-trainer Wim van Zinnen deed evenmin ingewikkeld. "In het algemeen heeft Full Speed wel verdiend gewonnen. Zij kregen de beste kansen, al kregen wij bij 2-2 en 3-2 ook wel aardige kansen. Al met al, en zeker op basis van de tweede helft, was het wel een verdiende overwinning voor Full Speed". Ook Full Speeds energieke spits Ronald Besse is duidelijk. "Onze overwinning was verdiend. Het was echt een derby, met kansen over en weer. Maar over de hele wedstrijd gezien hadden wij toch de beste kansen. Zij kregen twee kansen uit de counter en die maken ze. Wij kregen veel meer kansen". Willem Groenwegen, DHL's dynamische middenvelder en achter-de-spitser, is wat minder uitgesproken. "Het was in zoverre verdiend: als je zelf de kansen niet weet af te maken en ook nog 's op een beetje klungelige wijze twee doelpunten tegen krijgt, dan verdien je het niet om te winnen. De 2-2 was een voor ons ongelukkig tegendoelpunt: een eigen doelpunt. En als bij de 3-2 een één meter tien de bal kan inkoppen, dan mag je wel zeggen dat het niet helemaal goed staat". 

Intussen moeten we vaststellen dat het zowel Full Speed als DHL de nodige moeite kost voldoende punten bij elkaar te voetballen. Beide teams promoveerden aan het eind van vorig seizoen naar de tweede klas, de één iets minder toevallig dan de ander. En voetballen in de tweede klas blijkt soms toch vies tegen te vallen. Op de niet echt sensationele vraag waarom Full Speed deze derby won, antwoordt Peter Bos: "Omdat er bij ons nu een collectief stond". Dat moet dan inhouden dat daar in heel wat vorige wedstrijden géén sprake van was. "Nou, ze probeerden het wel, maar we hadden niet, zoals vóór de winterstop, de wind mee. Maar het was ook wel een stukje gemakzucht. Zo van: we hebben zeventien punten, die dertig punten die nodig zijn om je te handhaven komen er ook wel". 

-Wat heb je eraan gedaan om die negatieve spiraal, in vier maanden geen enkele overwinning, om te buigen?
Bos: "We hebben gesprekken gevoerd, individueel en met de groep. Dat heeft wel geholpen. En nee, het heeft er allemaal niks mee te maken dat ik wegga als trainer van Full Speed. Er wordt scherp en goed getraind. Ze trainen trouw, de sfeer is goed, de trainingsarbeid is goed". 

Bos weet intussen wel hoe het werkt. "Ik ben al sinds 1979 actief als trainer. En sinds 1990 als hoofdtrainer. Ik vind trainen erg leuk. Ik weet het: als de resultaten een poos uitblijven, gaat iedereen zich ermee bemoeien. En gaan ook de supporters morren. En de eerste die dat op z'n bordje krijgt is de trainer". 

Nee, aan de trainer ligt het zeker niet, vindt ook Ronald Besse. "Dat Peter Bos bij ons weggaat, heeft absoluut geen invloed. We wisten het ook al vroeg in het seizoen. De groep heeft het goed opgepakt. De trainer blijft er ook positief achter staan. Ik vind het jammer dat hij weggaat. Ik vind het een goeie trainer, maar ik heb het niet voor het zeggen". 

Bos is in gesprek met een andere vereniging, doet hij nog een beetje geheimzinnig. "Hoe zich dat verder ontwikkelt, moeten we even afwachten. Als er meer informatie is, lees je dat wel in de krant". Maar eerst wacht hem nog 'even' de klus Full Speed in veilige haven te loodsen. "We hebben slecht overwinterd, zo kan je dat wel stellen. 
Op 7 december van het vorige jaar hadden we het laatste resultaat neergezet. 
Daarna hebben we geen wedstrijd meer gewonnen, tot zondag dan. Ik heb tegen de jongens gezegd: het is niet vijf voor twaalf, het is kwart voor twaalf. We hebben, denk ik, dertig punten nodig om ons veilig te spelen. We hadden het onszelf een stuk makkelijker kunnen maken. Maar ja, zo is voetbal nou eenmaal. En het weer wordt beter, dat scheelt ook". 

-Zijn de voetballers van Full Speed dan van die mooi-weer-voetballers?
Bos: "Dat durf ik niet te zeggen. Maar het is nou eenmaal zo: als het weer beter wordt, heeft dat een positief effect op het team. Maar mooi-weer-voetballers? Nee, joh. Ze hebben ook een heel goeie partij neergezet toen het heel koud was".

'OP EEN GEGEVEN OGENBLIK IS DAT GEEN PECH MEER'
Willem Groenewegen vond het in het begin van het seizoen eigenlijk wel meevallen met dat voetballen in de tweede klas. Hij heeft enig recht van spreken, omdat hij met Concordia al eerder op dat niveau speelde. "In de tweede seizoenshelft zijn we ook wel goed begonnen, maar op de momenten dat we tegen de concurrenten de punten moeten pakken, pakken we ze niet. Dat vind ik dan wel tegenvallen. Dan kan je wel een punt pakken tegen ADO Den Haag, maar als je dan niet van je concurrenten wint, schiet je daar niet veel mee op". 

Hijzelf maakt ook een wisselvallig seizoen door, vindt hij. "Het is geen bijzonder seizoen, niet in negatieve zin, niet in positieve zin. Maar ja, als het niet geweldig draait, kan je ook individueel niet echt goed presteren". 

-Is het dus een kwestie van (gebrek aan) kwaliteit?
Groenwegen: "Over de breedte komen we wel kwaliteit tekort. We hebben een doelsaldo van 43 voor en 49 tegen. Dan gaat er dus ergens iets niet goed. Scorend vermogen hebben we wel, maar als je er vaak net één te weinig maakt, heb je wéér niks". 

Hij is dus niet ondersteboven van het niveau in de tweede klas. "Het gaat allemaal wel een stukje sneller en feller. De handelingssnelheid ligt hoger dan in de derde klas. Maar voor mij is er niet heel veel veranderd". 

Groenewegen vindt dat handhaven voor DHL mogelijk moet zijn. Maar: "We hebben al een keer of vijf in de laatste vijf minuten verloren. Op een gegeven ogenblik is dat geen pech meer. Dat moet gewoon beter. In de eerste helft van het seizoen dachten we: we blijven er wel in. Nu wordt dat toch wel moeilijk. We zullen alle zeilen moeten bijzetten". 

Trainer Wim van Zinnen weet ook dat het een hele klus zal worden DHL in de tweede klas te houden. "We moeten proberen er vier onder ons te houden. Dat zal nog een hele opgave worden. Ook al omdat we nog een zwaar programma krijgen. We krijgen de bovenste zes nog. Maar dat wisten we toen we aan dit seizoen begonnen. We zijn onverwacht gepromoveerd. Dan is het niet verrassend dat we het nu moeilijk hebben". 

-Is het toch niet een kwestie van kwaliteit?
Van Zinnen: "Nee, hoor. Kijk, UVS en ADO Den Haag steken er bovenuit. Voor de rest kan iedereen van iedereen winnen". Maar: "We hebben al zes keer met 3-2 verloren. We scoren wel redelijk makkelijk, maar we krijgen ook veel te veel doelpunten tegen. We moeten meer zekerheid inbouwen. Dat heeft wèl met kwaliteit te maken. De verdediging staat op zich redelijk goed, maar verdedigen begint al voorin. We hebben, op het middenveld en in de aanval, te weinig spelers die agressief de duels ingaan en duels kunnen winnen. Aan de andere kant: we hebben niet zo'n brede selectie. We zullen wat meer zekerheden moeten inbouwen. Verdedigend moet het in het hele elftal beter. En dan maar hopen dat we ook veel blijven scoren. Hopelijk is dat voldoende om ook volgend seizoen tweedeklasser te zijn".

'MAAR DE TWEEDE KLAS IS TOCH WEL PITTIG'
Full Speeds spits Ronald Besse weet ook niet zo gauw waarom Full Speed na een alleraardigst begin van het seizoen een maand of vier aan het tobben is geslagen. "Op dinsdag en donderdag staat er een scherpe groep op de training. In de wedstrijd spelen we dan een minuut of twintig goed, de rest van de wedstrijd laten we niks meer zien. En verliezen we zo'n wedstrijd. Gelukkig hebben we een goeie groep. Er zijn wel een paar incidenten geweest, dat weet je ook wel. John van Vliet die eruit is gestapt, maar die weer terug is. Daarom was de wedstrijd tegen DHL zo belangrijk. Die móesten we winnen. We hebben nu twee wedstrijden minder gespeeld en vier punten meer, dat gat hebben we geslagen. Helemaal als we die twee wedstrijden weten te winnen. Zondag spelen we tegen RKDEO. Als we die winnen, zijn we zo goed als veilig. Dat moet kunnen". Hij is vol goede moed, en wel hierom: "We zijn een team, we blijven voor elkaar gaan, dan komen de punten vanzelf". 

-Hoe vind je dat het met jezelf gaat, dit seizoen?
Besse: "Niet zo goed. In het begin van dit seizoen was het zoeken naar de vorm. Als je dan niet scoort, ga je tegen jezelf lopen te voetballen. Moet je tóch proberen je doelpuntjes mee te pakken. Het is moeilijk en zwaar, maar dat wisten we. In het begin pakten we punten. Stonden we vierde. Nu is het effe minder". 

Besse scoorde dit seizoen zes keer. Z'n seizoensgemiddelde ligt op dertien, veertien doelpunten. "Het kan nog wel. Maar de tweede klas is toch wel pittig. Er wordt beter verdedigd dan in de derde klas. Ik vind het wel knap als ik dit seizoen de tien doelpunten red. Spitsen worden tóch afgerekend op hun doelpunten". 

-Ben je al met volgend seizoen bezig?
Besse: "Er komen, heb ik gehoord, misschien een aantal jongens terug. Voor de rest weet ik het niet. Ik blijf gewoon. Ik heb het naar m'n zin bij Full Speed, de club doet er alles aan om het ons naar de zin te maken. Van de week, bijvoorbeeld, kregen we allemaal uniforme trainingstenues". 

Groenewegen is nog nièt met volgend seizoen bezig. "Dit seizoen duurt nog twee maanden. DHL is ook niet zo'n club waar je veel spelerswisselingen hebt. Dit is mijn tweede seizoen bij DHL. Ze hebben me nog niet gevraagd wat ik volgend seizoen doe. En ik heb ook nog niet gehoord dat spelers al weten dat ze weggaan".

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12