De eerste training zit er voor de meeste voetballers alweer op

Algemeen

DELFT – De eerste training, en bij sommige clubs de eerste trainingsdag, zit er bij de meeste verenigingen alweer op. Althans, waar het de selectiespelers betreft.  De eerste training. Er waren tijden dat zo'n eerste training een hele happening was. De heren voetballers hadden uitgebreid en intens genoten van een uiteraard welverdiende vakantie. Volgevreten en klemgezopen, excusez les mots, vervoegden ze zich met knikkende knieën en bonzende harten op die eerste training, waar een niet geheel van sadistische trekjes vrije oefenmeester likkebaardend z'n kans schoon zag.

De zweep ging erover. Lopen, lopen en nog 's lopen. Volkomen uitgewoond zochten de afgematte voetballers na de training een veilig heenkomen. Drank, maar nu wèl alcoholvrij, en lucht, daar konden ze niet genoeg van krijgen. Ja, dat waren nog 's tijden. 

Hoe anders is dat vandaag de dag. De tijden dat de voetballers in de voetballoze overbrugging tussen twee seizoenen 'helemaal niks' deden zijn voorbij. Neem maar Danny Hoogendoorn, van Full Speed. Hij, en 25 selectiemakkers, ondergingen afgelopen dinsdag de eerste training onder de bezielende leiding van nieuwe trainer Alex Scholte. "Niet echt", antwoordt Hoogendoorn op de vraag of hij moe was, na afloop van die eerste training. "Ik heb gewoon lekker getraind. Het was niet zo'n onwijze conditionele training. De trainer bouwt het, denk ik, rustig op". 

Hoogendoorn (24) begint aan z'n zevende seizoen in de selectie van Full Speed. "Zo'n eerste training is toch vaak ook kijken welke nieuwe spelers erbij gekomen zijn. En wij hebben dan ook nog een nieuwe trainer". 

-Is Alex Scholte anders dan z'n voorganger Peter Bos?
Hoogendoorn: "Zeker weten. Hij is een heel ander persoon. De trainer van vorig jaar was iets te professioneel, voor zichzelf en voor de groep. Deze trainer staat wat meer in de groep". 

Hoogendoorn vindt trainen bepaald geen straf. "Ik vind 't heerlijk. Het is voor mij een uitlaatklep. Ik kan niet stilzitten". Dat deed hij ook niet in de voetballoze periode. "We hebben een aantal weken elke vrijdag aan het zeven-tegen-zeven-toernooi bij Delfia meegedaan. Maar dat was vooral ook voor de gezelligheid. Op dinsdag heb ik een beetje getennist. Voor de rest heb ik niet echt voor mezelf getraind". Die eerste training, "toch dik twee uurtjes", doorstond hij redelijk moeiteloos. "Het was goed te doen. En het was lekker om weer aan de slag te zijn". 

De spelers van SEP ondergaan vandaag (zondag) de eerste training. "Ik vind dat de voorbereiding anders te lang duurt", vindt trainer Joop Hoornweg. "Het gaat tenslotte om de competitie. En zo'n voorbereiding moet ook geen sleur worden". 

-Dan heb je, als het toernooi om de Stad delft Bokaal begint, nog nauwelijks getraind.
Hoornweg: "De meeste spelers van SEP trainen de hele zomer door. Elke vrijdag is er een toernooitje, waaraan ook de lagere teams meedoen. Dat gaat heel goed. En bij de Stad Delft Bokaal neem ik geen risico's. Ik ga er met achttien spelers heen en ik wissel gewoon door". 

-Bereid je je ploeg, voor het eerst in de derde klas, nu anders voor dan vorig jaar?
Hoornweg: "We spelen nu op een hoger niveau. Dat werkt door in de voorbereiding, vooral als het om het tactische vlak gaat. Wat doen we bij balverlies? Wat doen we als we de bal hebben? Natuurlijk, dat heeft te maken met wat we zelf kunnen, maar ook met de capaciteiten van de tegenstanders. Daar zitten ploegen bij die uit de tweede klas terugkomen. Zeker op tactisch niveau gaan we dus anders trainen. En, vanzelfsprekend, proberen we conditioneel top te zijn. Maar dat hebben de spelers vorig seizoen al ervaren. Dat we in de slotfase van wedstrijden dankzij een goeie conditie het verschil konden maken". 

-Heb je er nog een beetje zin in, in het nieuwe seizoen?
Hoornweg: "Ik heb er heel veel zin in. Ik vind 't een uitdaging om in de derde klas aan de bak te gaan. En dat hebben de jongens ook. We kijken ernaar uit".

'IK TRAIN LIEVER DAN DAT WE SPELEN'
RKDEO-trainer Martin de Graaf had z'n selectiegroep afgelopen donderdag voor het eerst bijeen. "Zondag hebben we wel een trainingsdag. Trainen we twee keer, eten we een biefstukkie tussendoor". 

'Een beetje uit de tijd' noemt De Graaf het dat spelers met angst en vreze de eerste training tegemoet gaan. "Ik weet dat ze voor een groot deel elke donderdag op vrijwillige basis zijn doorgegaan. Een aantal jongens is ook gaan tennissen en fietsen. Ze hebben in elk geval wel wat voor zichzelf gedaan. En we hebben nog zes weken in de voorbereiding". 

Nee, een programma'tje om de zomerstop mee door te komen hebben z'n spelers niet meegekregen. "Ik heb dat vroeger zelf wèl gehad, maar dat werkt eigenlijk een beetje averechts. Ik ga ook niet als een politie-agent na of ze hun huiswerk wel hebben gedaan. Als ze dat niet hebben gedaan, vallen ze vanzelf door de mand". 

-Heb jij nog een beetje zin in het nieuwe seizoen?
De Graaf: "Ik heb er onwijs zin in. Ik heb een goeie vakantie gehad. Ik ben veel wezen tennissen. Ik ben er helemaal klaar voor om weer te beginnen". Sterker: "Ik train liever dan dat we spelen. Dan sta je langs de kant te coachen, maar tijdens de trainingen sta je er middenin. Kan je de boel stilleggen en aanwijzingen geven. En dat dan op de momenten die je zelf wilt". 

-Het komende seizoen moet wel beter dan het afgelopen seizoen. Toch?
De Graaf: "Daar heb ik alle vertrouwen in. We hebben er aardig wat jongens bij, we zijn absoluut sterker geworden. Een aantal van die nieuwe jongens hebben vorig seizoen al meegetraind. Die hebben een meerwaarde voor het eerste. Ja, ik heb er hoge verwachtingen van". 

Dan schakelen we nu over naar Leon Braat. Hij maakte de overstap van Vitesse Delft naar DSVP, de club waar hij ooit begon. Braat, een begenadigd voetballer, werd de laatste jaren vooral geplaagd door vervelende blessures. 

-Ben je nu weer helemaal fit?
Braat: "In 2009 heb ik m'n achillespees afgescheurd. Daar ben ik aan geopereerd, maar de chirurg heeft daarbij een fout gemaakt. Daardoor is m'n linkerachillespees te lang. En daardoor is m'n linkerkuit qua omtrek ongeveer vier centimeter dunner dan m'n rechterkuit. Dat heeft veel krachtsverlies veroorzaakt. Dat vang je niet zo maar op. Maar tot nu toe gaat het redelijk, maar ik heb er wèl bewust voor gekozen op een wat lager niveau te gaan voetballen. Ik ben dus niet honderd procent fit en dat zal ik ook wel nooit worden. Dat is zonde, ja. De enige remedie zou weer een operatie zijn, maar dan ben ik wéér een jaar weg. En de kans op complicaties zou ook vrij groot zijn. Misschien als ik jonger was geweest, dat ik het dan wèl had gedaan. Maar nu niet, ook al omdat ik er in het dagelijks leven niet veel last van heb". 

-Voetbal je nu wel voorzichtiger, al is het maar onbewust?
"Onbewust misschien wel. Maar ik kan hardlopen, wenden en keren, schieten. Ik ga nog steeds de duels aan, ik word nog steeds aangepakt. Maar het is niet helemaal meer wat het geweest is. Ik zie mezelf als een slimme voetballer, ik zal wat anders moeten gaan spelen. Ik heb er het volste vertrouwen in dat dat me gaat lukken".
Braat (28) heeft afgelopen seizoen niet veel in Vitesse Delft 1 gespeeld. Dat heeft de club geweten. Niet dat de degradatie uit de Hoofdklas daaraan volledig te wijten zou zijn, maar voetballend en aanvallend boette het team toch zichtbaar aan kwaliteit in toen Braat moest afhaken. "Als ik deze blessure niet had gehad, ik weet niet of ik dan nu al bij DSVP had gevoetbald". 

Hij wordt bij DSVP herenigd met trainer Peter Klomp. "Hij heeft mij destijds naar Vitesse Delft gehaald". Los daarvan: "Al m'n vrienden spelen bij DSVP. Heel wat jongens spelen al vanaf de F'jes samen". 

DSVP heeft zaterdag een trainingsdag. "Ik ben er dan niet. We zijn dan met een paar vrienden een weekendje in Valkenburg. Lekker fietsen". 

-Heb je van de zomer, nou ja, zomer, nog doorgetraind?
Braat: "Ik heb elke week twee, drie keer hardgelopen. En in de sportschool gezeten. En ik ben ook weer begonnen met tennissen. Ik vind 't wel lekker om een beetje in conditie te blijven".

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12