Peter Pothof voor het tweede seizoen geen trainer, maar het kriebelt wel

Algemeen

Peter Pothof en jeugdige SV Den Hoorn-voetballertjes, die tot aan de schoolvakantie elke maandag- en woensdagavond op het kunstgrasveld een balletje (kunnen) trappen. (foto: Roel van Dorsten)

DELFT – Peter Pothof heeft er een jaar als Hoofd Jeugdopleiding bij SV Den Hoorn opzitten. En ook komend seizoen zal hij in die functie actief zijn.

Dan is Pothof voor het tweede achtereenvolgende seizoen geen trainer. "Het was wel even wennen", gaat hij terug naar de zomer van vorig jaar. SV Wippolder promoveerde onder zijn leiding, maar tóch hield hij het daar voor gezien. "Je stelt je erop in dat je als trainer werkzaam bent en dat wordt het dan even niet. En toen kwam de vraag van Den Hoorn of ik wat bij de jeugd wilde gaan doen". Dat uitgerekend SV Den Hoorn dat visje uitgooide, de club waar hij graag hoofdtrainer was geworden, kwam hem in die zin ook niet zo slecht uit omdat z'n dochter daar voetbalt. "Maar Hoofd Jeugdopleiding, het was toch wel iets heel anders dan op het veld staan". Dat wennen verliep overigens vrij soepel. "Ik heb in de loop van het seizoen ook niet zo veel meer stil gestaan bij die verandering". 

-Maar je had geen enkele ervaring in die functie.
"Dat is zo. Maar ik had al jeugd getraind. En ik werk als teamleider in een staforganisatie bij de Belastingdienst. Het is een vakgebied waarin ik wel ervaring heb. Nieuw was het managen van een jeugdafdeling met zo'n 600 kinderen, waarbij je ook met trainers, leiders en ouders hebt te maken. Dat is wel een heel ander vakgebied". 

Daarbij kwam dat de omstandigheden waarin hij aan deze klus begon niet optimaal waren. "Aan het eind van het seizoen daarvóór waren er wat problemen bij de jeugdafdeling. Een aantal mensen waren acuut opgestapt. Het was bovendien al eind juni, begin juli toen ik begon. Er moest nog heel wat gebeuren. En het moest in een kort tijdsbestek. Ik heb ook niet echt een inwerkperiode gehad". 

"Er waren dus mensen opgestapt. De redenen voor hun opstappen vond ik niet zo interessant, de overgang naar het nieuwe seizoen moest geregeld worden. Met de steun van een aantal mensen hebben we ervoor kunnen zorgen dat in augustus in elk geval de organisatie stond. Dat we trainingen konden geven, dat de kinderen konden voetballen. Het was hard werken, maar mede dankzij de ondersteuning door de leden is er snel rust in de tent gekomen". 

Zo'n 600 jeugdleden, het is niet niks. "Komend seizoen hebben we 50 jeugdteams, de mini-F'jes en de damesteams nog niet meegerekend. Dat is een behoorlijke uitdaging". 

-Werk je ook aan de kwalitatieve verbetering van het jeugdvoetbal bij SV Den Hoorn?
"Daar moeten we nu proberen stappen in te maken. We hebben ons eerst gefocust op de organisatie. De ontwikkeling van de jeugdspelers, daar hebben we tot nu toe minder tijd in kunnen steken. Selecteren, beter presteren, zodat we uiteindelijk de seniorenteams kunnen bemensen vanuit de eigen jeugd, dat moet op termijn beter. En daar gaan we ook meer aandacht aan besteden. Ik ben vaak op de club. Bekijk trainingen, praat met trainers. De samenwerking met de trainers is heel belangrijk. Het mag geen éénrichtingsverkeer zijn. Het gaat erom dat we gezamenlijk iets bereiken, waarbij ik probeer zodanige randvoorwaarden te creëren dat ze goed kunnen werken". 

SV Den Hoorns A1 gaat naar de hoofdklas, de overige selectieteams spelen hoofd- dan wel eerste klas. Dat moet, wat Pothof betreft, beter. "Maar ook geleidelijk, zeker bij een club als Den Hoorn. Die toch een andere filosofie heeft dan bijvoorbeeld DHC. Tóch proberen we die stappen te maken, maar wèl geleidelijk. Natuurlijk zou ik graag met al die teams op divisieniveau spelen, maar zo simpel werkt het niet". 

'ZO'N CLUB IS NIET OP M'N PAD GEKOMEN' 

Pothof gaat z'n tweede seizoen in als niet-trainer. "Ik kan de trainer in mij goed onderdrukken. Als ik weet waar ik ja tegen heb gezegd, dan doe ik dat ook. Overigens: ik heb het afgelopen seizoen ook wel een aantal keren training gegeven, als bij een team de trainer verhinderd was. Maar dat was een kwestie van bijspringen". 

-Ben je de afgelopen maanden nog bezig geweest om weer ergens als trainer aan de slag te gaan?
"Niet echt, nee. En als ik het al gewild zou hebben, dan moest het wel bij een club zijn waarvan ik zeg: Dat lijkt me leuk. Zo'n club is niet op m'n pad gekomen. Ik heb ook niet de neiging gehad om te solliciteren. Al sluit ik niet uit dat het er nog 's van komt. Maar nu heb ik tegen de clubs die eventueel interesse hadden netjes gezegd dat ik het niet doe". 

-En hoe zat het dan met SV Wippolder?
"Ik weet wel, toen Erwin Stoelinga bij Wippolder stopte, ben ik wel gepolst. Ik heb gezegd: Leuk dat jullie bellen, dat geeft aan dat jullie vertrouwen in me hebben, maar het lijkt me niet verstandig dat ik op dit moment terugkeer". 

-Wat ga je bij SV Den Hoorn, op basis van je ervaringen in het afgelopen seizoen, komend seizoen anders doen?
"Dat traject hebben we het afgelopen seizoen al ingezet. Zo hadden de jeugdtrainers en de technisch jeugdcoördinatoren geen contracten. Dat hebben ze nu wèl. We hebben het afgelopen seizoen een Voetbalschool opgezet. Die heeft ook al gedraaid. Komend seizoen proberen we dat twee keer te doen. Beginnende trainers, ouders die een elftal trainen, bieden we vanuit de KNVB ondersteunende cursussen aan. Als we ouders vragen een stukje vrijwilligerswerk op zich te nemen, bijvoorbeeld door een elftalletje te trainen, dan moet je ze ook de daarvoor benodigde basiskennis aanreiken. Bij alles wat we doen is het Technisch Beleidsplan de basis. Zo proberen we de technische kant te ontwikkelen. Je moet een fundament hebben. En randvoorwaarden. Van daaruit moeten we stappen maken. Het is de bedoeling dat ik komend seizoen wat minder naar de organisatie kijk, dat hoeft dan niet meer zo, en wat meer naar het voetbal, naar de technische kant van het verhaal". 

-Maar zeg 's eerlijk: kriebelt het toch niet, dat je eigenlijk liever op het veld staat?
"Die kriebel blijft altijd. Ik heb bij Den Hoorn ook gezegd dat ik niets uitsluit. Het trainersvak vind ik erg leuk. En ja, dat kriebelt nog steeds. Maar ik kan m'n focus makkelijk verleggen. Al sluit ik niet uit dat ik op een gegeven moment weer op het veld wil staan".

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12