Henk de Witte: masseren en fotograferen bij Full Speed, het bijt elkaar (nog) niet

Algemeen

DELFT – "Dat kan je wel zeggen", reageert Henk de Witte op de vraag of hij een echte Full Speed'er is. "Dan moet ik wel gokken", zegt hij ook. "Maar ik denk dat ik al een jaar of twintig lid ben". Wat hij wèl zeker weet: "Dit was mijn vijftiende seizoen als verzorger". En daar plakt hij een zestiende seizoen aan vast, als verzorger van het eerste.

De Witte (54) voetbalt tot z'n achttiende voor Sparta Rotterdam. "Ik kon niet meer drie keer in de week trainen en ik werd niet meer opgesteld. Toen ben ik daar gestopt". Hij, "ik was geen natuurtalent", gaat daarna toch weer voetballen. Bij Nieuwerkerk. "Door problemen met m'n knie moest ik ook daar stoppen. Ben ik gaan hardlopen. Werd ik gevraagd als leider/verzorger bij het vierde van Den Hoorn, een vriendenelftal. Dat vond ik zó leuk dat ik weer ben gaan voetballen. M'n zoontje voetbalde bij Full Speed. Door Alex Nieuwenhout ben ik daar ook gaan voetballen. Heb ik nog drie jaar in de selectie gezeten. Toen werd Peter van der Zwan trainer van Full Speed. Hij vroeg mij of ik leider wilde worden. Heb ik twee maanden gedaan, toen moest de verzorger ermee stoppen. Dat leek me toch leuker en ik ben 'm opgevolgd. In eerste instantie samen met de fysiotherapeut. Doordeweeks deden we samen de blessures, in het weekend was ik bij het eerste. In 2003 overleed mijn vrouw aan kanker. Ik wilde het wat rustiger aan doen. Ben ik een aantal jaren verzorger geweest bij het tweede. Tot en met afgelopen seizoen. En nu ben ik benaderd om weer verzorger van het eerste te worden. Daar ben ik nu wel weer aan toe". 

De Witte maakte en maakt zich ook op andere gebieden verdienstelijk voor Full Speed. "Ik heb keeperstraining gegeven bij de jeugd. Ik heb, jaren geleden, de materialen voor de jeugd ingekocht. Ik ben de PR-man van Full Speed. En ik fotografeer bij Full Speed alles wat los en vast zit. Ik heb, schat ik, het afgelopen seizoen toch wel zo'n 30.000 foto's gemaakt. Vandaar, bijvoorbeeld, dat ze bij mij komen voor foto's voor de schoolagenda van Full Speed". Met gevoel voor understatement: "Het is een beetje uit de hand gelopen hobby, ja". Wel grappig, vindt hij: "Onze nieuwe trainer, Alex Scholte, vertelde in z'n inleidende praatje dat het hem was opgevallen dat ik af en toe het veld inkom om een röntgenfoto te maken. Ja, ik blijf altijd geconcentreerd op wat er in het veld gebeurt. Maar het is nièt zo dat ik door het fotograferen als verzorger blessures mis". 

De Witte nestelt zich plichtsgetrouw en bepakt en gezakt langs de lijn. "Ik ga het veld op met een rugzaak met foto-apparatuur, met een koffer met verzorgingsspullen en met een waterzak. Maar ik ben in de eerste plaats verzorger. Absoluut. Dat daar het maken van foto's bijkomt, is wat anders. Als het mekaar gaat bijten, zodra ik dát merk stop ik met fotograferen. Maar daar heb ik tot nu toe geen last van". 

-Vind je jezelf een goeie verzorger?
"Nou, kijk, eh, ik moet zeggen: ik kan mezelf niet vergelijken met andere verzorgers. Maar ik weet wèl wat ik in m'n mars heb. Ik loop ook hard. Dan probeer ik nog wel 's wat dingetjes uit, zo van Oma weet raad. Dat ik oplossingen heb voor kleine dingetjes. Ik ga niet zeggen dat ik een uitstekende verzorger ben, maar ik heb wel voor een hoop dingen oplossingen. Er zullen ongetwijfeld betere verzorgers zijn, maar ook slechtere. Ach, als je het al vijftien jaar volhoudt bij een club, dan denk ik niet dat je heel slecht bent". 

-Heb je verstand van voetbal?
"Nee. Je moet het zo zien: ik kan wel tijdens een wedstrijd zien wie ik zou wisselen, maar van tactiek heb ik geen kaas gegeten. Dat waardeer ik dan ook in trainers. Ik zou het moeilijk vinden om tijdens een wedstrijd dingen om te zetten waardoor een wedstrijd zou kunnen kantelen. Dat vind ik knap van trainers, maar ja, daar hebben ze ook voor geleerd. Ik kan dat dus niet. Ik ben veel meer gericht op de bal en op de directe omgeving van de bal. Nee, kijk op voetbal heb ik niet. Ik zou dus absoluut geen goeie trainer zijn. Daarom bemoei ik me tijdens de wedstrijd ook niet met het voetbal. En daarom ben ik ook verzorger geworden…"

'DAT IS VOOR DE CLUB ALLEEN MAAR BETER' 

Hij is dus een echte Full Speed-man. Op de vraag wat de charme van z'n club is, zegt hij: "Het familiaire gevoel. iedereen kent iedereen. De mensen weten veel van mekaar, weten wat er speelt. Dat is, denk ik, de grote kracht van Full Speed. Dat zie je ook tijdens de overschrijvingsperiode. Er gaan maar weinig spelers weg en er komen er ook niet veel bij. Al is dat deze keer wel meegevallen". 

-Dat zou ik wel zeggen. Spelers als Willem Groenewegen en George Thoen zijn toch duidelijk gevraagd? Iets waar DHL bepaald niet blij mee was.
"Wat ik, vanuit de verzorgingskamer, weet is dat Willem Groenewegen vorig jaar al is gevraagd. Kijk, die jongens kennen mekaar allemaal, ze praten erover. En dan krijgen spelers toch een beetje het gevoel van: spelen bij Full Speed is toch wel leuk en interessant. Al verbaasde het me, eerlijk gezegd, wel dat deze spelers bij ons willen komen voetballen. Of de nieuwe trainer ze heeft benaderd, dat weet ik niet. Ik weet dus wèl dat het al sinds vorig jaar speelt. Maar hoe het precies is gegaan, ik zou het niet weten". 

-Je hebt dus geen verstand van voetbal. Maar heb je wel een idee dat jullie er deze overschrijvingsperiode kwalitatief wel op vooruit zijn gegaan?
"Dat durf ik wel te zeggen. ik denk dat de concurrentie voor het eerste elftal toeneemt. Willem Groenewegen, Wim Eilander, George Thoen, Robin Staakman, dat zijn toch versterkingen voor het eerste. Het zal een behoorlijk pittige strijd worden om een plek in het eerste. Dat is voor de club alleen maar beter". 
 
De Witte is, schat hij, gemiddeld toch wel vijftien tot twintig uur in de week voor z'n club in touw. "Maar ik ben gelukkig niet de enige. We hebben veel vrijwilligers, hoewel het wel minder wordt. Maar dat is een algemeen probleem, waar veel clubs mee te kampen hebben. Ook bij Full Speed wordt het dus minder, moet ik eerlijk zeggen. Dus van de vrijwilligers die nog wel wat doen, wordt meer verlangd. Dat gaat goed zo lang het goed gaat…"

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12