Voor Full Speed wil een wedstrijd nog wel 's een paar minuten te lang duren

Algemeen

DELFT – Lesley Dijksman (19) speelt bij Full Speed nu op de plek waar hij toch wel het liefst speelt: op nummer tien. Hij heeft er nu een wedstrijd of elf opzitten in het eerste.

Na vier, vijf wedstrijden raakte ik lichtgeblesseerd. Ik kwam terug in het tweede. En nu speel ik weer zes wedstrijden in het eerste. Ik denk wel dat ik nu een vaste kracht ben. Het gaat ook steeds beter, ik ontwikkel me steeds meer. Ik moet het van m'n techniek hebben. En van m'n spelinzicht". En, voegt hij er spontaan toe, "veel minder van m'n fysiek". Hij, rond de 1 meter 70 klein en zo'n 50 kilo licht, weet dat er wat dat betreft nog werk aan de winkel is. "Ik ga al een tijdje twee, drie keer in de week naar de sportschool. En dat merk ik wel in het veld. Ik heb toch wel wat meer kracht". Wat, vindt hij, ook nog wel beter kan: "M'n omschakeling. Maar ook dat gaat wel steeds beter". 

Dijksman begon met voetballen bij Full Speed. Als E-junior ging hij naar ADO Den Haag waar hij één seizoen in de E1 en één seizoen in de D2 speelde. Toen hij terugging naar Full Speed vond hij het niveauverschil toch wel erg groot. Hij week uit naar DHC. Daar speelde hij in alle jeugdselecties. Als eerstejaars senior ging hij tóch weer terug naar Full Speed. "Als je bij DHC in de jeugd speelt, is dat leuk. Je speelt op een goed niveau. Maar daar blijft het wel bij. Ik zou, als senior, toch geen kans maken op het eerste. M'n vrienden zitten bij Full Speed, dus vandaar". Ook z'n vader is Full Speed'er. "Die zei wel 's: Waarom kom je niet terug naar Full Speed? Maar hij zei ook: Je moet lekker doen wat je zelf wilt. Als je maar plezier hebt". 

Intussen maakt Full Speed een tamelijk moeizaam seizoen door. Het eerste seizoen in de tweede klas blijkt bepaald geen fluitje van een cent. "In het begin hebben we veel punten gehaald. Ik moet wèl zeggen dat het vóór de winterstop ook wel meezat. Na de winterstop veel minder. Hebben we ook bijna geen punten meer gehaald. En we hebben een paar keer een wedstrijd in de laatste minuten uit handen gegeven. Niemand weet waar dat aan ligt. We kunnen gewoon geen voorsprong vasthouden. Afgelopen zondag ook, tegen Laakkwartier. We staan met 2-0 voor. Dan moeten we die wedstrijd gewoon uitspelen. Met een geluksdoelpunt maken ze 2-1. En dan weet je dat die Haagse ploegen alles op alles gaan zetten. Ze gingen pompen en pompen. En het wordt nog 2-2. Terwijl we ons, door te winnen, veilig hadden kunnen spelen. Daar baal ik dan van. De week daarvoor ook. Geven we tegen tien man van HMSH nog een voorsprong weg. Dat moet er gewoon uit". 

Dijksman moest er, afgelopen zondag, ook uit. Een minuut of tien voor tijd werd hij gewisseld. "Ik denk dat geen één speler ervan houdt om gewisseld te worden. Ik ook niet, maar ik ga er wel steeds beter mee om. Het was ook een tactische wissel. De trainer wilde wat meer kracht op het middenveld". Maar ja: "Toen ik gewisseld werd, stonden we met 2-0 voor. Die wissel pakte dus niet goed uit, al zeg ik niet dat het komt omdat ik gewisseld werd. Maar ik baalde wèl dat het zo liep. Ik ben wel erg fanatiek, ja. Ik kan er echt niet tegen als we verliezen. Dan zit ik daar later thuis ook over na te denken. Dan ga ik dus niet in de kleedkamer zitten en gezellig een biertje nemen. Dan ben ik te ziek van de nederlaag. Als ik thuis kom, trekt het wel een beetje bij. Praat ik met m'n vader over de wedstrijd. Wat goed ging en wat niet. En dan ga ik alweer aan de wedstrijd van volgende week denken'. Nee, een strenge, uiterst kritische vader heeft hij niet, als het om voetballen gaat. "Maar ik wil wel altijd graag van 'm weten hoe hij vond dat ik speelde". 

Neemt dus nog steeds niet weg dat Full Speed nogal wat moeite heeft zich veilig te spelen. Over de oorzaken bestaat grote onzekerheid. Of beter: onwetendheid. Dijksman zou het ook niet weten. Wat hij wèl weet: "Die verhalen die je hoort, dat het minder is gegaan vanaf het moment dat bekend werd dat trainer Peter Bos bij ons zou weggaan, ik ben er zeker van dat het daar nièt aan ligt. Ik vind hem een goeie trainer, met goeie oefenstof. Ik heb niks tegen 'm. Er komt ook weer een goeie trainer, volgend seizoen. Alex Scholte, ik ken hem wel. Hij heeft mij getraind toen ik bij ADO Den Haag zat. Ja, ik blijf bij Full Speed. Ik heb het er prima naar m'n zin. En ik heb ook nog niks gehoord over jongens die zouden weggaan". 

Nee, officieel is Full Speed nog niet veilig. "Met nog vier wedstrijden te spelen staan we zesde van onderen, met vier punten voorsprong op de nummers vier en vijf van onderen. Maandag moeten we naar Wateringse Veld. Die wedstrijd moeten we eigenlijk winnen. Dan zijn we ook volgend seizoen tweedeklasser".

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12