Robin Staakman is terug bij Full Speed, want oude liefde roest niet

Algemeen

Robin Staakman laat zich in de met 0-1 verloren wedstrijd tegen Oliveo niet stoppen door een sliding. (foto: Roel van Dorsten)

DELFT – Robin Staakman speelde jarenlang in de jeugd van Full Speed. Hij liet de club vijf jaar lang voor wat ‘ie was en speelde voor DHC en RKAVV. Staakman kwam deze zomer terug naar Full Speed en zag dat er weinig was veranderd. “Toen ik nog bij Full Speed voetbalde, speelde het eerste nog in de Vierde Klasse”, herinnert de 26-jarige Delftenaar zich. Ondertussen is Full Speed twee keer gepromoveerd en komt de hoofdmacht uit in de Tweede Klasse. Het voetbal is een stuk beter geworden, vindt Staakman. “We hebben nu een kwalitatief veel beter team.” En dus is er toch een wezenlijk verschil tussen het team dat hij vijf jaar geleden verliet en het team waar hij zich dit jaar weer bij aansloot.

Robin Staakman was vorig jaar bij DHC op een zijspoor geraakt. Hij zat voor zijn studie Economics & Business vaak ’s avonds in de collegebanken en moest regelmatig trainingen overslaan. “Ik heb toen een gesprek met m’n trainer (Rob de Lange, red.) gehad. Hij zei: ‘Als je zo weinig traint moet je naar het tweede’. Dat vind ik ook hartstikke logisch.” 

Staakman heeft dit jaar overigens ‘hetzelfde probleem’. “Ik heb nog steeds vaak ’s avonds colleges, maar dat is hier bij Full Speed een minder groot probleem.” Bovendien: “We trainen twee keer in de week, bij DHC was dat drie keer.” Verschillende clubs belden Staakman omdat ze in hem wel een versterking voor hun ploeg zagen. Hij koos echter voor zijn ‘oude jeugdliefde’ Full Speed. “Want oude liefde roest niet”, weet hij. “Ik woon er bovendien lekker dichtbij. Al die jongens van vroeger, zoals Ronald Besse, Danny Hoogendoorn en Frank Verhaar spelen nog steeds in dit elftal. Ik heb vorig jaar al een paar keer meegetraind. Vanuit daar ben ik het nieuwe seizoen ingerold.”

‘HET NIVEAUVERSCHIL IS WEL AANWEZIG’ 

Het niveauverschil met zijn vorige twee clubs, RKAVV en DHC, is groot, beseft ook Staakman. “Je merkt wel dat er in de Hoofdklasse en de Eerste Klasse een stuk slimmer wordt gevoetbald. We hebben dit jaar met Full Speed in potentie een kwalitatief goede ploeg, maar ja, het niveauverschil tussen de Tweede Klasse en de Hoofdklasse is wèl aanwezig. Dat merk ik heel erg aan de tactiek, vooral met looplijnen en zo. Dat gaat bij DHC en RKAVV wat slimmer.” 

Staakman kan nog moeilijk inschatten of hij zich hierdoor dit seizoen zal onderscheiden van de andere 21 spelers op het veld. “Het seizoen is pas net begonnen.” Hij heeft in elk geval wèl de aanvoerdersband al om de arm. Dat gebeurde hem voor het laatst toen hij nog in de jeugd van Full Speed speelde. “Ik zal je heel eerlijk zeggen dat het me eigenlijk niet zo veel doet”, zegt hij over zijn bekroning tot aanvoerder. “Ik voel me daardoor niet een meerdere van m’n ploeggenoten. Ik ben nu een vertegenwoordiger van de trainer in het veld, maar als iemand anders die band had gehad, dan had ik precies hetzelfde gedaan.” 

- Je bedoelt dat je dan in het veld net zoveel tegen ploeggenoten had gepraat?
Staakman: “Ja. Dat doe ik nu wel heel erg. Dat komt ook doordat ik centraal speel. Bij DHC waren er bovendien andere jongens die een leidende rol op zich namen, zoals m’n broer Richard en Barry de Poorter.”

‘IK BEN VAN ORIGINE EEN AANVALLENDE VOETBALLER’ 

- Je speelde zondag tegen Oliveo als controlerende middenvelder. Bevalt die positie?
“Ik ben van origine een aanvallende voetballer. Het bevalt me wel, om controlerende middenvelder te zijn, maar voor mezelf kom ik nu te weinig toe aan aanvallen. Ik ben eigenlijk de achterste middenvelder in een ruit. Dan kom je minder aan aanvallen toe dan wanneer je ‘op tien’ speelt. Bij DHC en RKAVV speelde ik vaak rechtsback of rechtshalf, maar ik kwam er veel overheen om mee te doen met de aanval. Dát was mijn kwaliteit.” 

- Wat verwacht je van de rest van het seizoen?
“Ik vind het moeilijk in te schatten, de meeste ploegen ken ik niet. Ik hoor wel eens geruchten over andere teams. Die ploegen worden dan opgehemeld alsof het Barcelona is, maar dat valt dan achteraf wel mee. Wij hebben zelf in elk geval een goede ploeg met potentie. Het is ook een compleet elftal, met goede voetballers en mensen die kunnen scoren. We hebben van alles wat, dat is wel onze kracht. Het moet alleen nog een beetje gaan lopen...” (JN)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12