Hoe gaat het met Leo Bremer?

sport

Editie: Week 31, Jaargang 22 |

Leo Bremer debuteerde op zijn vijftiende bij Full Speed en bleef ruim twintig jaar lang een vaste waarde. (foto: Roel van Dorsten)

Leo Bremer (73) speelde ruim twintig jaar in het eerste elftal van Full Speed en liep daar net de promotie naar de derde klasse mis.

– Waarom koos je, toen je ging voetballen, voor Full Speed?
“Ik woonde in de wijk bij het Zuideinde en iedereen die daar woonde ging bij Full Speed spelen. Ik voetbalde al met mijn buurjongens, die Turkenburg heetten, op straat en toen ik tien jaar was mocht ik bij Full Speed meedoen.”

– Was al snel duidelijk dat je aardig kon voetballen?
“Ja, ik begon als spits en wist het net aardig te vinden. Toen ik vijftien was, moest Lau Stap in dienst en werd ik bij het eerste gehaald als middenvelder. Mijn opdracht was om de gevaarlijkste man van de tegenstander onschadelijk te maken. Ze zeiden: 'Als 'ie gaat pissen, ga jij met hem mee'. Dat had ik een wedstrijd gedaan en daarna ben ik ruim twintig jaar in het eerste blijven staan.”

– Heb je het in die jaren naar je zin gehad?
“Absoluut. We waren een heel hechte groep. Als één van de jongens in dienst moest, kreeg hij van de rest wat zakgeld .Verder hadden we met namen als Lispet, Van Baarle, Vink een echt Full Speed elftal. Toen we op de Laan van Vollering terechtkwamen, was onze stadionverlichting een bouwlamp die in een hek hing. Toen we op de Brasserskade zaten hadden we een voorzitter, Luijendijk, die niet wilde dat er alcohol geschonken werd op het sportpark: zaten we na de training in de DVC-kantine een biertje te drinken. Bij de eerstvolgende ledenvergadering stapte hij op en werd hij opgevolgd door Toon Poot. Ook werd er veel geklaverjast en Mick Brandwijk was zo vingervlug, dat hij in één potje drie keer met dezelfde boer uitkwam. Als je hem daarop betrapte, lag hij helemaal dubbel.”

– Onder welke trainers heb je allemaal gespeeld?
“Dat waren hele goede! Zo begon ik onder Ben Ditmars, daarna Gerrie Huo, Theo van Langen, Piet van Geest, Cor van Gaalen, Wim Tetteroo en uiteindelijk Frans Hogervorst. Frans vond me te oud, waardoor ik onder hem nauwelijks aan spelen toekwam. Dat vond ik erg jammer, want daardoor speelde ik niet samen met mijn zwager Thijs Kwakkernaat, die bij Full Speed kwam spelen en miste ik de promotie naar de derde klasse. En dat terwijl ik er de twintig jaar ervoor wel in stond.”

– Hoe volg je het voetbal nu nog?
“Tot voor het afgelopen seizoen was mijn vrouw Nel gastvrouw in de bestuurskamer van Full Speed. Ik ging altijd wel mee naar thuis- en vaak ook naar uitwedstrijden. Tegenwoordig is dat wat minder, maar Full Speed blijft mijn cluppie.”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12