Vitesse Delft - Feyenoord 1-4, dat valt eigenlijk nog best mee

Algemeen

DELFT – Jan de Bruyn is niet alleen voorzitter van Vitesse Delft, hij is ook een heel erge Feyenoordsupporter. Vorige week zaterdag was dus, met Vitesse Delft - Feyenoord op het menu, voor hem een dag om van te smullen.

"Feyenoord is mijn club", mag gerust een understatement van jewelste heten. De Bruyn weet het: "Feyenoord stroomt door m'n aderen. Ik weet niet beter. Toen ik klein was, ben ik met dat virus besmet geraakt". En daar is hij nooit meer van genezen. 

-Is met deze oefenwedstrijd voor jou een droom werkelijkheid geworden?
"Dat is een beetje overdreven. Maar het was wèl mooi. Ons verzoek liep al een paar jaar. En vorig jaar was directeur Gudde bij ons, toen één van z'n zoons bij ons moest voetballen. Toen heb ik hem daar nog 's aan herinnerd. Nog niet zo lang geleden kregen we een e-mailtje binnen van Feyenoord. Of we nog zin hadden in een oefenwedstrijd. Uiteraard hadden we dat". 

Financieel was het rond te breien. Feyenoord is, na het belabberde afgelopen seizoen, een stuk goedkoper geworden. En handig onderhandelen deed de rest. "Al is dat niet zo belangrijk", zegt De Bruyn. "Voor een club als Feyenoord is het belangrijk dat het goodwill kweekt in de regio. En dat dat gepaard gaat met een redelijke prijs". 

-Er kwamen zo'n 2000 toeschouwers op deze wedstrijd af. Viel dat je mee of tegen?
"Allebei. Ik ben natuurlijk blij dat die mensen er waren. Aan de andere kant had Feyenoord natuurlijk niet echt aan PR gedaan, in die zin dat ze nog geen opvallende namen hadden aangetrokken. Hadden ze, bijvoorbeeld, Bas Dost gekocht, dan had dat wel gescheeld. Daarbij komt dat Feyenoord vaker in deze regio oefent. Ze hadden al tegen SC Feyenoord gespeeld en ze spelen ook tegen Barendrecht". 

-Wat vond je van de wedstrijd?
"Het was een beetje kat en muis. Omdat de kat vrij duf was en de muis iets scherper viel de kloof wel mee. Nee, Feyenoord viel me niet mee. Joop Hoornweg, de trainer van SEP, zei het nog: Als je een Feyenoorder aan de bal ziet is het prima. Maar die andere tien staan stil". 

De rechtgeaarde Feyenoordsupporter werd in elk geval niet gesterkt in het gevoel dat het komend seizoenen stukken en stukken beter zal gaan. Aan de andere kant: de profs trainen zich deze weken een slag in de rondte. En als toetje van zo'n slopende trainingsweek dan nog even een wedstrijdje moeten spelen tegen nog nauwelijks getrainde, maar onverzettelijke liefhebbers, dat valt ook niet mee. Zeker niet als dan ook nog 's het gras volgens de verwende jongelingen twee kontjes hoog is… 

-Wat vond je van je eigen team?
"Het waren, voor en na de rust, twee verschillende teams, want er werd behoorlijk gewisseld. Ik vond er bij ons wel een paar bovenuit steken. We speelden vrij compact en de spelers geven in zo'n wedstrijd toch een tandje meer. We hebben een ruime selectie, met veel nieuwe jongens. Ik denk dat er wel aardig wat potentie in de groep zit. Met veel jonge talentjes. Aan de trainers Robin Knoester en Ronald Hes de schone taak om daar wat van te maken. Het gaat erom dat ze er een hechte groep van weten te maken. En dat het Vitesse Delft-gevoel terugkomt. Er moet sfeer in de groep komen, in en buiten het veld. Ze moeten als een team opereren. Dat heb ik de laatste jaren wel gemist". 

Nee, met specifieke opdrachten zijn Knoester en Hes, die tegen Feyenoord wegens vakantieverplichtingen ontbraken, niet opgezadeld, aldus De Bruyn. "Ja, we moeten natuurlijk niet degraderen. Nogmaals: ze moeten er wèl voor zorgen dat de sfeer goed is. En dat gezeik dat de spelers op de clubavond verplicht tot elf uur moeten blijven, omdat ze anders gelijk na de training al naar huis gaan, en dat ze dan om één minuut voor elf met hun jas aan staan, dat moet afgelopen zijn". 

-Jullie zijn met Vitesse Delft een andere weg ingeslagen. Betekent dat dat jullie het de laatste jaren niet goed hebben gedaan?
"We hebben wel wat steekjes laten vallen, ja. Door de euforie van het succes word je wel 's blind voor bepaalde zaken. Bepaalde elementen zijn niet goed gegaan. Dat moeten we wel bijsturen". Dan, alsof hij het licht heeft gezien: "Weet je hoe we het komende jaar gaan noemen? Het Jaar Der Duizend Veranderingen". 

Terug naar het oefenduel met Feyenoord. Dat vergde qua organisatie nogal wat van ook de 75 vrijwilligers. "Natuurlijk was vooral de veiligheid belangrijk. Nee, van de KNVB hebben we niet extra maatregelen opgelegd gekregen. Het was een evenement, geen officiële wedstrijd". Niettemin hielden Veiligheidsmannen terdege hun oogjes in het zeil. En Politiemensen inburger al evenzeer. "Er is, gelukkig, bijna niks gebeurd. Maar we hadden dan ook een strakke organisatie staan". Geen wonder dat De Bruyn tot deze conclusie komt: "Dit is wel voort herhaling vatbaar. Over twee jaar bestaat Vitesse Delft 80 jaar. Dus wie weet". Hij zegt dat, lichtelijk likkebaardend, ook al hierom: "Ik denk dat we aan deze wedstrijd wel een leuk bedrag hebben overgehouden".

Historisch moment
Het oefenduel tegen Vitesse Delft, waarin Feyenoord tamelijk beroerd voor de (zater)dag kwam, blijkt ook de laatste wedstrijd geweest te zijn voor Mario Been als trainer/coach van de Rotterdammers. En dat allemaal door de verregaande 'democratie' die Feyenoord wel vaker parten speelt. Slaagden zich supporter noemende opgefokte fanatiekelingen er eerder al in een directeur de Kuip uit te jagen, nu zijn het de spelers - veelal jonge jongens die slechts met tegenzin hun kop- en mobiele telefoons terzijde plegen te leggen - die hun trainer tot werkloze hebben gepromoveerd. Benieuwd wie het volgende slachtoffer zal zijn. En van wie…

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12