Afbeelding

Vitesse Delft investeert in jeugd en Niels Hardeveld laat zien dat dat zijn vruchten afwerpt

sport

Editie: Week 50, Jaargang 21 |

Niels Hardeveld heeft zijn plek in het vlaggenschip van Vitesse Delft veroverd, al is het niet op een positie die hij in de jeugd bekleedde. (foto: Roel van Dorsten)

DELFT - Het nieuwe bestuur van Vitesse Delft heeft vanaf dit seizoen voor een cultuuromslag gezorgd. Vanuit een situatie waarin jaarlijks de blikken met nieuwe spelers werden opengetrokken is toegewerkt naar het inpassen van eigen jeugd in het eerste elftal. Niels Hardeveld bewijst wekelijks dat dit geen slechte keuze is geweest van de beleidsbepalers op sportpark Tanthof-Zuid.

Hardeveld beleeft dit seizoen zijn definitieve doorbraak in de selectie van Manuel Vissers. “Het bevalt me goed. Je ziet dat steeds meer Vitesse-jongens het eerste elftal bereiken en met die gasten speel je al vanaf de jeugd samen. We begonnen vol goede moed en hadden een redelijke voorbereiding. Daarna begon het seizoen en kwam het er allemaal niet echt meer uit.”

‘IK HOEF ME MINDER ZORGEN TE MAKEN OVER WAT ER ACHTER ME GEBEURT’
Hardeveld zelf speelt heel behoorlijk. Hij begon op het middenveld, een plek waarop hij de jeugd van Vitesse doorliep, maar speelt zijn wedstrijden tegenwoordig vooral in de defensie. “In het begin was dat best even wennen, maar voor mij was wel duidelijk dat het op het middenveld niet altijd even soepel verliep. De trainer heeft me daarop een linie naar achteren gehaald. In het begin speelde ik vooral rechtsback, maar later is hij me centraal gaan neerzetten. Die positie bevalt me wel. Ik was mid-mid, maar nu hoef ik me minder zorgen te maken over wat er achter me gebeurt en kan ik me met de opbouw bemoeien. Daarnaast houdt het feit dat je het laatste obstakel voor de keeper bent me scherp.”
Ook trainer Manuel Vissers moet tevreden zijn over de 21-jarige halo-student, want Hardeveld lijkt verzekerd van een basisplaats. “Er zijn bij Vitesse weleens tijden geweest dat het als jeugdspeler moeilijker was om door te breken. Ik ervaar veel steun van de wat oudere jongens en de trainer. Zij helpen me op tactisch gebied en geven me vertrouwen. De doorbraak voelt erg fijn. De afgelopen jaren is het er deels niet van gekomen, doordat ik voor mijn studie veel praktijkopdrachten had. Dat was fysiek loodzwaar, dat hoorde je wel van meerdere jongens. Gelukkig zit ik nu in mijn laatste jaar en is er nauwelijks praktijk meer.”
Ook thuis ervaart Hardeveld steun, onder meer van zijn broertje Jeff, die in de A-jeugd van Feyenoord speelt. “Hij zit er al negen jaar, maar pas de laatste tijd dringt het besef dat het wel erg bijzonder is pas echt door. Ik ben ook hartstikke trots op hem en probeer hem waar ik kan te steunen. Het is jammer dat we allebei meestal op zaterdagmiddag om 14.30 uur spelen, waardoor we elkaar eigenlijk zelden zien voetballen.” Ondanks het feit dat ze elkaar zelden in actie zien, praten de broers wel regelmatig over het spelletje. “Dan praten we over wat we op de training hebben gedaan en vergelijken we dat. Ook als we een wedstrijd gehad hebben, vragen we natuurlijk aan elkaar hoe het gaat. Daarnaast steunen we elkaar ook. Jeff speelt al heel zijn leven als linksback, terwijl hij de laatste tijd ook steeds vaker in het centrum wordt neergezet. Daar hebben we veel over gesproken toen ik een linie naar achter gehaald werd. Ik vroeg hem hoe hij dingen oploste en ging het ook zo proberen. Een heel aantal dingen bleken te werken, terwijl er ook dingen waren die minder goed gingen, misschien alleen al vanwege het simpele feit dat hij linksbenig is en ik rechtsbenig. Aan de andere kant help ik hem ook wel. Ik let al tijden wat meer op mijn
voeding en voor hem wordt dat nu ook belangrijk. Daar kan ik hem dan weer mee helpen.”

‘IEDEREEN ZEGT DAT HIJ SCHERP IS, MAAR DAT IS NIET AAN DE STAND TE ZIEN’
Zaterdag zal Hardeveld het zelf moeten doen, in de thuiswedstrijd tegen DSVP. “Dat is voor ons een heel belangrijke wedstrijd, want we hebben de mogelijkheid om enigszins afstand te nemen van de onderste plekken. We hebben maandag de koppen bij elkaar gestoken om de boel op scherp te zetten. Natuurlijk zegt iedereen wel dat hij scherp is, maar dat is aan de stand niet te zien. Ik heb echt het idee dat we de laatste weken op de goede weg zijn en dat de resultaten eraan zitten te komen, maar dat moeten we nog wel laten zien.” (AdW)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12