Linksbenige linksback Jeffrey Schenk wil met Vitesse Delft snel weer in het linkerrijtje staan

Algemeen

Jeffrey Schenk wil tegen BVCB beheerst binnenschieten, maar raakt de bal verkeerd en schiet zodoende huizenhoog over. (foto: Roel van Dorsten)

DELFT – Het seizoen bracht tot nu toe nog niet wat Vitesse Delft daarvan had gehoopt. De elfde plek op de ranglijst stemt ook linksback Jeffrey Schenk allesbehalve tevreden, maar hij weet dat er meer in zit.

Maar, weet de 23-jarige Rotterdammer, als Vitesse Delft weer gaat scoren, duurt het niet lang voordat de roodzwarten bovenin meedraaien. Jeffrey Schenk is aan zijn tweede seizoen bij Vitesse Delft bezig. Hij belandde op Sportpark Tanthof Zuid nadat Peter Wubbe, toen nog hoofdtrainer van Vitesse Delft, hem benaderde. “Ik speelde op dat moment bij Capelle en had het daar niet meer naar mijn zin”, legt Schenk uit.
Jeffrey Schenk leerde niet bij de minste clubs voetballen. Hij speelde in de jeugd negen jaar voor Feyenoord Rotterdam, ging daarna vier jaar voor ADO Den Haag spelen en pakte daarna nog even twee seizoen Sparta Rotterdam mee. Toen hij hier door een forse blessure uit beeld verdween, was het voor Schenk uit met de pret bij Betaald Voetbal Oranisaties. “Nick Viergever ging linksback spelen, dat deed ‘ie hartstikke goed.” Maar het contract van Schenk werd niet verlengd. 

‘WE KRIJGEN DIE KANSEN WEL, MAAR SCOREN NIET’ 

Dus speelt hij nu bij Vitesse Delft, waarmee hij zaterdag op eigen veld met 1-3 klop kreeg van BVCB. Dat gebeurde, vindt Schenk, niet omdat Vitesse nou zo dramatisch voetbalde. “Net als zo vaak dit seizoen scoorden we heel moeilijk.” Zelf kreeg hij ook nog een dot van een kans. “Ik wou ‘m met links in de korte hoek plaatsen, maar de bal stuitte nog op, waardoor ik ‘m op m’n wreef kreeg en de bal tien meter over het doel ging. Zo’n kans moet er gewoon in.” Hoewel scoren niet zijn specialiteit is, baalt hij er nog steeds van. Net als van dat moment dat hij mee naar voren kwam en werd gevloerd. “Als dat niet was gebeurd, had ik één op één met de keeper gestaan en de 1-0 kunnen maken.” 

Doelpunten maken is wèl de kwaliteit van aanvaller Rudi Smit. Ook hij heeft echter de smaak van het scoren nog niet bepaald te pakken. “Rudi is een goede en sterke spits”, vindt Schenk. “Als hij straks weer gaat scoren, dan zal de rest denk ik ook makkelijker voetballen.” Nu gaf Vitesse een 1-0 voorsprong uit handen en liet het de tegenstander op 1-3 komen, met alle gevolgen van dien. “Dan laten we de koppies zakken. Dat zou niet mogen, maar omdat het dit seizoen al zo vaak misging, zien we de bui op zo’n moment al hangen. We gaan dan ook onverhoopt de lange bal spelen, terwijl we weten dat het beter via de zijkanten kan.”

 ‘IK HEB ALTIJD EEN WEERWOORD KLAAR’ 

Jeffrey Schenk is, vertelt hij, een voetballer die graag opbouwt en ook graag meedoet met de aanval. Hij speelde bij Feyenoord Rotterdam ooit als linksbuiten, verhuisde toen naar de linkshalf-positie en werd uiteindelijk linksback. Als verdediger is hij echter nog altijd aanvallend ingesteld. “Ik wil altijd vooruit voetballen en problemen voetballend oplossen.” Hij is daarnaast iemand die er altijd ‘120 procent voor gaat’. “Ik zal nooit verzaken.” Verbeterpunten zijn er echter ook, vindt hij. “Het koppen moet beter.” En hij kan nog wel eens (te) lang balen van een tegenvaller, zoals de gemiste kans van afgelopen zaterdag. “Ik heb daarnaast altijd een weerwoord klaar. Als iemand me op een fout wijst, wil ik vaak direct laten weten hoe ík daarover denk. Dat kan bij sommige spelers beter dan bij anderen. Dan kan het tot discussie leiden.” - Hoe linksbenig ben je? Schenk: “Ik speel al mijn hele leven aan de linkerkant, maar ik schroom niet om ballen met rechts te spelen. Na de training pakken we met wat jongens wel eens wat ballen, dan probeer ik ook af en toe m’n rechterbeen te gebruiken. Ook tijdens oefeningen op de training schiet ik met rechts. Je bent nooit te oud om dat nog te leren. En waarom zou ik alles met links doen als alles met dat been toch al goed gaat?” 

- Moet een goede linksback ook linksbenig zijn?
“Dat is, denk ik, wel één van de vereisten. Ik ben de enige linksbenige linksback in de selectie, dus als ik geblesseerd ben, staat er een rechtsbenige speler op mijn positie. Rechtsbenige spelers draaien naar binnen toe, terwijl je de tegenstander naar buiten moet drijven. Dat is een nadeel als een rechtsbenige speler op links staat. Als je centrale verdedigers óók rechts zijn, dan zie je vaak dat het spel veel meer richting de rechterkant gaat. Tiendali is trouwens een rechtsbenige linksback. Dat doet hij goed, maar dan heb je het wèl over een topclub in de Eredivisie.” 

- Wat verwacht je nog van dit seizoen?
“Na onze oefenwedstrijd tegen Feyenoord, in juli, was ik een beetje aan het inventariseren. Ik dacht toen: De top-3 is zeker haalbaar. Voetballend gezien moeten we zelfs bovenaan staan. We hadden dit seizoen meerdere keren moeten winnen, zoals afgelopen zaterdag. Maar ja, als we niet scoren, gaat het moeilijk, dan speel je gelijk of je verliest. Zaterdag spelen we tegen Spijkenisse, het is belangrijk dat we dan winnen. Hoe we dat doen, maakt me niet uit. Ik heb liever dat we slechter spelen en punten pakken dan dat we goed voetballen en verliezen. Gezien onze positie op de ranglijst is het nu niet reëel om te zeggen dat we terug naar de Hoofdklasse willen. We moeten eerst maar eens gaan winnen, van daaruit kunnen we omhoog gaan denken.” (JN)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12