Afbeelding

Terence van Koppen wil met SEP handhaven in de Derde Klasse en dit daarna gaan vieren

sport

Terence van Koppen snelt in de met 4-3 gewonnen wedstrijd tegen Teylingen langs een tegenstander, die het zichtbaar zwaar heeft. (foto: Roel van Dorsten)

DELFT – Terence van Koppen is een echte voorhoedespeler, maar door schorsingen en blessures werd hij door trainer Joop Hoornweg onlangs centraal achterin gezet. Dat was even wennen.

Van Koppen (25) zag het spel opeens van een hele andere kant. En de rollen waren omgedraaid. Normaal gesproken maakt hij het de verdediging van de tegenstander moeilijk en schiet hij, explosief als hij is, alle kanten op en zoekt hij de kortste weg naar het doel of een medespeler. “Nu moest ik proberen rust te brengen en rustig te voetballen.”

- Ben je ook zo’n verdedigende aanvaller die dan wel nog even wat tegenstanders uitkapt?
Van Koppen: “Daar heb ik mezelf de laatste keer wel op betrapt, ja. Dat kon ik beter niet doen. Het liep verkeerd af. Ik leed balverlies, maar gelukkig pakte onze keeper ‘m nog. Vorige week zondag, tegen Foreholte, speelde ik weer voorin.”

- Was je daar blij mee?
“Het maakt me niet uit, als we maar winnen.”

- Dus Hoornweg kan je altijd nog als keeper opstellen?
“Dat wil ik ook best doen, ja, maar ik denk niet dat mijn kwaliteiten daar liggen.”

‘Als je nu slecht voetbald, zoals tegen Concordia, ga je er met 7-0 af’

- Hoe bevalt het verder in de Derde Klasse?
“Het is leuker dan de Vierde Klasse. In de Vierde Klasse tref je tegenstanders met mindere kwaliteiten die het van hun vechtlust moeten hebben. De tegenstanders in de Derde Klasse zijn beter. Je moet echt goed je best doen om wedstrijden te winnen. Vorig jaar wonnen we óók onze slechte wedstrijden en werden we kampioen. Als je nu slecht voetbalt, zoals tegen Concordia, dan ga je er met 7-0 af.”

- Is het voor jou ook veel moeilijker om te scoren?
“Ik krijg minder kansen, dus de kansen die ik krijg moet ik beter benutten. Ik heb er nu ongeveer acht gescoord. Gelukkig hebben we meer spelers die een goal kunnen maken, daar zijn we blij mee. Jeroen Hoornweg heeft er al heel wat in liggen. Michael Schilperoort was vorig jaar vaak invaller, maar staat nu regelmatig in de basis en is doelgericht. Mark van Dijk is dodelijk in de zestien. Verder is Pim Hoornweg erbij gekomen. We profiteren allemaal van zijn vechtlust. Hij sleurt, trekt, loopt en gaat na afloop kapot het veld af. Het is mooi om zo iemand in je team te hebben.”

- Hoe is het om met een inmiddels 30 kilo lichtere Mark van Dijk te spelen?
“Hij is een spits die aangespeeld moet worden, de bal bij zich houdt, wacht op aansluiting en ‘m dan laat vallen. Je moet ‘m niet de diepte insturen. Dat kan misschien één keer, maar na de tweede of derde keer is de koek op. Hoornweg staat nu in de spits, die heeft meer loopvermogen en loopt links en rechts weg. Dat geeft rust voor verdedigers. Zoals Cruyff al eens zei begint verdedigen bij de aanval. Dat merken wij ook. Als een spits steeds twee man bezighoudt, komt er minder druk om het middenveld.”

‘Een verre inworp is een mooi wapen, tegenstanders verwachten het niet’

De 25-jarige linkspoot staat niet alleen bekend als goaltjesdief, hij kan ook bijzonder ver ingooien. Vorig jaar, in de wedstrijd tegen Concordia, scoorde hij zelfs met zo’n verre inworp, die via de keeper in het doel verdween. “Ik train daar niet op en wij als groep ook niet”, zegt Van Koppen. Z’n teamgenoten weten wat hij kan en houden daar rekening mee. “Ook dit jaar hebben we, denk ik, alweer zo’n twee of drie goal uit zo’n inworp gemaakt. Vorig jaar waren dat er vijf. Het is een mooi wapen. Tegenstanders verwachten het vaak niet.” Het is volgens Terence van Koppen geen kracht of techniek waardoor hij zo ver gooit. Hij heeft het ooit eens opgezocht. “En het schijnt dat het komt doordat m’n schouderblad iets losser is. Hoe het precies zit weet ik niet meer, ik las het alweer even geleden.” Bovendien: “Waarom is iemand sneller dan een ander?”

SEP speelt dit seizoen nog twee wedstrijden: uit tegen Moordrecht en daarna tegen Concordia. “Wij, Concordia en DHL gaan nog strijden om geen degradatiewedstrijden te hoeven spelen. Ik denk dat wij goede papieren hebben om boven de degradatiezone te eindigen. Volgende week spelen we tegen Moordrecht. Als we die winnen en Concordia wint dat weekend van DHL, dan zijn we al veilig. Als wij verliezen en Concordia verliest ook, dan wordt die laatste wedstrijd tegen Concordia een pittig potje. Ik vind het leuk dat die laatste twee wedstrijden nog ergens over gaan. Voor ons is het bovendien al een prijs als we ons handhaven. Dat mogen we zeker vieren. En SEP kennende gaat dat ook gebeuren.” (JN)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12