Vitesse Delft-sterkhouder Rudi Smit heeft er alle vertrouwen in dat zijn ploeg de tweede seizoenshelft beter presteert dan de eerste

Leonidas-verdediger Amir Alisic doet een uiterste poging om de uitblinkende Rudi Smit de bal te ontfutselen, maar faalt hierbij. (foto: Roel van Dorsten)

DELFT - Dat het seizoen van Vitesse Delft tot op heden nogal teleurstellend verloopt, is een understatement. De degradant uit de Hoofdklasse van de afgelopen voetbaljaargang bekleedt op dit moment de elfde plaats op de ranglijst en speelde het afgelopen weekend gelijk tegen hekkensluiter Leonidas uit Rotterdam.

“Wat dat aangaat kun je stellen dat de winterstop op het juiste moment komt”, vindt aanvoerder en wekelijkse uitblinker Rudi Smit. “Het vervelende aan de hele situatie is dat we in de meeste wedstrijden het beste voetbal op de mat leggen. Ik ben dan ook geen tegenstander tegengekomen die beter kan voetballen dan wij. Het is vervelend dat je met die gedachte halverwege het seizoen de balans opmaakt, terwijl je op een elfde plaats staat.”

‘TOT NU TOE HEBBEN WE MAAR EEN COLLECTIEVE OFFDAY GEHAD’
Smit vindt dan ook dat zijn ploeg na dertien wedstrijden te laag op de ranglijst staat. “Tot nu toe hebben we maar één collectieve offday gehad. Dat was in de thuiswedstrijd tegen Rijnvogels die we met 1-2 verloren. De rest van de wedstrijden waren we voetballend minstens gelijkwaardig aan onze tegenstanders, maar voorlopig hebben we slechts veertien punten behaald.” 

De teleurstellende prestaties bij zijn club gaan niet ten koste van de sfeer bij Vitesse Delft. “Het is nog steeds gezellig in de kleedkamer. Wel merk je dat er soms wat gelatenheid in de ploeg sluipt. Het is aan ons om in de tweede seizoenshelft te laten zien hoe goed we kunnen voetballen, want er zit voldoende kwaliteit in onze groep.”
Dat bleek ook afgelopen weekend, toen Vitesse Delft na een puike eerste helft in het tweede bedrijf een 2-0 voorsprong uit handen gaf tegen rode lantaarndrager Leonidas. De ploeg van trainer Robin Knoester stapelde kans op kans, maar wist de score niet uit te breiden en zag tot overmaat van ramp de gasten langszij komen. “Je geeft de doelpunten zo knullig weg, terwijl je de kansen voorin ook vergeet te verzilveren. Dat neem ik vooral mezelf kwalijk, want ik ben de spits.”

‘HIJ IS BEGIN DIT SEIZOEN VOOR DE GROEP GEZET MET DE INTENTIE IETS OP TE BOUWEN’
Een bijkomende domper is dat trainer Robin Knoester afgelopen week te kennen gaf Vitesse Delft aan het eind van dit seizoen te verruilen voor ‘s-Gravenzande FC. “Daar balen de meeste jongens van, zo ook ik”, vertelt Smit. “Hij is begin dit seizoen voor de groep gezet met de intentie iets op te bouwen. Dit zouden we met zijn allen doen en de trainer vormde hierin een belangrijke schakel. Er zijn zelfs jongens die vanwege zijn aanwezigheid bij de club zijn gebleven. Op deze manier valt er zowel qua trainers als qua spelers weinig continuïteit in te bouwen.” 

Zelf is Smit een van de weinige constante factoren in de selectie van Vitesse Delft. “Ik zit hier vanaf mijn achttiende bij de selectie en heb het al die tijd ontzettend naar mijn zin gehad. Daarbij ga ik nog steeds altijd met veel plezier naar de club. Het is echter wel zo dat ik na elke wedstrijd last van mijn knieën heb. Bovendien heb ik al eens tegen alle mooie clubs in het zaterdagvoetbal gestaan en daarom weet ik niet hoelang ik nog aan selectievoetbal zal blijven doen. Ik heb ten slotte ook twee kinderen en daar wil ik ook meer tijd aan gaan besteden. Maar de keuze voor een nieuwe trainer zal in de beslissing om te stoppen of door te gaan natuurlijk ook een rol spelen.”

‘ALS JE ERGENS OM VOETBALT, GAAT HET ALTIJD BETER’
Voorlopig kijkt Smit uit naar een paar weken, waarin hij ‘het hoofd leeg kan maken’. “Na de winterstop gaan we er stevig tegenaan. Er wordt richting het eind van het seizoen nog een derde periode gespeeld en als wij de competitie op een betere manier hervatten dan we het eerste deel geëindigd zijn, kunnen we daarin een rol van betekenis gaan spelen. Dat wordt sowieso het doel, want als je ergens om voetbalt, gaat het altijd beter.”

‘WE KIEZEN ALTIJD VOOR DE VOETBALLENDE OPLOSSING EN DAT NEKT ONS SOMS WEL’
Op dit moment staat Vitesse Delft op een positie op de ranglijst die aan het eind van het seizoen zou leiden tot nacompetitie voor lijfsbehoud. Aan een eventuele degradatie denkt Smit echter helemaal niet. “Daar hebben we een veel te goede ploeg voor. Bovendien zijn we geen enkele tegenstander tegengekomen die beter voetbalt dan wij.” Vitesse Delft is dan ook een ploeg die het moet hebben van z’n goede positiespel. “Maar het vervelende is dat we, doordat we altijd maar goed willen voetballen, altijd voor de voetballende oplossing kiezen. Dat nekt ons soms wel. We hebben een jonge groep en het ontbreekt ons soms aan de zakelijkheid om een wedstrijd op slot te gooien. Ik ben ervan overtuigd dat als we een paar goede resultaten na elkaar neerzetten, we het in die laatste periode nog wel eens goed kunnen gaan doen.”
Voorlopig hebben de mannen van Vitesse een paar weken de tijd om de hoofden leeg te maken en staat er in het tweede weekend van januari een trainingskamp gepland. (AdW)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12

Meer berichten
 
CustomHtml_1