Afbeelding

Het nieuwe Vitesse Delft heeft de eerste prijs al binnen

sport

Editie: Week 15, Jaargang 23 |

Koen Lahnstein heeft als back veel ruimte om op te komen en maakt daar gretig gebruik van. (foto: Roel van Dorsten)

DELFT – Vitesse Delft pakte tijdens de inhaalronde van afgelopen zaterdag de tweede periodetitel in 2C. Oogstrelend was het 0-0 gelijkspel tegen laagvlieger Westlandia niet. “Maar”, zo stelde trainer Peter Klomp na afloop tevreden vast. “Voorlopig zijn we samen met VDL de enige ploeg die een prijs te pakken heeft.”

Toch was van al te grote euforie na afloop van de wedstrijd tegen de Westlanders geen sprake. Rechtsback Koen Lahnstein: “Het ging zaterdag allemaal erg moeizaam. Natuurlijk is het lekker dat je die periode wint, maar we hebben verzuimd om de koppositie te pakken. Die lag ook voor het grijpen.”

Dit weekend krijgt Lahnsteins ploeg een herkansing, want de thuiswedstrijd tegen  BVCB, dat met een punt meer dan Vitesse Delft de ranglijst aanvoert, staat op het programma. “Dat wordt een belangrijke wedstrijd voor het verdere verloop van de competitie. Er zal dan ook heel wat spanning op staan.”

Wie vorig jaar rond deze tijd gezegd zou hebben dat de Tanthofbewoners momenteel bovenaan zouden meedraaien in de tweede klasse, zou voor gek verklaard zijn: Vitesse speelde zich pas na een prima inhaalrace in de laatste fase van de competitie definitief veilig. Dat is dit seizoen wel anders. “Vorig seizoen heerste er ook een negatieve sfeer rondom de club. Dat resulteerde in een lage trainingsopkomst en mindere resultaten. Dit seizoen zijn we met dezelfde spelers, enkele versterkingen en een andere trainer begonnen en dat gaat goed. Die jonge groep heeft behoefte aan duidelijke afspraken. Peter Klomp zit er bovenop en dat hebben we nodig.”
Aanvankelijk leverde dit pas in de vierde wedstrijd, uit bij Westlandia, het eerste punt op. “Maar we raakten steeds beter op elkaar ingespeeld en zetten richting de winterstop een ongeslagen reeks van zeven wedstrijden neer en ook na de winterstop hebben we nog niet verloren. Daarbij ligt onze kracht vooral in verdedigend opzicht: dat doen we met het hele elftal. We komen misschien wat moeizaam tot scoren, maar als je niet veel tegengoals te verwerken krijgt, hoeft dat ook helemaal niet.”

'IK GA ZELF OOK WAT VRIJER VOETBALLEN'
De 24-jarige HALO-student ziet zichzelf in het nieuwe systeem ook stappen zetten. “Doordat de afspraken duidelijker zijn, ga ikzelf ook vrijer voetballen. Daardoor kan ik als back vaker opkomen, omdat ik weet dat mijn positie overgenomen wordt. Dat komt mijn spelvreugde alleen maar ten goede.”

Waar Lahnstein ook veel plezier aan beleeft, is het hoofdtrainerschap bij de D-junioren van zijn club. “Dat doe ik nu voor het tweede jaar. Het is wel bijzonder om dat in de opleiding te doen waar je zelf jarenlang deel van hebt uitgemaakt. Daarnaast past het natuurlijk heel goed naast mijn opleiding aan de HALO. We hebben een heel leuke trainersstaf en houden met de hoofdtrainers de doorlopende lijn in de gaten. Het is heel grappig om na te denken over de manier waarop je je stof wilt overbrengen. Soms pas je dingen, die wij met de selectie tijdens de training hebben gedaan, ook zelf toe. Het is niet zo dat ik me vooral focus op de verdediging: het gaat natuurlijk om het hele elftal. Wel kan het zijn dat ik voor verdedigers net even een extra tip heb.”

Nu de periodetitel behaald is, komt de vraag op of Vitesse voor het kampioenschap gaat. “Natuurlijk is het wel het doel en als de kans zich voordoet, moet je ervoor gaan. Je moet echter wel oppassen dat je na promotie geen verloren seizoen in de eerste klasse doormaakt. Uiteindelijk hebben we de potentie om uit te groeien tot een stabiele eersteklasser, maar lopen doe je stap voor stap.”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12