Afbeelding

Hoe is het met Bert Ham?

sport

Editie: Week 14, Jaargang 22 |

Bert Ham kreeg van zijn trainer Frans Hogervorst hondenbrokken voorgeschoteld. (foto: Roel van Dorsten)

Bert Ham (63) speelde in totaal veertien seizoenen voor D.v.v. Delft en twee voor Wippolder. Hij was naar eigen zeggen een ‘zuigertje’ dat zich in een tegenstander vast kon bijten.

- Ben jij een echte D.v.v. Delft-man?
“Ja, maar ik heb ook twee prachtige seizoenen bij Wippolder gehad. In die tijd speelde ik bij Delft en besloot ik samen met Bobby Spee naar een andere club te gaan. Hij koos voor Vitesse, maar ik voelde me beter thuis bij Wippolder, want ik kende daar mensen. Na een trainerswissel ben ik weer teruggegaan naar Delft. Kees van Zuijlen, toen ongeveer Mister Wippolder, ging met me mee. Dat werd me niet echt in dank afgenomen.”

- Hoe beviel de hernieuwde kennismaking met Delft?
“Hartstikke goed. In het begin was het met Frans Hogervorst als trainer en zijn broer Gerard in het bestuur. In die tijd hebben we ontzettend gelachen. Erna ging de bezem erdoorheen en  hadden we een ploeg met Gijs Gagesteijn, Piet de Vries, Kees van Zuijlen, Chris Kronshorst en Bob Spee. We deden het geweldig. In die tijd promoveerden we van de vierde naar de tweede klasse.”

- Wat was er zo leuk onder Frans Hogervorst dan?
“In de winter, als het rotweer was, was hij soms even weg en dan kwam hij met warme chocolademelk en gevulde koeken het veld op. Dan ging hij moppen vertellen en kwam je niet meer bij. Verder nodigde hij een aantal ploeggenoten en mij een keer een avond op de koffie uit. Na de koffie vroeg hij of we een biertje lustten. We spuugden er niet in en hadden daar dus wel trek in. Hij ging zelf aan de rode wijn, dachten we. Na een aantal biertjes zette hij ons satéballetjes voor zei hij, maar het bleken hondenbrokken te zijn. Uiteindelijk hadden we hem aardig staan en had hij heel de avond aan de cassis gezeten, terwijl wij nog moesten voetballen.”

- Heb je nog contact met je vroegere ploeggenoten?
“Jazeker. Na mijn tijd in de selectie hebben we met een elftal in het zesde gespeeld. We zijn daarna 21 jaar lang met die groep en de vrouwen in het laatste weekend van maart een weekend weggeweest. Dat doen we nu sinds kort niet meer.”

- Hoe volg je het voetbal nu nog?
“Op zondag kijk ik altijd even op teletekst hoe Wippolder en Delft het in het weekend gehad en op maandag lees ik in de krant de verslagen. Verder ben ik zo nu en dan nog weleens naar wedstrijden wezen kijken, maar van de spelers kende ik niemand en er werd zoveel gescholden, dat ik snel genezen was. Verder voetbalt mijn kleinzoon bij Den Hoorn en dat is voor mij een droom die uitgekomen is. Ik ga elke week bij hem kijken.”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12