Afbeelding

Concordia moet zich kunnen handhaven, ook al is het wennen in de Tweede Klasse

sport

Editie: Week 39, Jaargang 20 |

Jochem van der Brugge heeft koppend in ieder geval wel het Tweede Klasse-niveau. Hier wint hij tegen Delft het kopduel van de gelouterde Tim Steenks. (foto: Roel van Dorsten)

DELFT – Het weerzien van Concordia met de Tweede Klasse verloopt voorlopig nog niet zoals gewenst. In de eerste wedstrijd werd nog wel met 2-0 van Schipluiden gewonnen, maar in de duels erna werd verloren van Excelsior ’20 (6-3) en Delft (1-4).

Middenvelder Jochem van der Brugge moet nog wel even wennen aan het niveau in de Tweede Klasse, waar Concordia dit seizoen uitkomt. “Het is vijf jaar geleden dat Concordia op dit niveau speelde en het is wel anders voetballen dan afgelopen seizoen in de Derde Klasse. Het niveau is hoger, je ziet dat de spelers technisch vaardiger zijn. Het leuke is wel dat de tegenstanders zich vorig seizoen aan ons aanpasten, terwijl we nu meer ons eigen spelletje kunnen spelen.”
Tijdens de eerste wedstrijd van het seizoen ging dat goed. “We wonnen met 2-0 van Schipluiden en vooraf was voor ons wel duidelijk dat we in die wedstrijd punten moesten pakken. De week erna speelden we tegen Excelsior ’20 dat vorig seizoen is gedegradeerd uit de Eerste Klasse. Bij rust stonden we tegen de verhouding in met 0-2 voor, maar al vroeg in de tweede helft kregen we een rode kaart. Uiteindelijk verloren we met 6-3, maar we hebben wel laten zien dat we tegen zo’n ploeg drie keer kunnen scoren.”

‘WE MOETEN HET SPELEN IN DE TWEEDE KLASSE WAT BETER IN DE VINGERS KRIJGEN’
Afgelopen weekend werd met 1-4 verloren van Delft. “Je ziet dat we bij vlagen goed meekomen, maar dat we de wedstrijd door persoonlijke fouten weggeven. Ik ga ervan uit dat we dit seizoen in de competitie groeien en dat we het spelen in deze klasse wat beter in de vingers krijgen. Ik ga ervan uit dat we in ieder geval genoeg kwaliteiten hebben om aan het eind van de rit niet te degraderen.”
Dat zal moeten gebeuren in het, door John de Letter heilig verklaarde, 3-5-2-systeem. “Dat betekent over het algemeen dat we niet alleen achterin één-op-één spelen, maar dat dat ook in onze voorhoede het geval is. Onze spitsen, Vincent Krul en Willem Groenewegen, beschikken over genoeg kwaliteiten om hier gebruik van te maken.” Een andere offensieve kracht in het elftal van John de Letter is Ali Mousivand, die deze zomer overkwam van Ariston ’80. “Hij is echt een voetballer,” merkte de student die bezig is met zijn masteropleiding in de econometrie al snel. “Hij kiest altijd voor de voetballende oplossing en kan gewoon ontzettend goed voetballen. Soms gaat het in de communicatie nog niet helemaal goed, maar we gaan zeker veel plezier aan hem beleven.”

‘IK SPEEL VOORAL IN DIENST VAN HET ELFTAL’
Concordia beleeft ook veel plezier aan de 22-jarige middenvelder, die in het systeem van De Letter samen met Evert Vrijhof de defensieve rol op het middenveld invult. “Ik speel vooral in dienst van het elftal. Ik ben niet degene die de doelpunten moet maken. Samen met Evert zijn we de ‘vier’ en de ‘zes’; in dit systeem betekent dat dat we de toevoer naar de aanval van de tegenpartij moeten verstoren door snel druk te zetten en dat we, als het even kan, ook offensief meespelen. De trainer hamert er dit seizoen wel meer op dat de verdedigende taak nog belangrijker is dan vorig jaar, omdat we het anders onze verdedigers te moeilijk maken.”
Uiteindelijk hoopt Van der Brugge dat Concordia zich dit seizoen direct weet te handhaven in de Tweede Klasse. “Als dat lukt, kunnen we op termijn een stabiele tweedeklasser worden. Bovenin zullen we dit seizoen niet meedraaien, maar dat kan je ook niet verwachten in een klasse waarin meerdere clubs de spelers betalen. Ik denk dat we met zes á zeven andere ploegen gaan uitmaken wie zich weten te handhaven, wie direct degraderen en wie via de nacompetitie een plaats veilig mogen proberen te stellen.”
Als Concordia hierin weet te slagen, heeft Van der Brugge er alle vertrouwen in dat Concordia op termijn kan groeien in de Tweede Klasse. “We hebben dit seizoen sowieso al een jonge ploeg met wat ervaren jongens erbij en de A-jeugd heeft ook een heel leuk elftal. Je ziet dat ons 16-23 elftal ook zeer behoorlijk presteert, dus ik ga ervan uit dat Concordia de komende jaren wel een elftal van Tweede Klassenniveau moet kunnen opstellen.” (AdW)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12