Afbeelding

Vitesse Delft is nog nauwelijks echt weggespeeld en staat daarom te laag op de ranglijst, vindt Danny van Voskuilen

sport

Editie: Week 46, Jaargang 20 |

Danny van Voskuilen weet in het duel tegen DSVP zijn tegenstander Peter Bosma nog net van de bal te houden. (foto: Roel van Dorsten)

DELFT – Vitesse Delft leek afgelopen zaterdag af te stevenen op de eerste seizoensoverwinning. In de thuiswedstrijd werd DSVP tot in de vierde minuut van de blessuretijd in de tweede helft van scoren afgehouden; in de vijfennegentigste minuut wist oud-Vitesse-speler Leon Braat doelman Dave Schilperoort alsnog met een fenomenale vrije trap te passeren.

“Die gelijkmaker kwam aan als een mokerslag”, herinnert Vitesse-verdediger Danny van Voskuilen zich. “Bij ons had iedereen het gevoel dat die eerste overwinning eindelijk binnen was. Als zij dan uit zo’n vrije trap gelijkmaken, is dat heel zuur.” Toch vond Van Voskuilen de gelijkmaker niet helemaal onverdiend. “In de eerste helft waren wij de bovenliggende partij; in de tweede helft zetten zij meer druk, waardoor wij ons wat lieten terugdringen. Door de ruimte die zij achter hun verdediging lieten liggen, kregen wij wel kansen. Wij verzuimden echter de wedstrijd te beslissen. Dat gebeurt als je toch al in de hoek zit waar de klappen vallen.”

‘IK HEB ALLEEN IN DE WEDSTRIJD TEGEN BVCB HET IDEE GEHAD TE ZIJN WEGGESPEELD’

Het gelijke spel leverde het vierde punt op voor Vitesse Delft, dat hiermee de voorlaatste positie in de Eerste Klasse bekleedt. Al in het openingsduel van het seizoen werd het eerste punt vergaard, nota bene tegen koploper Rijnvogels. “Tegen hen en tegen ’s-Gravenzande speelden we onze beste wedstrijden. We speelden prima vanuit de organisatie. Misschien dat we met voetballende ploegen beter mee kunnen voetballen. Ik weet echt niet waarom het tegen die andere ploegen steeds niet lukt”, baalt de 24-jarige student Sport en Management.

Het ‘niet lukken’ heeft vooral met het resultaat te maken. “Want voetballend komen we steeds wel aardig mee. Ik heb alleen in de wedstrijd tegen BVCB, die we met 0-3 verloren, het idee gehad te zijn weggespeeld. In de andere wedstrijden viel er meer te halen, maar helaas lukte dat niet.”

Het probleem ligt volgens Van Voskuilen vooral in een gebrek aan scherpte voor de goal en het hinken op twee gedachten. “We kunnen goed vanuit de organisatie spelen en hebben daarbij voorhoedespelers die met hun snelheid de verdedigers van de tegenstander een lastige middag kunnen bezorgen. Zo creëren we elke week zeker vier tot vijf kansen, alleen vliegen ze er nog niet in. Daarnaast wil het nog weleens gebeuren dat niet het hele elftal met dezelfde gedachte speelt. Zo kan het gebeuren dat we het middenveld kwijtraken, doordat een deel van de ploeg aanvallend speelt, terwijl de verdediging wat defensiever speelt. Dat gaat niet altijd goed en daar hebben we de afgelopen weken veel over gepraat.” Het uitblijven van goals is dus een probleem bij Vitesse. De langdurige blessure die beoogd eerste spits Djamel Leeflang al vroeg in het seizoen opliep, komt hierbij al helemaal niet goed uit. Afgelopen zaterdag kwam er hulp uit misschien wel onverwachte hoek. “Rudi Smit zat weer bij de selectie”, vertelt Van Voskuilen. De 31-jairige spits gaf vorig seizoen aan geen selectievoetbal meer te willen spelen, maar ging toch in op een verzoek van Visser. “Dat is fijn, want we kunnen alle hulp die we krijgen aangeboden goed gebruiken. Hij heeft al een tijdje niet meer zo fanatiek getraind, dus op zijn oude niveau is hij nog niet, maar als hij dit weet te halen, kunnen we hem heel goed gebruiken.”

‘WE WETEN DAT WE OP EEN PLEK STAAN WAAR WE NIET HOREN’

Uiteindelijk mikt Van Voskuilen, ondanks de teleurstellende positie op de ranglijst nog steeds op directe handhaving. “Ik denk dat dit mogelijk moet zijn, zeker gezien het feit dat we, op die ene wedstrijd na, niet zijn weggespeeld. Dat geeft ons vertrouwen, dus we weten dat we op een plek staan waar we niet horen. Als de ballen er nu eens wel invliegen, komen de punten vanzelf. Ik vind dat we ons vroeg veilig moeten kunnen spelen; niet zoals vorig jaar, toen we directe handhaving pas in de laatste wedstrijd afdwongen.”

Zelf speelt Van Voskuilen zijn wedstrijden dit seizoen vooral als centrale verdediger. “Ik speel vaak in een vrije rol achterin, geef rugdekking en hou me wel bezig met de organisatie. Ik ben geen pure mandekker; mijn kwaliteiten liggen meer in de opbouw, want ik heb redelijk veel spelinzicht. Het afgelopen seizoen speelde ik aardig wat wedstrijden op het middenveld, maar ik heb liever dat het spel zich voor me afspeelt.”

Ook zaterdag zal Van Voskuilen, die al jaren een vertrouwd gezicht is binnen de Vitesse-selectie, weer aantreden in het centrum van de defensie. SV Nootdorp heet de tegenstander dan. “Het is leuk om tegen die clubs uit de regio te spelen”, vindt de verdediger. “Ook tegen ploegen als DSVP en ’s-Gravenzande is het leuk, want je komt spelers tegen met wie je hier ook hebt samengespeeld. Daarnaast staat Nootdorp nu op een plek waar ik denk dat wij aan het eind van het seizoen thuishoren. Ik denk dat het een leuke wedstrijd wordt zaterdag.” (AdW)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12