Afbeelding

Delfts zestal vertegenwoordigde de Nederlandse kleuren tijdens het WK 5 tegen 5

sport

Editie: Week 31, Jaargang 20 |

Casper Spaans, Björn Boddman, Jeffrey Jongeneelen (boven van links naar rechts), Jedsel Merkes, Donny van Oijen en Lesley Dijksman (onder van links naar rechts) mochten de Europese beker helaas niet mee naar Delft nemen.

DELFT – Wat begon als een toernooitje voetballen met vrienden, eindigde eind juli in Polen om de Nederlandse kleuren te verdedigen tijdens het Wereldkampioenschap 5 tegen 5. Zes Delftse voetbalvrienden maakten het mee.

Het leek Lesley Dijksman, Donny van Oijen, Jeffrey Jongeneelen, Casper Spaans, Jedsel Merkes en Bjorn Bodmann leuk om samen mee te doen met de Haagse voorrondes voor het Nederlands Kampioenschap 5 tegen 5 en dus gaven ze zich op bij de organisatie van het toernooi. “En toen we eenmaal bij die voorrondes aanwezig waren, ging het best lekker. Tot aan de finaleronde gingen we steeds makkelijk verder; in de finaleronde zelf ging het wat moeilijker, maar we wonnen wel”, vertelt Lesley Dijksman, afgelopen seizoen spelend voor Full Speed en na de zomerstop actief bij het Haagse DUNO.

“WE VERTELDEN ELKAAR DAT WE NIETS TE VERLIEZEN HADDEN EN KNOKTEN VOOR ELKAAR”

Door het winnen van de voorronde, plaatsten de voetballers zich voor het Nederlands Kampioenschap. “En daar deden maar zes ploegen aan mee”, blikt Dijksman terug. “Dan weet je van tevoren dat je misschien best een kans maakt.” Tijdens deze wedstrijden ging het de jongens niet zo gemakkelijk af als in de voorrondes. Ze kwamen zelfs regelmatig tegen een achterstand aan te kijken. “Maar op zulk soort momenten pepten we elkaar op. We wisten dat, als we zouden winnen, we naar het Wereldkampioenschap 5 tegen 5 in Polen mochten. We vertelden elkaar dat we niets te verliezen hadden en knokten voor elkaar. Daarnaast vonden we het belangrijk om zoveel mogelijk plezier te beleven.” Die instelling leidde tot een finaleplaats, waarin werd afgerekend met de Wereldkampioen van twee jaar geleden.

“En dus mochten we naar Polen”, vertelt Dijksman. “En wat we daar meemaakten overtrof al onze verwachtingen.” De eerste avond stond in het teken van de loting van het toernooi. “Dat gebeurde in een heel grote zaal en er stonden allemaal vlaggen op de tafels en wij moesten dus bij de Nederlandse vlag gaan zitten. Het was een hele ceremonie en het was tot in de puntjes geregeld.” De Delftenaren lootten redelijk gunstig. “De eerste wedstrijd wonnen we met 5-3 van Colombia, in de tweede wedstrijd was Jordanië met 5-6 te sterk. Dat betekende dat we in de laatste poulewedstrijd, tegen Zweden, móesten winnen om door te dringen tot de halve finale.” Aan het begin van de wedstrijd leek dat helemaal fout te gaan, want ‘De Jonkies’, zoals ze zichzelf hadden genoemd, kwamen met 3-0 achter. “Maar uiteindelijk wonnen we met 8-6, waardoor we ons voor de kwartfinale plaatsten.” Die ging terecht met 4-2 verloren tegen Argentinië. “Maar de ervaring op zich was natuurlijk al geweldig.”

“WE ZIJN ALLEMAAL TECHNISCHE VOETBALLERS, MAAR ZIJ BLONKEN ECHT UIT”

Het was dus een mooie ervaring voor Dijksman, die afgelopen seizoen met Full Speed uit de Tweede Klasse degradeerde. Hij speelde in een vijftal met Donny van Oijen en Jeffrey Jongeneelen, die wekelijks Topklasseverdedigingen de stuipen op het lijf weten te jagen. “En je merkt dat die jongens gewoon echt heel erg goed kunnen voetballen. We zijn allemaal technische voetballers, maar zij blonken echt uit.” Bij het 5 tegen 5 toernooi is het volgens Dijksman ook wel erg belangrijk dat je technisch bent. “Want het veld is heel klein en je moet je toch vrij zien te spelen. Daarom worden er veel trucjes gedaan in het veld.”

Vanaf afgelopen maandag mag Dijksman zijn trucjes op het trainingsveld laten zien en wel bij het Haagse DUNO van trainer Dick Boereboom. Net als 5 tegen 5 ploeggenoot Jedsel Merkes, die van Delfia overkomt. “Maandag hebben we met het eerste tot en met het derde elftal getraind en binnenkort wordt de groep gesplitst. Ik heb er vertrouwen in dat het voor ons een heel mooi seizoen gaat worden.”

Of dat het afgelopen seizoen, met een Nederlands Kampioenschap en een WK-deelname kan overtreffen is natuurlijk nog maar de vraag. Dijksman kijkt in ieder geval met heel veel genoegdoening terug op het afgelopen seizoen. “Het was echt een heel mooie ervaring.” Bij de mooiste herinnering stond Dijksman niet eens zelf op het veld. “Aan het einde van het toernooi was er een gala en daarbij gingen we met alle elftallen naar de halve finale van het Europees Kampioenschap tussen Duitsland en Italië. Dat was echt een geweldige ervaring. Prachtig om mee te maken. Het was onwijs leuk om met jongens uit al die landen naar een wedstrijd te kijken.” Na het Wereldkampioenschap hebben de spelers elkaar nauwelijks meer gezien. “Want we zijn dan wel vrienden, maar iedereen ging zelf op vakantie. Ik zie Jedsel Merkes tegenwoordig bij DUNO en de rest kom ik wel weer tegen. We gaan ons in ieder geval wel opgeven voor het Wereldkampioenschap in 2012, want dat is in Brazilië. Dat zou natuurlijk helemaal gaaf zijn!” (AdW)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12