Afbeelding

Sander Koeleman scoort twee keer en Vitesse Delft wint voor de derde keer

Algemeen

DELFT – Opluchting. Bevrijding. Deze en andere gevoelens van al dan niet ingehouden blijdschap streden om voorrang bij wie Vitesse Delft een warm toedraagt.

Afgelopen zaterdag. Na de overvloedige regenval brak bij Vitesse Delft dan toch de zon door. Tegen het al even benarde Swift werd eindelijk weer 's gewonnen. Voor de pas derde keer, dit seizoen. "Deze wedstrijd móesten we winnen, anders was het over geweest", maakt Sander Koeleman het niet mooier dan het is. Hij maakte de twee doelpunten die genoeg bleken voor de 2-1 overwinning. Nee, zegt hij, erg nerveus was hij niet voor dit duel. "Ik ben niet zo'n zenuwenlijer". Wat hij wèl is: redelijk tevreden over z'n eigen presteren, tot nu toe. "Voor Vitesse Delft is het natuurlijk een teleurstellend seizoen. Voor mezelf vind ik 't wel meevallen. Ik heb toch wel aardig wat wedstrijden in het eerste gespeeld. En dan ook nog 's in de hoofdklas. Maar het is zo, we hadden vooraf toch wel de verwachting dat we in de middenmoot mee zouden kunnen". 

-Je had ook zelf niet op zo'n seizoen gerekend?
"Ik weet dat ik best wel goed kan voetballen, maar het is altijd afwachten hoe het gaat als je naar een nieuwe club gaat. De trainer moet het ook in je zien zitten. Nou, dat is me dus wel meegevallen". 

Koeleman (20), die eerder voetbalde bij Vitesse Delft, DHL, ADO Den Haag en weer Vitesse Delft, kwam voor dit seizoen over van DHC. Dit seizoen begon hij bij Vitesse Delft in het tweede, met af en toe een invalbeurt in het eerste. "Maar de afgelopen zeven, acht wedstrijden heb ik in het eerste gespeeld. Ik had als senior nog nooit op hoofdklasniveau gespeeld, maar dat is me wel meegevallen. Ik heb me wel snel aangepast". 

-Heb je het gevoel dat er méér inzit?
"Ik hoop van wel, ik ben pas twintig. Ik ga wel van het hoogste uit. Ik heb er altijd van gedroomd. Ik heb er ook altijd veel voor gedaan, bij de clubs waar ik speelde, bij de voetbalscholen. Voetbal komt bij mij wel op de eerste plek. Dat is eigenlijk al heel m'n jeugd zo". 

Koeleman moet het, vindt hij, van z'n techniek hebben. Van z'n steekpass ook. Maar minder van z'n fysieke inbreng. Al werkt hij daar wel aan. "In de zomer, als het voetballen stil ligt, ga ik naar de sportschool". Tijdens het seizoen doet hij niet echt aan krachttraining. "Bij Vitesse Delft denk ik dat we één of twee keer fysieke training hebben gehad. Om hogerop te komen moet je, denk ik, wel wat meer aan je fysieke kracht werken". Al denkt hij ook dat hij dat tekort aan fysiek geweld aardig weet te compenseren met z'n technische vaardigheid en slimmigheid. "Dat zegt deze trainer ook, dat ik het met m'n techniek moet compenseren. Dat ik slimmer moet zijn dan de rest. En dat dat ook een voordeel kan zijn. Dat is het ook wel, als ik zo op m'n wedstrijden terugkijk. Ik ben toch wel behoorlijk balvast". 

Zijn gedachten, daar maakt hij geen geheim van, dwalen wel 's af naar het voetballen voor clubs als Quick Boys, Rijnsburgse Boys en Katwijk. Welke laatste club voor volgend seizoen al beslag heeft weten te leggen op DHC's succesvolle aanvaller Jeffrey Jongeneelen. "Met hem heb ik ook samen gevoetbald. Nee, dat is geen verrassing dat hij uit Delft weggaat. Ik snap eigenlijk niet dat hij niet al eerder hogerop is gaan voetballen". 

-En jij? Hebben ze je bij Vitesse Delft al gevraagd wat je volgend seizoen doet?
"Ik had toevallig gisteren een gesprek. Ze willen weten wat iedereen doet, volgend seizoen. Ik weet 't niet voor honderd procent zeker, maar mijn insteek is wel om bij Vitesse Delft te blijven. Of er moet iets heel moois langskomen". 

Aan de nieuwe trainer zal het wat Koeleman betreft niet liggen. "Ik heb wel een klik met Robin Knoester. En ik begrijp dat hij goed met jonge spelers kan omgaan. En er zijn bij ons nogal wat jonge spelers". 

-Hoe is het om degradatievoetbal te moeten spelen?
"Dat is zo, we spelen degradatievoetbal, want we staan zo goed als onderaan. We verliezen veel wedstrijden. Daardoor heb je wel het idee dat je tegen degradatie vecht. Maar ik vind niet dat we een degradatieploeg hebben. We hebben veel goeie spelers. Het had ook heel anders kunnen lopen. Of we niet wat te veel afhankelijk zijn van het meedoen van Rudi Smit? Misschien is dat wel zo. Hij heeft veel wedstrijden niet meegedaan. Maar ik kijk niet naar wie er wel of niet bij zijn. Met deze groep moet het kunnen". 

Koeleman, hij volgt de HBO-opleiding Sportmarketing en management, is een positief ingestelde jongeling. "Zo lang het nog mogelijk is, geef ik 't niet op. We hebben een aantal keren wedstrijden waarin we beter waren dan de tegenstander onnodig verloren". Hij geeft, wil hij er maar mee zeggen, de moed zeker niet op. "We moeten ons, denk ik, richten op de promotie/degradatieplek. We krijgen Jodan Boys nog, ook een directe concurrent. Moeten we bij kunnen halen. Maar het wordt sowieso een zware dobber".

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12