Marco van Enkhuizen (RKDEO) is geen verkeerde keeper, vindt z'n keeperstrainer Maikel van der Kooij

Algemeen

PIJNACKER- NOOTDORP – Marco van Enkhuijzen is de doelman van tweedeklasser RKDEO. Dat het niet makkelijk heeft, de laatste tijd. "Het wordt tijd dat ik weer een keer de nul houd".

Van Enkhuijzen is aan z'n tweede seizoen in Nootdorp bezig. RKDEO is ook pas z'n tweede club, want eerder kwam hij alleen voor FC Zoetermeer uit. Hij vindt zichzelf als keeper 'redelijk allround'. Daarmee wil hij zeggen: "Op weinig onderdelen ben ik echt zwak, maar er zijn ook weinig onderdelen waar ik echt in uitblink. In chaotische situaties blijf ik meestal rustig, ik raak niet zo gauw van het padje. Wat beter kan, is dat ik moet heersen in het vijfmetergebied". 

Bij RKDEO is Maikel van der Kooij z'n keeperstrainer. Die dat ook bij SV Nootdorp is. Je bent Nootdorper of je bent het niet. En dan is die Van der Kooij ook nog 's, als vriendendienst, de doelman van SV Nootdorp 6. Van der Kooij over Van Enkhuijzen: "Marco is toch wel een tamelijk complete keeper. Hij is rustig, hij kan goed meevoetballen, hij is goed op de lijn, hij heeft een goeie trap, hij heeft overzicht. Nee, hij is geen verkeerde keeper, al moet hij nog wèl het nodige leren. Hij moet zich wat meer laten gelden, meer heersen in het vijfmetergebied. En hij moet mentaal wat sterker worden. Hij wil bij tegenslag nog wel 's z'n koppie laten hangen. Maar dat heeft ook met ervaring te maken". 

Van der Kooij (39) keepte zelf vooral ten bate van SV Nootdorp, al maakte hij wel uitstapjes naar RKDEO (drie seizoenen), Vitesse Delft (één seizoen) en het roemloos ter ziele gegane Tonegido (ook één seizoen). "Dat was een rampjaar". 

-Probeer jij je stempel te drukken op de keepers die je traint?
Van der Kooij: "Nee. Ik train sowieso op het fysieke aspect. Wil je als keeper goed functioneren, dan moet je fit zijn. En ik probeer natuurlijk te werken aan de zwakke punten die ze hebben en ze daarin beter te maken. Maar een stempel drukken? Nee. Ze hebben hun eigen kwaliteiten en beperkingen. Ik had weer andere kwaliteiten".
Van der Kooij ziet z'n keepers regelmatig in wedstrijden aan het werk, maar zeker niet altijd. Geen probleem, vindt hij. "Ik heb overal m'n spionnen. Ik hoor het nodige. En op de trainingen zie ik ook genoeg dingen die voor verbetering vatbaar zijn. Daar wijs ik ze op. En ze kunnen ook zelf punten aandragen waaraan gewerkt moet worden". 

Van Enkuijzen (25) wordt elke dinsdagavond door Van der Kooij onderhanden genomen. 

-Is één keer per week keeperstraining wel genoeg?
Van Enkhuijzen: "Gezien het feit dat we maar twee keer in de week trainen is dat wel voldoende. Zou je het aantal trainingen uitbreiden, dan moet je ook vaker keeperstraining krijgen". 

-Ben je door die specifieke keeperstrainingen ook een betere keeper geworden?
Van Enkhuijzen: "Absoluut. Maar ook omdat ik nu, in vergelijking met mijn tijd bij FC Zoetermeer, dat toen vierdeklasser was, op een hoger niveau train en speel. Het niveau van de selectie is hoger, het gaat allemaal ook sneller". 

Hij weet ook dat ervaring een belangrijke factor is. "En dan heb ik nog het geluk dat ik, zo lang ik senior ben, in een eerste elftal keep. Dan groei je echt. In een tweede elftal is de druk toch minder en ook de aandacht. Ja, in het algemeen zie ik bij de tegenstanders toch wel ervaren keepers in het doel staan". 

Zoals gezegd: het loopt de laatste tijd niet echt gesmeerd bij RKDEO. Hij zou niet precies weten hoeveel hij er dit seizoen achter z'n oren heeft gekregen, "ik hou dat dit seizoen wat minder bij", maar tevreden is hij nièt. "Niet dat het echt slecht is, maar ik verwacht meer van mezelf. Ik ben redelijk kritisch op mezelf. Ik vind dat ik meer zou moeten brengen. Het team draait wat stroef. Ik had gehoopt dat ik wat belangrijker voor het team zou kunnen zijn. Er zijn weinig wedstrijden geweest dat ik de ploeg er doorheen heb kunnen slepen. Onze doelstelling is handhaven. Vorig jaar zijn we op het nippertje gepromoveerd. We begonnen dit seizoen wel aardig, maar de laatste tijd gaat het een stuk minder. We zien nu de degradatiezone naderen. Sinds de winterstop hebben we nog geen overwinning behaald. Het wordt wel een beetje kritiek zo. We zullen er hard aan moeten trekken, anders gaat het de verkeerde kant op". 

-Hoe komt dat nou toch?
Van Enkhuijzen: "Het is een beetje het geijkte verhaal. Blessures, schorsingen, vakanties. We misten vorige week zeven spelers die normaal gesproken bij de selectie zitten. Ik moet er ook bijzeggen: in het begin van het seizoen hadden we wel een redelijk makkelijk programma". 

Hij was vroeger nogal ambitieus, zegt hij. "Ik wilde zo hoog mogelijk keepen. Dat is nog steeds wel zo. Ik zou het al mooi vinden als ik nog een paar seizoenen op eersteklasniveau zou kunnen spelen. Nee, volgend seizoen blijf ik gewoon bij deze club. Ik heb geen enkele reden om hier weg te gaan. Ik ben ook niet iemand die snel bij een club weggaat. Ik heb bij deze club het vertrouwen gekregen van de trainer en van de jongens. Ik heb 't er erg naar m'n zin". 

Hij mag dan niet fanatiek bijhouden hoeveel keer hij een tegendoelpunt heeft moeten toestaan, dit seizoen, hij weet wèl dat hij pas vijf keer de nul heeft gehouden. En de laatste keer dat dat lukte, is alweer even geleden. "Het wordt tijd dat we weer een keer de nul houden…"

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12