Afbeelding

Volgens de genomineerde keepers moet je als doelman tegenwoordig een alleskunner zijn

sport

Editie: Week 20, Jaargang 22 |

Klaas van Balen.

DELFT – Het voetbalseizoen loopt op zijn einde. Dat betekent dat traditiegetrouw het Hans Dorjee Voetbalgala eraan zit te komen. Tijdens het gala, dat op 31 mei bij Kok Catering Service plaatsvindt, worden de trainer, speler, keeper en ploeg van het jaar gehuldigd.

Deze week stellen we de genomineerde keepers aan u voor. Volgende week zijn de spelers aan de beurt.

'IN DE NACOMPETITIE HOOP IK MIJN NOMINATIE WAAR TE MAKEN'
Klaas van Balen van D.v.v. Delft is in zijn nopjes met de nominatie. “Zelf ben ik tevreden over mijn prestatie dit seizoen en dan is het natuurlijk altijd leuk als je ziet dat dat met een nominatie voor deze prijs wordt beloond.”
Voor Van Balen moet iedere keeper op zich beoordeeld worden. “Want of je een goede keeper bent ligt ook aan je elftal. Als je aanvallend voetbal speelt, zoals wij doen, moet je er staan bij de vaak spaarzame tegenaanvallen. Als je onderin meedraait, krijg je vaak veel meer mogelijkheden om je te onderscheiden. Het gaat er eigenlijk vooral om dat je zo compleet mogelijk bent.” Ondanks de speelstijl van Delft heeft Van Balen zich dit seizoen ook weten te onderscheiden. “Als ik alle wedstrijden afzonderlijk terugkijk, denk ik dat ik dit seizoen punten heb verdiend voor de ploeg. Hopelijk zet ik die lijn door in de nacompetitie en maak ik mijn nominatie waar.”
Van Balen moet de strijd opnemen tegen Erwin Friebel van DHC en Björn Bénard van SV Nootdorp. “En bij Erwin kom ik nog weleens over de vloer. Ik ken hem goed en ik vind het leuk dat hij ook genomineerd is. Ik zal hem de komende weken zeker nog wat berichtjes sturen.”

'IK ZOU OP KLAAS STEMMEN'
Erwin Friebel, die na jaren eredivisievoetbal begin dit seizoen neerstreek op de Brasserskade, had zijn nominatie niet verwacht. “Want ik heb dit seizoen nogal wat blessures gehad. Verder ging het in de wedstrijden die ik heb gekeept wel best lekker.” De terugkeer op het oude nest deed de keeper goed. “Het is leuk om te zien dat er nog veel mensen zijn die er ook zaten toen ik hier wegging.”
Voor de doelman van DHC moet je als keeper in het huidige voetbal een alleskunner zijn. “Het gaat om het gehele plaatje: meevoetballen, coachen, hoge voorzetten, reflexen, noem maar op. Ik merk wel dat het niveau wat lager ligt dan in het profvoetbal. Dat merk je alleen al aan de trainingsarbeid: daar trainde je minstens zes keer in de week, hier drie.” Friebel vind het leuk dat hij het in de verkiezing moet opnemen tegen Van Balen. “Ik ken hem allang en ik gun het hem van harte. Als ik zou moeten stemmen, zou ik het zeker op hem doen.”

'HET IS OOK WEL LEKKER ALS JE EENS EEN BALLETJE TEGENHOUDT'
De laatste genomineerde is Björn Bénard, die er twee seizoenen geleden met de Zilveren Schoen vandoor ging. “Voor mij komt de nominatie zeker als een verrassing, want ik heb niet het idee een heel goed seizoen gedraaid te hebben. Het is, net als bij het hele elftal wat wisselvallig geweest.” Toch speelde Nootdorp zich relatief makkelijk veilig. “Vooral in de laatste wedstrijden had ik het idee dat ik er echt stond en dat was gelukkig precies op tijd.” De moderne keeper moet volgens de doelman van Nootdorp aan veel eisen voldoen. “Tegenwoordig is het heel belangrijk dat je mee kunt voetballen, wat dat aangaat heb ik het geluk dat ik een aardige trap heb. Verder moet je uitstraling hebben, kunnen praten en de verdediging neer kunnen zetten. Daarnaast is het natuurlijk ook wel lekker als je eens een balletje tegenhoudt. Dat ging in fases best goed dit seizoen.”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12