Afbeelding

Rick Groen mist het keepen nog best wel eens

sport

Editie: Week 14, Jaargang 23 |

Rick Groen is samen met Kevin Roepman (rechts) de meest geroutineerde speler van DSVP. (foto: Roel van Dorsten)

PIJNACKER – Het kan raar lopen in een voetballoopbaan. Rick Groen leek van jongs af aan voortbestemd om eerste doelman van DSVP te worden. Na enkele seizoenen bij de selectie gooide een slepende blessure roet in het eten. Uiteindelijk schopte Groen het opnieuw tot de hoofdmacht: centraal in de defensie.

Groen herinnert zich de noodlottige dag nog goed. “Zo’n drie jaar geleden overstrekte ik in een oefenduel mijn schouder. Ik had er last van en dat duurde maar voort. Steeds als ik probeerde te keepen, ging het weer mis. Daarom heb ik twee jaar geleden de knoop doorgehakt en ben ik gestopt als keeper.”

Ondanks deze tegenslag ging Groen niet voor de club verloren. “De blessure was vooral lastig voor een keeper. In het dagelijks leven had ik er geen last van. Daarom besloot ik te gaan voetballen in het derde om uit te zoeken of dat ook leuk was. Ik speel centraal achterin of op de rechtsbackpositie. Dat bevalt me goed. Als keeper deed ik ook weleens mee in partijvormen. Enige basistechniek had ik dus al. Het beviel prima en vorig seizoen haalde Peter Klomp me al eens bij de selectie.”

‘IK HAD ME AL NEERGELEGD BIJ EEN PLEK IN HET TWEEDE’
Echt plannen om ook dit seizoen in de hoofdmacht uit te komen, had de 26-jarige doelman, die in ’s Gravenzande een praktijk als oefentherapeut Cesar heeft, niet. “Halverwege vorig jaar werd ik vader van een zoon en ook met mijn werk is het best druk. Ik had me al min of meer neergelegd bij een plek in het tweede. Ik was aanvoerder van dat elftal en het brengt minder verplichtingen met zich mee.”

Trainer Eki Korte had echter andere plannen met de voormalig doelman. “Hij vroeg me een aantal weken geleden om bij de selectie aan te sluiten. Daar heb ik meteen mee ingestemd, want als sportman ga je toch voor het hoogst haalbare. Ik heb met de selectie meegetraind en van de drie wedstrijden waarin ik mee heb gespeeld, hebben we er twee gewonnen. Ik grap er weleens over dat sinds mijn komst de resultaten in een stijgende lijn zitten.”

Groen denkt bij het verdedigen profijt te hebben van zijn verleden als doelman. “Ik heb als keeper leren timen en als je het doel verdedigt, ga je geen duel uit de weg. Dat doe ik als verdediger ook niet. Daarnaast had ik al een aardige trap en die is als voetballer alleen maar beter geworden. Ook bij het eerste gaat het lekker.” Al te ver vooruit kijken wil de clubman echter nog niet. “Er wordt me nu al gevraagd of ik het komend seizoen nog bij de selectie blijf. Ik ben hier echter nog helemaal niet mee bezig. Ik wil zelf vooral graag voetballen, dus als de trainer vier jongens voor de positie van centrale verdediger heeft, ga ik net zo lief weer terug naar het tweede. Maar ik vind het natuurlijk ook niet erg om in het restant van dit seizoen eens op de bank plaats te nemen.”

‘ALS KEEPER KUN JE UITGROEIEN TOT HELD OF SCHLEMIEL’
Hoe leuk het voetballen ook is, Groen mist het keepen nog weleens. “Ik heb in de afgelopen jaren in het tweede incidenteel nog weleens gekeept, maar het is goed dat ik ermee ben gestopt. Het verdedigen van het doel is voor mij wel heel wat anders dan verdediger zijn. Keepen is veel spannender: je moet het alleen doen en kunt in de laatste minuut uitgroeien tot held of schlemiel. Ik heb het er met onze keeper, Milan Klein, eigenlijk nooit over. Hij weet dat ik keeper ben geweest en daar blijft het bij.”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12