Hoe gaat het met Jan de Wit?

  sport

Editie: Week 52, Jaargang 22 |

Jan de Wit speelde met zijn neven Cock, Leo en John heel wat wedstrijden in het eerste van Delfia. (foto: Roel van Dorsten)

Jan de Wit (70) begon op relatief late leeftijd met voetballen bij Delfia. Hoewel hij de jeugdelftallen niet doorliep, werd hij wel een vaste waarde bij de tricolores.

De Wit was zeventien toen hij via zijn zwager Jan Witveld bij Delfia terechtkwam. “Voor die tijd judode ik op een behoorlijk niveau. Toen ik ging voetballen, bleken die twee sporten maar moeilijk te combineren, dus ik moest een keuze maken. Uiteindelijk sprak het sociale aspect van het voetbal me meer aan.”

- Was het niet lastig om op zo’n late leeftijd bij een club binnen te komen?
“Nee. Ik begon in het derde als tweebenige rechtsbuiten en kwam al redelijk snel bij de selectie. Daar speelde ik met Gerard Knoester, Luuk Bruggeman, Leo de Wit, Huub van den Boogaardt, Peter Hermsen, Jan Smits, Jan Hijdra en Cock in den Haak. Ik maakte mijn debuut bij het eerste in een degradatieduel. De trainer had me uit het derde gehaald, bracht me in en ik scoorde twee goals, waardoor we ons handhaafden.”

- Was het een mooie tijd?
“Zeker weten: we leefden echt voor het voetbal. Onderling was het leuk en de vrouwen waren er altijd bij. Als wij op trainingskamp waren, gingen ook zij vaak samen een weekendje weg. Ook zijn veel kinderen echt bij de club opgegroeid. Maar het had ook zo zijn nadelen. Ik heb ook met menig blessure te maken gehad. Zo zijn mijn kniebanden gescheurd, ging ik vaak door mijn enkels, kwam ik eens met een gebroken neus van de training en ben ik in een kopduel ook wat voortanden kwijtgeraakt. Op een gegeven moment vroeg mijn baas zelfs of ‘ik niet op dammen kon gaan, ofzo’. Dat was natuurlijk geen optie.”

- Hoe ging het sportief gezien?
“Ook heel goed. We hadden een goede lichting en speelden leuk voetbal. We maakten dan ook een aantal promoties mee. We hadden trainers als Bram Panman, Miel Hollard en Chris Kronshorst. Vooral onder Chris was het voetbal erg mooi. Hij was toen al heel erg bezig met de Wiel Coerver-methodiek en dat zag je in ons spel terug.”

- Hoe volg je het voetbal nu nog?
“Ik ga nog weleens kijken bij SEP of Full Speed, maar zeker niet ieder weekend. Vroeger ging ik ook nog weleens naar Delfia, maar daar is helaas weinig meer van over. In het begin deed dat heel veel pijn, maar het slijt ook wel. Ik ben nog wel penningmeester van de Club van 100. Ik heb er zelf nog tot mijn vijftigste doorgevoetbald. Als je zag dat bij het zestigjarig jubileum in 1967 de Stadsdoelen werden afgehuurd en we de beginnende André van Duin en Rita Corita zagen, is het heel jammer dat er zo weinig van de club over is.”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12

Meer berichten
 
CustomHtml_1