Vrijwilligers, je krijgt er nooit genoeg van. Sterker: er is een groot gebrek aan. En dan, uiteraard, niet in de zin van dat ze gehandi

Algemeen

Bij Atletiekvereniging AV '40 ontketenden ze op dinsdag 2 november j.l. een Vrijwilligersmarkt. Dat was ook nog 's precies op de dag dat AV '40 70 jaar bestond. Het werd, lezen we, 'een mooie Vrijwilligersmarkt', al kon het natuurlijk altijd beter. Want: 'Uiteraard werden niet alle taken die we moeten vervullen om de vereniging te draaien meteen opgevuld, maar er waren veel positieve reacties, meteen enkele aanmeldingen en een hele positieve sfeer'. Om een idee te geven van waaraan bij AV '40 grote behoefte bestaat: men is er op zoek naar een coördinator materiaalbeheer, een coördinator nieuws & communicatie, naar juryleden en een jurycoördinator, naar een kantinecommissielid, naar een medewerker wedstrijdsecretariaat, naar kantine- en klusmedewerkers, naar een wedstrijdassistent en naar een wegcommissielid'.

Bij Redeoss, dat voluit REvalidatie DElft en Omstreken Sport en Spel heet en dat zich inzet voor sport, spel en ontspanning voor gehandicapten, bij Redeoss dus is de Algemene Ledenvergadering die voor aanstaande maandag op het programma stond uitgesteld. Zulks 'in verband met contractbesprekingen met het Sophia Revalidatiecentrum over het nieuwe huurcontract. Er is nu zicht op een oplossing die gedragen wordt door alle partijen: Gemeente Delft, Sophia Revalidatiecentrum en Redeoss. De uitkomst van deze besprekingen is dermate belangrijk dat het bestuur het noodzakelijk acht de Algemene Ledenvergadering nog even uit te stellen, zodat alle leden volledig geïnformeerd kunnen worden. Er dient dan ook gestemd te worden over de uitkomst van de besprekingen'. 

Vrijwilligers, dus. Bij Gymnastiekvereniging Excelsior zijn ze al een hele tijd op zoek naar aanvulling van het bestuur. Liefhebbers krijgen deze worst voorgehouden: 'Bestuursleden nemen deel aan de bestuursvergaderingen, beslissen mee over de toekomst en de visie van de vereniging en assisteren bij de diverse evenementen binnen de vereniging'. Van die zeg maar bedreigde diersoort zoeken ze er bij Excelsior twee. En dan mogen er best ook nog wat vrijwilligers bijkomen. Diverse leiders, bijvoorbeeld. 

Lenigheid is des duivels oorkussen, zo schijnt. Ook bij Gymnastiek- en Sportvereniging DOK zijn ze zoekende. Naar een voorzitter en naar Leiding voor het turnen. o Korfbal is overigens ook een artistieke sport. Zo lezen we op de site van de Delftsche Korfbal Club, de club met het treffende adagium 'meer dan korfbal alleen': 'De kunstkorf die een aantal DKC-ers heeft gemaakt is uiteindelijk voor een bedrag van 550 euro van eigenaar veranderd. Het KNKV, het Koninklijk Nederlands Korfbal Verbond, heeft zelf het meeste geboden en het kunstwerk is dus te bewonderen in het hoofdkantoor van het KNKV in Zeist'. 

Een pluim verdienen ze bij Badmintonclub Delft vanwege de verhelderende teksten over wat inspanning te weeg brengt en hoe je daarbij het gezondst kan handelen. Het gaat over vochtverlies en drankjes, over zetmeel en koolhydraten. 'De mens is te vergelijken met een machine. De spieren zijn de motor, bloed en vaten vormen de brandstofleiding en het hart is de brandstofpomp'. Brandstoffen zijn koolhydraten, suikers, zetmeel, vetten en eiwitten. 'Suikers zijn snel beschikbaar en opneembaar, maar minder gezond. Zetmeel is minder snel opneembaar, maar wel gezonder'. Vocht is belangrijk als je aan het presteren bent. 'Zodra je 1 tot 2 procent vocht verliest, dat is ongeveer een halve liter, wordt je prestatie minder. Vocht, dat je vooral verliest door zweten, moet je dus regelmatig aanvullen. Bij prestaties gedurende meer dan 45 minuten moeten ook de brandstoffen worden aangevuld. Dat moet bij voorkeur door het opnemen van suikers'. En: 'Liever drinken dan eten'. Wat de koolhydraten betreft: 'Ideaal is 60 tot 80 koolhydraten per liter vocht'. Energiedrankjes, limonades, frisdranken, het kan niet op. Maar ook 'zetmeelhoudende snacks, zoals rijpe banaan, ontbijtkoek, Ligakoek, Sultana en eierkoek' gaan er bij wie zuinig is op z'n gestel in als, inderdaad, koek. Maar dat wèl altijd 'in combinatie met water'. Aanbevolen drankjes tijdens inspannende sportieve bezigheden: 'Extran fresh en limonadesiroop'. En deze welgemeende adviezen dan allemaal op basis van informatie uit de koker van sportarts Hans van Kuijk. 

Je komt het vaak tegen in voetbalverslagen. Dat de trainer, die ziet dat het niet goed gaat, in z'n onmetelijke wijsheid besluit 'één op één' te gaan spelen'. Meestal pakt dat verkeerd uit, maar soms ook niet. Onvermijdelijk gevolg van zo'n intuïtieve ingreep is dat er 'ruimte ontstaat achter de laatste linie' of zoiets. Dat dit geen goedbedoelde onzin is, blijkt uit deze momentopname tijdens het duel tussen Full Speed en RKDEO. Rick de Bruijn (RKDEO, voor) en Glen van Eden (Full Speed, achter) brengen het 'één op één' hartstochtelijk in praktijk. En er blijkt inderdaad ruimte zat te zijn. 

Maar we hadden het over vrijwilligers en wie daar allemaal naarstig naar snakken. Handbalvereniging DIOS, uit Den Hoorn, zoekt een aspirant-penningmeester. Dat komt zo: huidige penningmeester Aad Holierhoek stopt er aan het eind van het seizoen 2010-2011 mee. 'Omdat alle financiële gegevens overgedragen moeten worden zoekt het bestuur een aspirant-penningmeester die het komend seizoen, onder leiding van de huidige penningmeester, zijn of haar draai in de vereniging en het bestuur leert vinden'. Dat moet toch lukken, want: 'Het bestuur bestaat momenteel uit een verantwoordelijke, homogene en betrokken groep mensen waarbij je je in je nieuwe functie snel thuis zal voelen'. Wie wil daar nou niet bijhoren?

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12