Afbeelding

Hemd van het lijf

Algemeen

Jan van Halderen (76) is al decennialang beeldhouwer. Hij werkte onder andere onder Oswald Wenkebach, wiens beeld van Prometheus afgelopen maand van de TU-campus werd ontvreemd.

1. Waarom wilde je hier, bij 'De Operatie' worden gefotografeerd?
"Omdat dit mijn beeld is dat door de Gemeente Delft is aangekocht. Het werd geschonken aan het gasthuis ter gelegenheid van het 725-jarig bestaan. Ik vind het een interessant beeld, doordat het zich focust op de spanning bij de artsen, terwijl er niet eens een patiënt ligt. Verder ben ik er trots op dat Wenkebach het beeld voor zijn overlijden heeft gezien en me ermee heeft gecomplimenteerd."

2. Hoe ben je ooit met beeldhouwen begonnen?
"Je kunt wel zeggen dat ik een autodidact ben. Ik heb geen academie of iets dergelijks gevolgd. Ik werkte op de TH (de voorloper van de huidige TU, red.) en daar werkte Wenkebach. Van hem kreeg ik de opdracht om gipsen koppen na te boetseren en dat deed ik als jongste bediende graag."

3. Met succes?
"Dat kun je wel stellen, ja. Na een aantal jaar naboetseren maakte ik mijn eigen ontwerpen en ging ik exposeren. Ik verkocht meteen al goed en kreeg zelfs al opdrachten. Zodoende heb ik het hobby-stadium overgeslagen en werd het al meteen een soort van werk. Vooral het exposeren met Kunstkring Delft, een groep van jonge, Delftse kunstenaars, beviel goed."

4. Wat deed je bij de TH voor werk?
"Ik ben op m’n veertiende helemaal onderaan de ladder begonnen als eerste bediende. Na een aantal jaar ging ik studenten begeleiden bij het maken van oefeningen. Daarnaast was ik voor mezelf beeldhouwer. Hoogleraren en ook studenten kochten nog wel eens beelden van me. Zo heeft een IJslandse student eens een beeld van me mee naar IJsland genomen."

5. Waar is je werk te bewonderen?
"Onder meer in Delft, Hellevoetsluis, Lopik, Rotterdam, Leidschendam en Voorschoten. Ook zijn veel van mijn beelden in privécollecties terug te vinden. Ik heb geëxposeerd in Delft, Vlaardingen, Rotterdam en Wassenaar en heb veel werk verkocht. Toen ik aan De Kolk atelier hield, belde op zondagmorgen eens een Amerikaanse man aan die mijn werk van buiten had zien staan. Hij kwam binnen kijken en kocht meteen vier beelden van me."

6. Waar is een echte 'Van Halderen' aan te herkennen?
"Sowieso aan het groepsverband. Toen ik vroeger sportte, deed ik dat bij BEC en uiteindelijk werd ik daar ook aanvoerder. Het is mooi om met z'n allen ergens voor te gaan. Ik vind tennis leuk om naar te kijken, maar om te doen absoluut niet. Dat zie je in mijn werk terug. Ik maak zelden tot nooit één figuur, dus altijd groepen. Ik vind interactie belangrijk."

7. Als ik burgemeester van Delft was, dan...
"...zou er meer voor de kunstenaars gebeuren. Ik heb er een hekel aan om het verleden te romantiseren, want ik ben geen oude zeurpiet. Wel was er vroeger een beeldenroute, wat ontzettend goed was voor Delftse kunstenaars. Als de Gemeente de beelden niet kon kopen, huurde ze ze. Tegenwoordig wordt er minder naar de kunstenaars omgekeken."

8. Wat vindt u van het feit dat de Prometheus van Wenkebach ineens spoorloos is verdwenen?
"Dat doet me heel veel, want het is een prachtig beeld. De waarde ervan is vele malen groter dan alleen die van het brons. De gedachte erachter klopt dus van geen kant. Ik maak me ook weleens zorgen over mijn beeld in Hellevoetsluis. Één van mijn beelden is overigens al eens spoorloos verdwenen."

9. Hoe kan dat dan?
"Mijn beeldhouwwerk 'De Touwtrekkers' hing in de StadsDoelen, de voormalige schouwburg op het Doelenplein. De toenmalige eigenaar ging failliet vanwege een schuld bij de Belastingdienst. Er volgde een executieveiling, waarbij ook de kunst die in het gebouw aanwezig was onder de hamer ging. Ik had het beeld graag teruggekocht. Tijdens de veiling kwamen er veel kunstwerken voorbij, maar het mijne zat er niet tussen. Het bleek ineens spoorloos verdwenen. Tot op de dag van vandaag vraag ik me af wat ermee is gebeurd."

10. Welke rol speelt de stad Delft in je werk?
"Een veel kleinere rol dan ze in mijn leven speelt. In m’n werk zie je er eigenlijk niets van terug, maar ik ben verknocht aan mijn stad. Ik woon al mijn hele leven in de binnenstad en wil hier ook nooit meer weg. Als ik twee weken op vakantie ben geweest, ben ik altijd weer blij om vanuit mijn huiskamer de toren van de Nieuwe Kerk te kunnen zien." (AdW)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12