Afbeelding

'Als wethouder wil je liever mooie dingen neerzetten'

Algemeen

Editie: Week 10, Jaargang 22 |

DELFT – Met nog twee weken tot de gemeenteraadsverkiezingen blikt Delft op Zondag terug met bestuurders van de stad. Milène Junius (53), wethouder van verkeer, cultuur en de spoorzone, zou graag opnieuw wethouder voor cultuur willen worden.

Door: Bjinse Dankert

- Wat was voor uzelf het hoogtepunt van afgelopen vier jaar?
"De hogere beoordeling over de bereikbaarheid in Delft. Mensen waren gigantisch ontevreden daarover toen wij begonnen. Ik heb van het onderwerp een speerpunt gemaakt. Zelfs voor zo'n groot bouwproject als de spoorzone, dat dwars door de stad heen snijdt, zie je nu meer begrip. Bewoners beoordelen ook de bereikbaarheid beter. Ik ben daar trots op. De bouw van de spoortunnel en het stadskantoor liggen verder goed op schema, het dendert stevig door. In 2015 rijdt er een trein door de tunnel."

- Wat was dan uw dieptepunt?
"Ik vond het erg zwaar om zoveel te bezuinigen op cultuur door te moeten voeren, dat vormt voor mij wel een dieptepunt. Ik vind het jammer dat we afscheid moesten nemen van de bibliotheek in Tanthof, ook de sluiting van Indonesiëmuseum Nusantara ging mij aan het hart. Het is niet iets wat je voorziet, als wethouder wil je wil toch liever mooie dingen neerzetten. Gelukkig hebben wij wel kunnen investeren in Het Prinsenhof. Dat museum gaat straks niet alleen over de geschiedenis van Delft, maar ook over de identiteit van de stad."

- Delft is meer culturele visitekaartjes kwijtgeraakt. Ook het Legermuseum is weg en de Mooi Weer Spelen gingen vorig jaar niet door.
"Het vertrek van het Legermuseum was een beslissing die al jarenlang speelde, het Rijk heeft lang gewacht om de knoop door te hakken. Dat is vaak uitgesteld, en wij dachten: zo'n vaart zal het niet lopen. En plotseling pakten ze door. Dat het nu leegstaat betekent niet dat er niets gebeurt. De nieuwe beheerder gaat zorgen voor tijdelijke evenementen.
Over de Mooi Weer Spelen: de organisatie heeft zelf besloten vorig jaar een pauze in te lassen. Daar hebben wij weinig invloed op gehad. "

- Hoezo? Het college van B en W heeft ook op dit evenement bezuinigd.
"Ja, dat klopt. Maar bedenk wel: de organisatie had eerst een hoog budget en daarmee heeft zij volgens mij de eigen ambities niet waar kunnen maken. Met een kleiner budget ging het helemaal niet lekker meer. Ook vrijwilligers hebben hun steun opgezegd. Er speelde meer dan enkel een kleiner budget, dat is wel wat anders. Overigens, dit jaar hebben ze wel subsidie ontvangen, de organisatie werkt aan een nieuw evenement voor deze zomer."

- Zou u nogmaals wethouder van cultuur willen worden?
"Ja, er ligt nu een steviger fundament, maar we zijn nog niet klaar. Erfgoed Delft en De VAK moeten nog worden verzelfstandigd. Je ziet dat minder subsidie al heeft geleid tot betere samenwerking. Er is één evenementenkalender en een cultuurnetwerk ontstaan waar kennis wordt gedeeld. Ook werken scholen goed met De VAK samen voor cultuureducatie. Ik zou in een tweede periode mij juist willen richten om nieuwe verhalen op te kunnen bouwen. We hebben cultuur nodig om de verhalen van Delft te vertellen."

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12