Afbeelding

Stad en oppositie geschokt door financieel debacle

Algemeen

Editie: Week 37, Jaargang 22 |

Een bord van Spoorzone Delft, boven de ingang van de Abtswoudetunnel, geeft de burger moed: Er komen betere tijden.

DELFT – De Gemeente Delft krijgt de financiele touwtjes niet meer aan elkaar geknoopt door de stijgende kosten van de Spoorzone. De gemeente komt daardoor onder aangescherpt toezicht van de Provincie Zuid-Holland. Delftse oppositiepartijen reageren ontzet.

Door: Bjinse Dankert

Waar omstanders en critici al jarenlang voor waarschuwden, is waarheid geworden: de steeds maar oplopende bouwkosten van de Spoorzone hebben Delft financieel in het nauw gedreven. Afgelopen dinsdag kondigde wethouder Aletta Hekker (D66) aan dat de gemeente de begrotingsplannen voor komende jaren niet sluitend krijgt. De gemeente komt vier miljoen euro tekort. Delft staat daardoor officieel ‘onder water’, erkende Hekker.
Afgelopen mei had het nieuwe college al aangekondigd dat de stad nieuwe bezuinigingen tegemoet kon zien. Maar ook bezuinigingen bieden geen oplossing meer, zegt Hekker. “Om ons budget rond te krijgen had de gemeente zestien miljoen euro extra moeten bezuinigen. Wij hebben onderzocht waar nog ruimte zat. Dat wees uit dat wij een bezuiniging tot twaalf miljoen konden redden, meer was niet maatschappelijk verantwoord. Dan hou je een gat over.”
Volgens het college is de grens dus bereikt met bezuinigingen. Nóg dieper snijden zou volgens de wethouder ‘het hart van de stad raken’. Dan zouden grote voorzieningen in de stad, zoals de bibliotheek of het theater, sneuvelen. Hekker: “Het is een politieke keuze geweest om het niveau van publieke voorzieningen niet verder naar beneden te brengen. Je moet wel een aantrekkelijke stad blijven.”
Waar die twaalf miljoen euro aan bezuinigingen vandaan moeten komen, daar kon Hekker nog niks over zeggen. Wel is duidelijk dat de gemeenteorganisatie met honderden banen moet gaan inkrimpen. Ook is het waarschijnlijk dat de woonlasten verder omhoog zullen worden geschroefd.

Boosdoener
De grote boosdoener van de financiele malaise zijn de tientallen miljoenen aan oplopende kosten voor het bouwen van nieuwe huizen in de Spoorzone, gaf Hekker toe. Eerder deze zomer maakte de gemeente bekend dat het bouwproject minimaal dertig miljoen euro extra zal gaan kosten. Daar komt bij dat Delft nog 32 miljoen euro in het krijt staat bij Den Haag, geld dat is gebruikt voor het aanleggen van de ondergrondse spoortunnel. Dit bedrag zou in 2017 volledig afgelost moeten zijn. De gemeente wil in overleg met de Provincie Zuid-Holland en Den Haag om te heronderhandelen over die knellende betaalafspraken.
Doordat Delft de begroting niet meer rond krijgt, valt de gemeente onder een strenger toezicht van de provincie, zogenaamd preventief toezicht (zie kader).

Zorgen
Het baart SP-fractievoorzitter Lieke van Rossum zorgen. “We hebben nog geen idee welk effect dit zal hebben op de stad, het functioneren van de gemeenteraad, of dat het kan gaan leiden tot gedwongen bezuinigingen.”
Ze noemt het nieuws van het miljoenentekort 'ronduit schokkend'. “Ook al zagen wij dit al een tijd aankomen, dit tekent slecht financieel beleid. Ook het nieuwe college heeft niet goed gehandeld. Als de partijen in mei wisten dat er voor miljoenen aan bezuinigingen nodig waren, waarom is dat dan niet direct ingevuld?"
Ook David van Dis, voorman van het CDA, zet hier vraagtekens bij. “Eerst heeft de coalitie zes weken nodig om tot een akkoord te komen waarin geen enkel besluit wordt genomen. Dan is het stil, nu komt opeens deze schokkende mededeling. Wat is er in de tussentijd gebeurd?”
Van Dis vindt het overigens onterecht om alleen de Spoorzone als schuldige aan te wijzen. “Ook de ontwikkeling in de Harnaschpolder draagt bij aan de situatie. En veel van de reserves van Delft zijn opgesoupeerd, nota bene in tijden dat het nog economisch goed ging. Wie zonder vet en enige bescherming de kou in gaat, wordt snel ziek.”
Raadslid Jan Peter de Wit van Onafhankelijk Delft, die al jarenlang op de geslonken reservepot van de gemeente wijst, legt de schuld vierkant bij 'persoonlijk prestigedrang van PvdA- en GroenLinks-bestuurders'. Volgens De Wit is het schuldenbedrag van de gemeente nu buitenproportioneel groot. “De wal keert nu het schip”, schrijft hij verder. “Dit overwegend linkse college zou gelijk de eer aan zichzelf moeten houden en aftreden.”

 


Wat is preventief toezicht?
Provincie Zuid-Holland waakt als toezichthouder over de financiele uitgaven van de Gemeente Delft. Gebruikelijk is dat een gemeente haar financiele stukken, zoals begrotingen of jaarrekeningen, pas achteraf opstuurt naar de provincie ter controle. Nu Delft de begroting niet meer sluitend krijgt, wordt het toezicht strenger. De financiele stukken zullen nu van te voren door de provincie moeten worden goedgekeurd. Ook als een gemeente gedurende een jaar wijzigingen in haar uitgaven wil maken, moet dit eerst ter goedkeuring worden voorgelegd aan de provincie. Als een gemeente onder preventief toezicht valt, is dat ook een stapje dichterbij de zogenaamde 'artikel 12' status, wanneer een gemeente failliet dreigt te gaan en onder curatele wordt gesteld. Volgens wethouder Aletta Hekker is van zo'n situatie nog geen sprake. “Het is de eerste keer dat in Delft de begroting niet sluit. Het is een uitgebreid, langdurig traject voordat een gemeente in artikel 12 belandt. We doen er uiteraard alles aan om niet in die situatie te geraken.”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12