Afbeelding

Pieter Oskam (D66): 'Liever langer nadenken dan de eerste ingeving'

Algemeen

Editie: Week 14, Jaargang 22 |

Pieter Oskam wil dat burgers ook met de Gemeente Delft kunnen gaan chatten.

DELFT – Hij is bijna klaar met zijn studie technische bestuurskunde en verhuurt als ondernemer bakfietsen aan bedrijven. Pieter Oskam (25) is het jongste raadslid voor D66 in de gemeenteraad.

- Wanneer ben je lid van D66 geworden?
"Zo'n 2,5 jaar geleden, ik was één van de vele jonge leden die zich toen bij D66 aansloten. Als je beter naar de politiek gaat kijken, dan kijk je overal dwars doorheen. Je ziet de verschrikkelijk retoriek, de populaire campagnetaal om stemmen te winnen. Ik vind dat niet integer en authentiek overkomen. Bij D66 vertellen mensen hetzelfde verhaal, al jarenlang. Saai misschien, maar ze houden wel voet bij stuk, ook als het even tegen zit."


- Dus liever ratio dan emotie in de politiek?
"Nee, liever langer nadenken dan de eerste ingeving volgen. Als ingenieur wil je onderwerpen van alle kanten bekijken, feitelijk de criteria vaststellen en bepalen hoeveel waarde je er aan hecht. Emoties moet je natuurlijk wel meewegen, maar niet laten overheersen. Emotie scoort wel, maar als je langer over iets nadenkt, kom je er achter dat die eerste ingeving soms niet zo handig is voor de lange termijn."


- Wat wil je concreet in de raad bereiken?
"Ik zou willen dat de Gemeente Delft gaat chatten met burgers die met een probleem aankloppen. Bedrijven doen dat nu al. Het is goedkoop en handiger voor burgers en de Gemeente. Als ik nu de Gemeente Delft een verzoek mail, beland ik in zo'n bureaucratisch protocol. Chatten biedt meer voordelen. En nog iets; ik zou meer overleg willen tussen de Gemeente en de TU Delft. Op de universiteit wordt heel veel onderzoek ontwikkeld waarbij de stad als fictief voorbeeld wordt gebruikt. Maar er vindt nul overleg met de Gemeente plaats. Waarom onderzoeken we de voorbeelden niet in het echt? Je kan zo juist heel veel aan elkaar hebben."

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12