Columnist Pieter Jouke was twee dagen werkloos

  cultuur

Editie: Week 49, Jaargang 22 |

DELFT – Heel even was cabaretier Pieter Jouke zijn functie als columnist voor @Delft kwijt. In zijn column ‘Bienvenue a Delft’ benoemde hij Delft officieel tot Mitterand-gemeente, een gemeente waar megalomane projecten belangrijker zijn dan ontwikkelde burgers.


Het schoot zijn broodheer, de Gemeente Delft even in het verkeerde keelgat en de column werd geweigerd. “De columnist is de nar van de koning, de man die tegen de koning kan en mag zeggen dat hij er niet uitziet omdat hij geen kleren aan heeft”, zegt Jouke. “Zodra je daaraan gaat knabbelen raak je aan het wezen van de columnist.”

De ophef die ontstond over de weigering van de column heeft de mensen in de Torenhove blijkbaar aan het denken gezet, want na een goed gesprek kwamen de verantwoordelijken op hun beslissing terug. “De column wordt alsnog geplaatst en het ontslag berust op een misverstand”, weet Jouke te melden. “De verantwoordelijken zaten blijkbaar in een spagaat over wat de gemeente wel of niet gepubliceerd wil zien. Daarover is nagedacht en wat blijkt, de gemeente wil graag geluiden uit de Delftse samenleving laten horen, ook als ze kritisch zijn. Verder hebben we nadrukkelijk stilgestaan bij de vraag of Delft daarbij een columnist nodig heeft. Het antwoord op die vraag is ja. Inmiddels is de column gepubliceerd op @Delft, zijn de plooien gladgestreken en blijft Jouke de gemeente kritisch volgen met zijn column. Jouke spreekt zijn waardering uit voor het voortschrijdend inzicht van de gemeente Delft.


De krant Delft op Zondag wil u de gewraakte column niet onthouden.


Bienvenue a Delft
Hierbij benoem ik Delft officieel tot Mitterand-gemeente. Een gemeente waar megalomane projecten belangrijker zijn dan ontwikkelde burgers. Hou u vast, dit wordt geen leuk stukje. Ik weet niet wie er verantwoordelijk is en daar spinnen de verantwoordelijke garen bij. Maar Delft is minder leuk aan het worden.
De VAK kan doodvallen. Of in ieder geval iedereen die voor een redelijk bedrag een leuke cursus wilde doen daar. Ieder huishouden gaat er weer wat geld meer aan kwijt zijn. Maar dan hebben we over teveel jaren wachten dan ook een wijk rondom het station vernietigd, de bodem uit de begroting geslagen en we hebben een stadskantoor waar menige woningcorporatie zich nog voor zou schamen. Oh en boeken lenen doe je voortaan maar bij elkaar.
Willen we dan geen kennisstad meer zijn? Jawel, en dat is ook wel gelukt. We hebben nu veel meer kennis dat toen we de contracten tekenden voor de spoorzone. Met de kennis van nu zouden we dit hele project heel anders hebben aangepakt. Nog een keer 200.000 euro weg gehaald bij sportvoorzieningen. Loop maar naar de pomp, dat is goed voor je conditie.
En waarvoor. Waarvoor was dit allemaal? De rijken in Delft lachen om de 43 euro meer per huishouden per jaar. De rijken kunnen toch wel sporten, of dit nou nog wordt gesubsidieerd of niet. De rijken huren wel een privéleraar in om te leren dansen, zingen, kleien of pianospelen.
Ik heb niets tegen rijke mensen overigens, daar reken ik mijzelf ook toe. Maar het realloceren van geld, de belangrijkste taak van de gemeente, gaat nu, nu het crisis is, de verkeerde kant op. De mensen met minder geld, die kunnen straks niet meer sporten, lezen, lenen, leren, dansen, zingen of wat dan ook. De mensen met minder geld, die subsidiëren nu de megalomane projecten van de gemeente.
Gefeliciteerd gemeentelijke bestuurders en politici. Vergeet u niet uw handtekening te zetten onder deze zwarte bladzijde? Of komt u pas weer uw ketting en vrome gezichten laten zien als de officiële opening van de spoorzone te betreuren is?

Pieter Jouke

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12

Meer berichten
 
CustomHtml_1