Afbeelding

POLITIEK in 't kort

Algemeen

Editie: Week 43, Jaargang 22 |

SP zet stadskantoor te koop


Tussen de aanbiedingen van mountainbikes, kantoorartikelen en bordspelen sierde op advertentiewebsite Marktplaats afgelopen weekend plotsklaps ook een advertentie van het Delftse stadskantoor. Vraagprijs: 80 miljoen euro, met in de beschrijving de uitleg: 'We vragen niet meer dan wat het de gemeente heeft gekost.'


De advertentie is uiteraard niet serieus bedoeld, maar is een grap van ROOD, de jongerenafdeling van de Delftse SP. De jongerenafdeling laat weten door de actie 'de financiële puinhoop' en 'dure prestige projecten' van de gemeente aan de kaak te willen stellen. Woordvoerder Tristan Hamelink laat via een persbericht weten: "Nu er fors moet worden bezuinigd, gaan er mogelijk nog meer buurthuizen dicht en staan tal van voorzieningen zoals bibliotheek onder druk."
Geïnteresseerde bieders konden niet erg lang hun geld inzetten op het stadskantoor, de advertentie werd binnen een dag van de website verwijderd.
De SP vindt overigens wel dat er met de bouw van het stadskantoor nu niet meer kan worden gestopt, dus dat ook de aanbouw van het laatste gedeelte er moet komen. Vorige week stuurde het stadsbestuur een brief aan de gemeenteraad dat de kosten van deze aanbouw, waarin onder meer de gemeentelijke publiekshal zal komen, ruim 6,5 miljoen euro bedragen. Stoppen met de bouw zou de gemeente echter veel meer geld gaan kosten, onder meer door schadeclaims van aannemers, waarschuwt het college.


Delft schrapt samenwerkingsproject met Rijswijk

Een samenwerkingsproject tussen de gemeenten Delft en Rijswijk om geld te besparen is geschrapt – omdat de samenwerking juist flink veel meer geld dreigde te gaan kosten. In een brief aan de gemeenteraad meldt de gemeente Delft dat de oprichting van een gezamenlijk inkoopbureau, dat voor beide gemeenten diensten zou gaan inkopen, zo'n 1,2 miljoen euro zou gaan kosten. De kosten wegen daardoor niet op tegen de baten, oordeelt het college, dat het project daarom in de ijskast zet.
Vorming van het gezamenlijk inkoopbureau (het SSC) was in 2011 door het vorige college aangekondigd. Begin dit jaar rekende Delft er nog op dat het project ieder jaar kosten zou besparen: zo'n 300.000 euro per jaar. Met het schrappen van het SSC sneuvelt zo ook opnieuw een voorstel om te bezuinigen binnen de eigen gemeenteorganisatie. Eerder dit jaar besloot het college ook om, ondanks eerder gemaakte plannen, het aantal wethouders niet terug te dringen van vijf naar vier.
Van de miljoen euro dat binnen de gemeentelijke organisatie bezuinigd had moeten worden, staat bijna de helft van het bedrag ondertussen op losse schroeven. Het college heeft tot dusver geen alternatief aangekondigd hoe de bezuinigingen binnen de eigen organisatie zullen worden ingevuld.
Het CDA heeft in reactie op het bestluit van het college enkele vragen gesteld.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12