Afbeelding

Woonlastenstijging: Delft op een na duurste gemeente

Algemeen

Editie: Week 45, Jaargang 22 |

Aan de Spoorsingel worden waterleidingen en rioleringsbuizen verlegd voor de komst van een nieuwe parkeergarage. Tegelijkertijd worden in Delft, vanwege tekorten in diezelfde Spoorzone, de rioolrechten verhoogd.

DELFT – Vrijwel geen enkele grote gemeente in Nederland laat woonlasten zo hard stijgen als Delft. Van de 35 grootste gemeenten wordt Delft de op een na duurste stad om in te wonen. En nog meer belastingen zijn in de maak, zo blijkt uit de programmabegroting die vorige week werd gepresenteerd.

Door: Bjinse Dankert

Delft is hard op weg om de duurste grote gemeente van het land te worden. Volgend jaar betaalt een Delftenaar gemiddeld rond 800 euro aan woonlasten per woning, als het aan het college van B en W ligt. Daarmee krijgt Delft de op een na hoogste woonlasten van de 35 grootste gemeentes in Nederland. Alleen inwoners van de gemeente Zaanstad raken nog meer geld kwijt aan het betalen van deze belastingen.


Dat blijkt na verdere bestudering van het Delftse programmabegroting, die vorige week door het college bekend werd gemaakt, en een vergelijking tussen de Delftse plannen en de begrotingen van de 35 grootste gemeenten.
Uit deze vergelijking blijkt ook dat in vrijwel geen enkel andere grote gemeente de woonlasten zo snel stijgen als in Delft. D66-wethouder Aletta Hekker kondigde vorige week aan dat de woonlasten in Delft met bijna 6 procent gaan toenemen, gemiddeld zo'n 43 euro. Alleen Lelystad kent een nog grotere stijging. Meerdere grote gemeenten, zoals Rotterdam en 's Hertogenbosch, hebben juist plannen opgesteld om volgend jaar de woonlasten voor hun inwoners te laten zakken. Afgelopen jaren namen in de meeste Nederlandse gemeenten de woonlasten slechts mondjesmaat toe.


Bestudering van de programmabegroting maakt duidelijk dat de forse woonlastenstijging in Delft twee belangrijke oorzaken kent. Deze pakken vooral voor eigenaren van huizen en bedrijven negatief uit. In de eerste plaats worden de tarieven op rioolrechten in 2015 flink verhoogd, met meer dan 13 procent. Hierdoor gaan huiseigenaren en bedrijven bijna 25 euro meer betalen vergeleken met dit jaar, terwijl huurders hun rioolrechten met 5 euro zullen zien stijgen. In een toelichting laat de gemeente weten dat de gemeente meer wettelijke taken heeft gekregen om afvalwater af te voeren. Daarvoor moeten de komende jaren veel rioleringsbuizen in de stad worden vernieuwd of aangepast. Gemeentes mogen voor het onderhouden van riolering niet meer geld van burgers vragen dan wat dit een gemeente kost.

OZB
Het meeste extra geld harkt Delft daarom binnen door de onroerend zaakbelasting (OZB) de komende jaren fors op te schroeven, te beginnen met een stijging van 5 procent. Dit levert de gemeente vanaf volgend jaar zo'n acht ton aan extra inkomsten op.


De penibele financiele situatie van de gemeente ligt hieraan ten grondslag. Het college heeft dringend extra geld nodig om het begrotingsgat, dat is uitgegroeid tot zes miljoen euro, te dempen. Eerder dit jaar had Hekker al aangekondigd dat Delft de touwtjes niet meer aan elkaar kreeg geknoopt en daardoor onder verscherpt toezicht van de Provincie Zuid-Holland komt te staan. De provincie kan hierdoor eisen dat de gemeente zijn eigen inkomsten verhoogt, tot 120 procent van het landelijk gemiddelde. De gemeente laat per woordvoerder weten dat Delft aan deze voorwaarde 'nagenoeg' voldoet.


Van de 35 grote gemeenten nam Delft dit jaar al de zesde plek in als duurste gemeente, berekende het in Groningen gevestigde Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (COELO). Door de woonlastenstijging neemt Delft volgend jaar de tweede plaats op deze ranglijst in.


De stad maakt daarbij ook goede kans om de komende jaren door te stijgen naar de eerste plaats. De Delftse programmabegroting maakt namelijk duidelijk dat de OZB ook na 2015 flink door zal stijgen. Daarnaast is er nóg een extra pakket aan gemeentelijke heffingen aangekondigd, die vanaf 2017 zullen worden ingevoerd. Hierover houdt de gemeente zich stil en laat enkel weten dat dit 'onderwerp van nader onderzoek' is – maar sluit nog verder stijgende woonlasten ook niet uit.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12