Afbeelding

'Gooi huishoudboekje van gemeente open'

Algemeen

Editie: Week 29, Jaargang 22 |

Arjan El Fassed, directeur van de stichting Open State.

DELFT – De stichting Open State roept de Gemeente Delft op om de luiken open te gooien over haar financiën en uitgaven. Burgers hebben recht op die informatie, meent directeur Arjan El Fassed.

-Wat willen jullie precies bereiken?
"De website Open Spending (www.openspending.nl) is een manier om huishoudboekjes van lokale overheden, dus ook gemeenten, te ontsluiten. Daardoor krijgen burgers en raadsleden beter en gemakkelijker inzicht waaraan hun gemeente geld uitgeeft. Het geeft burgers en raadsleden informatie om het gemeentebestuur scherp te houden en te verbeteren."

-Hoeveel gemeenten zijn nu al op de website te vinden?
"Zo'n tachtig gemeenten, maar in totaal ongeveer honderd overheden, waaronder twaalf waterschappen en verschillende provincies. Drie van de vier grootste gemeenten van Nederland - Amsterdam, Den Haag, Utrecht - doen ook al mee. Rotterdam nog niet, Vlaardingen wel."

-En Delft?
"Het verbaast mij dat Delft, nota bene met een D66-wethouder, nog geen positieve reactie aan ons heeft laten horen. In mei hebben wij nogmaals een herinnering gestuurd, ook daar hebben wij geen antwoord op gekregen. Andere colleges waaraan D66 deelneemt, hebben wel heel enthousiast gereageerd. In het verkiezingsprogramma van veel gemeenten pleit D66 juist voor openheid en transparantie. Wij roepen daarom de gemeenteraadsleden van Delft om het onderwerp op de agenda te zetten."

-Wat willen jullie van de gemeente?
"Elk kwartaal moeten gemeenten, provincies en waterschappen een overzicht van hun uitgaven sturen naar het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Wij vragen gemeenten om die bestanden openbaar te maken. Dat kost een gemeente geen extra werk, want de bestanden zijn al gemaakt en ingevuld. Aan de hand van die informatie kan je gemakkelijk gemeenten met elkaar vergelijken."

-Dat doet het CBS toch ook. Waarom dan dubbel werk?
"In de databestanden zit veel meer informatie dan wat het CBS uiteindelijk presenteert. Bij ons kan je een laag dieper kijken. En wij presenteren de informatie per kwartaal, het CBS maar één keer in het jaar. Wij voegen zelf gegevens toe over het aantal inwoners, huishoudens en oppervlakte per gemeente. Dat levert interessante data op waardoor je uitgaven tussen gemeenten kunt vergelijken. Burgers hebben recht op die informatie."

-Maar wat hebben burgers aan die informatie?
"Burgers betalen ieder jaar belastingen aan de gemeente. Ik neem aan dat men graag wil weten wat er met hun belastinggeld wordt gedaan. Met de website kun je in een oogopslag de begroting en uitgaven voor de gemeentetaken doorgronden, zonder dat burgers of gemeenteraadsleden door een enorme berg papier moeten worstelen."

-Het college heeft jullie nog geen reactie gegeven, wat nu?
"Je zult gemeenten over de drempel moeten krijgen om mee te doen, daarom ook de oproep aan de gemeenteraad. Ik heb liever dat overheden de waarde gaan inzien van open data, wat kan leiden tot maatschappelijke en economische invloed. Als ik mijn werk door anderen laat bekijken, dan krijg ik het met rode strepen terug. De eerste keer voel je knopen in je maag, maar het wordt er wel beter door. Zo kijken wij ook naar transparantie: niet als een stok om mee te slaan, maar om resultaten te verbeteren."


De oproep van de stichting aan de gemeenteraad heeft ondertussen al de eerste vruchten afgeworpen. Gedurende de raadsvergadering van vorige week prees D66-fractievoorzitter Huub Halsema de website van Open Spending aan. "Het klinkt erg aantrekkelijk en een stuk gebruiksvriendelijker", meende Halsema, en hij vroeg D66-wethouder Aletta Hekker om aan het verzoek van de stichting tegemoet te komen.


Ook de wethouder liet zich positief uit. Hekker noemde de website een 'zeer interessant en innovatief middel'. Toch hield ze een slag om de arm door – ze wil eerst uitzoeken hoeveel 'capaciteit van de gemeenteorganisatie' het zou kosten om de gevraagde documenten aan te kunnen leveren. El Fassed laat in reactie op de wethouder nog weten dat de benodigde capaciteit 'slechts één mailtje met de bestanden' zou zijn.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12