Een Nachtburgemeester van Delft is een goed idee, maar wie moet het worden?

Algemeen

DELFT – Rotterdam heeft Jules Deelder, Amsterdam heeft DJ Isis van der Wal en Delft heeft nog helemaal géén Nachtburgemeester. Daar komt, als het aan de krant Delft op Zondag ligt, dit jaar verandering in.

Zo’n Nachtburgemeester zou een nuttige schakel kunnen zijn tussen de horeca, de politiek en natuurlijk de Delftenaren zelf. Een laagdrempelig persoon dus, bij wie iedereen met goede ideeën over het Delftse nachtleven kan aankloppen. 

Burgemeester Bas Verkerk lijkt in elk geval positief over een nachtelijke collega. “Rotterdam benoemde in de jaren zeventig de schrijver en dichter Jules Deelder tot nachtburgemeester”, reageert Verkerk op het idee voor een verkiezing voor een Nachtburgemeester van Delft. “Deelder kreeg deze titel omdat hij met initiatieven kwam om het avond- en nachtleven een nieuwe impuls te geven. Sinds die tijd hebben vele steden een verkiezing voor Nachtburgemeesters. De gedachte dat iemand initiatieven onderneemt om het uitgaansleven en daarmee de levendigheid van de stad te verbeteren, juich ik in principe alleen maar toe.” Zo’n Delftse Nachtburgemeester zou volgens Verkerk ‘slechts één taak’ hebben. “Dat is het komen met initiatieven voor het verbeteren van het uitgaansleven die kunnen rekenen op een breed draagvlak. Dat is op zich een forse klus, waar veel geduld en diplomatie voor nodig is.” 

Als iemand bekend is met het nachtleven in Delft, dan is het Leo Quack van Café De Oude Jan wel. Ook Quack vindt het een goed idee. “Maar ik denk dat het wel iemand moet zijn die een toegevoegde waarde heeft. En ik weet ook niet of er iemand is die Nachtburgemeester van Delft wil zijn, maar het idee is altijd leuk.” 

Jan Gillemans, van het op de Markt gehuisveste Grandcafé Willem van Oranje, denkt dat een Nachtburgemeester in Delft wel iets kan toevoegen. “Zeker als zo’n Nachtburgemeester zich ook op het gebied van veiligheid bezighoudt en daarnaast de belangen van de horeca behartigt. Ik vind het wel een goed idee”, aldus Gillemans. 

Jeroen Verwaal, van Kobus Kuch, is er iets minder positief over. “Er zijn al zoveel instanties, zoals de Politie en de Gemeente, waar de horeca mee moet overleggen. Ik zie het niet echt zitten dat daar nog een partij bij komt, daardoor vervaagt het alleen maar. Ik vind niet dat een Nachtburgemeester de taak moet hebben om met de Gemeente en de politiek te praten, dat wordt momenteel al gedaan. Het is natuurlijk wel leuk om iemand als Nachtburgemeester naar voren te halen, maar dat is dan meer voor de leuk.” 

De Delftse horeca-ondernemer Tijn Noordenbos vindt het ‘altijd leuk’ om een Nachtburgemeester te kiezen. “Al weet ik niet meteen of het veel voordelen heeft en hoe zo iemand zich manifesteert.” De Delftse Nachtburgemeester moet volgens Noordenbos niet iemand zijn die alleen aan de bar hangt, hij moet ook iets te melden hebben. “En het mag natuurlijk ook een dame zijn”, voegt hij eraan toe. “Het moet iemand worden die zich met de sfeer van de stad bezighoudt, met dingen waar de gewone burgemeester niet aan toekomt. Een Nachtburgemeester moet ervoor zorgen dat het nachtleven gezellig blijft en kijken of hij of zij mensen met elkaar kan verbinden.” Wie daarvoor een geschikte kandidaat zou zijn, Noordenbos zou het zo gauw niet weten. 

Weet u het wel? Delft op Zondag is erg benieuwd wie volgens u Nachtburgemeester van Delft zou moeten worden. Er zijn hierbij wél enkele, wellicht tamelijk vanzelfsprekende, eisen waaraan een Nachtburgemeester zou moeten voldoen. Zo moet de Nachtburgemeester een echte Delftenaar zijn die ook in Delft woont, iemand met passie voor de stad en niet behept zijn met een crimineel verleden. Daarnaast moet het iemand zijn die bereid is voor zijn taak als Nachtburgemeester tijd vrij te maken. Bent of kent u zo iemand? E-mail dat dan naar mailto:redactie@delftopzondag.nl?subject=via%20delftopzondag.nl%3A onder vermelding van Nachtburgemeester. Uit de inzendingen worden door een aantal kenners vijf kandidaten geselecteerd van wie er één uiteindelijk de Nachtburgemeester van Delft wordt. We zijn benieuwd…

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12