Afbeelding

Delft heeft veel wildplassers en weinig openbare toiletten

Algemeen

Editie: Week 27, Jaargang 22 |

Overdag kunnen bezitters van een 50 eurocent muntstuk naar een toilet in de Halsteeg, naast de Visbanken.

DELFT – Delftenaren deinzen er niet voor terug in het wild te plassen. In 2013 werden hiervoor 273 Delftenaren op de bon geslingerd. Sommigen pleiten voor meer openbare toiletten in de stad, maar de Gemeente Delft denkt daar anders over.

Delft is een record rijker, want vorige week bleek uit een inventarisatie van RTL Nieuws dat Delft gemiddeld de meeste wildplassers van Nederland heeft. Hierbij moet worden opgemerkt dat het ook kan gaan om Delftenaren die in andere gemeentes hun urine de vrije loop laten, want bij deze cijfers gaat het om de woonplaats van de ontvanger van de boete. “Dat neemt niet weg dat er in Delft natuurlijk wel in het wild wordt geplast”, laat gemeentewoordvoerder Mark de Kok weten.


Nauwelijks alternatief
Vooral ’s nachts is er bij hoge nood nauwelijks een alternatief dan plassen tegen een muur, boom of in de gracht. In de Halsteeg is een toilet, maar dat is alleen overdag open. Aan de Burgwal is ’s avonds en ’s nachts een urinoir waar mannen kunnen plassen. Verder is er in Delft alleen nog een openbaar toilet in de Delftse Hout.
Jolanda Gaal van Onafhankelijk Delft pleitte onlangs voor meer openbare toiletten. De VVD-fractie deed dat in 2008 al. ‘Als toeristenstad bij uitstek kan op dit punt het serviceniveau wel een tandje omhoog’, schreven de liberalen toen op hun website. Volgens Jolanda Gaal is dit in andere toeristische steden dan ook veel beter geregeld. In Delft moeten toeristen en andere binnenstadbezoekers met hoge nood hun toevlucht zoeken bij de horeca. “Zij worden daar doodziek van”, reageert Gaal. “Ze willen gastvrij zijn, dus laten ze het toe, maar er staan soms rijen toeristen voor hun toiletten. Het is belachelijk dat er niet meer openbare toiletten zijn. Ik denk dat er wel een verband is tussen het hoge aantal wildplassers en het gebrek aan openbare toiletten.”


Jon Cornelese van Café De Oude Jan en Koninklijke Horeca Nederland afdeling Delft bevestigt de woorden van Gaal. Volgens Cornelese bezoeken op doordeweekse dagen gemiddeld tien mensen met hoge nood het toilet van zijn café, op zaterdag gemiddeld vijftig. Vaak zijn het toeristen. Gasten die wel wat komen eten of drinken, moeten daardoor soms aansluiten in de rij. “Sommige toeristen vragen het heel netjes, maar er zijn er ook veel die gewoon doorlopen en niks vragen. Dat vind ik onbeschoft.”

Door de vingers
Toch zien hij en vele andere Delftse horeca-eigenaren, die met hetzelfde probleem kampen, het door de vingers. “Want we willen gastvrij zijn.” Ook Cornelese pleit voor meer openbare toiletten in de stad. “Maar ja, dat kost natuurlijk geld. En je moet ze ook schoonmaken en onderhouden, dus ik denk dat het lastig is.”


Nachtburgemeester Leo Quack merkt op dat er vroeger meer openbare toiletten in Delft waren. “Het zou een opluchting zijn als het er weer wat meer worden, desnoods gecamoufleerd. Vraag er gewoon een bepaald bedrag voor en dan verdien je de kosten vanzelf terug”, reageert de Nachtburgemeester. Hij heeft nog een andere optie: “Ik heb al eerder voorgesteld om in een leegstaand pand in de binnenstad toiletten te creëren. Het bedrag dat je voor gebruik hiervan betaalt, krijg je dan terug in de vorm van een tegoedbon die je kunt besteden bij winkeltjes rondom de toiletten. Dat lijkt me een goede oplossing, want hoe het nu is geregeld; dat is een ramp.”

Terughoudend
De Gemeente Delft zit echter niet te springen om meer openbare toiletten in de stad. Er wordt in de toekomst een proef genomen met een toilet in het Poptapark. “De Gemeente is terughoudend met het plaats van openbare toiletten”, laat woordvoerder De Kok weten. “Ze zijn lelijk in het straatbeeld, maar als ze meer verscholen worden opgesteld, dan kan dat aanleiding geven voor ongewenste situaties. Er zijn geen plannen om meer toiletten te plaatsen.”


Onzin, vindt Jolanda Gaal. “Dit is toch niet gastvrij? Iedereen weet hoe penibel het kan zijn als je nodig moet. Het is bovendien discriminerend dat mannen ’s avonds op de Burgwal terecht kunnen en  vrouwen het maar uit moeten zoeken. Het is te gek voor woorden.” Gaal woonde twintig jaar lang aan de Oude Delft en maakte daar vaak van dichtbij mee hoe studenten hun volle blaas in grachten of in haar portiek leegden. “In alle toeristische steden vind je toiletten en bordjes die hier naar verwijzen, behalve in Delft.” Dus wordt haar regelmatig gevraagd waar kan worden getoiletteerd. “Die mensen ga ik voortaan anders maar naar Bas Verkerk of naar het stadhuis sturen om te plassen, want dit kan zo echt niet langer.” Gaal is voornemens om binnenkort een initiatiefvoorstel in te dienen met het verzoek voor een extra openbaar toilet in Delft.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12