Afbeelding

Het was voor de toeristische branche een mooi jaar

Algemeen

Editie: Week 46, Jaargang 22 |

Hèt toeristische seizoen is nu wel voorbij, maar Delft wordt gelukkig 365 per jaar bezocht door toeristen en dagjesmensen die genieten van al het moois in de stad. (foto: Koos Bommelé)

DELFT – Toeristisch Delft kijkt terug op een mooi jaar. De stad werd weer overspoeld met dagjesmensen en toeristen en bedrijven werkzaam in deze branche zagen stijgende cijfers.

Het mooie voor- en najaar hebben zeker in positieve zin bijgedragen, denken toeristisch ondernemers. “We zagen afgelopen jaar een lichte stijging van het aantal bezoekers”, zegt Marjan den Boer van Delft Marketing. Landelijk was de groei zo’n 4 procent en Den Boer denkt dat dit percentage ook voor Delft geldt. “Delft blijkt onder Amerikanen opeens heel populair, maar we zagen ook meer Fransen en Duitsers.” De komst van zoveel Amerikanen kan worden verklaard door de heropening van het Mauritshuis in Den Haag. “Daar kwamen veel persbezoeken op af. Zij komen vervolgens ook naar Delft en wij begeleiden hen”, aldus Den Boer.


“Het was een superjaar”, zegt Pim Meijkamp van Vakantiepark Delftse Hout. “We zijn hier heel tevreden. Met name de Engelse markt is goed hersteld en we zien steeds meer campers komen.” Meijkamp ziet het goede weer als belangrijke reden voor de groei van het aantal bezoekers aan Delft. “Tot de laatste week van augustus was het mooi weer. Het is geen idiote groei die we zien, maar we zijn er blij mee.”


Museum Prinsenhof werd dit jaar grondig verbouwd, vernieuwd en in mei weer heropend. Dat pakte positief uit, kan Renate Pauw namens deze toeristische trekpleister laten weten. In het derde kwartaal trok Museum Prinsenhof 23.000 bezoekersn. Dat waren er 8000 meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Bezoekers van het vernieuwde Prinsenhof zijn bovendien positiever dan voorheen. In 2013 gaf 54 procent van de bezoekers aan het museum ‘uitstekend/zeer goed’ te vinden, nu is dat percentage 64 procent. “Ook het percentage dat Museum Prinsenhof aanbeveelt is toegenomen: van 87 procent in 2013 naar 94 procent”, vertelt Pauw. Verder nam de gemiddelde leeftijd af, die ligt momenteel op 54 jaar.

Heel goed jaar
“Volgens mij is het - als ik naar m’n eigen zaak kijk en mensen om me heen hoor - een heel goed jaar geweest”, zegt Jon Cornelese van Café De Oude Jan en vicevoorzitter van Koninklijke Horeca Nederland afdeling Delft. “We hebben een ontzettend goed voor- en najaar gehad. Dat trok veel dagjesmensen uit de regio aan. Voor een groot deel van de horeca, vooral de zaken met een terras, is dat goed. Wie geen terras heeft draait met lekker weer wat minder.” Opvallend was het aantal Russen dat de Prinsenstad aandeed, zegt Cornelese. “Die zag ik hier voorheen nooit. Verder zag je veel Duitsers als het vakantie was in Duitsland, maar dat geldt ook voor andere landen.”
De top 3 van landen waar de meeste toeristen vandaan kwamen, bleef onveranderd: De meesten kwamen uit Engeland, gevolgd door Duitsland en op een derde plek België.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12