Afbeelding

Teamchefs willen samen de schouders eronder zetten voor veiliger Delft

Algemeen

Editie: Week 4, Jaargang 23 |

Teamchefs Ronald Kruijswijk (links) en Ronald den Hertog en hun 176 collega’s van bureau Delft willen de Prinsenstad het komende jaar veiliger maken dan het nu is.

DELFT – Nederland kan alweer twee jaar rekenen op de nationale politie. Ook op bureau Delft is daarmee een en ander veranderd. Sinds 1 januari wordt het bureau geleid door twee teamchefs en is dit voortaan de plek waar de drie rechercheafdelingen van Delft, Westland en Rijswijk onder één dak samenwerken.

Alle politiebureaus in Nederland werken steeds minder als eilandjes. Steeds meer wordt de samenwerking gezocht met andere bureaus. In het geval van Delft is dat vooral met Rijswijk en Westland, waarmee het samen onder de eenheid Den Haag valt. Tijdens Lichtjesavond werden bijvoorbeeld ook dienders uit deze gebieden in Delft ingezet. De twee nieuwe teamchefs, Ronald Kruijswijk en Ronald den Hertog, verwachten dat door dit alles de slagkracht wordt vergroot. En dat de burger daar baat bij heeft. “Vroeger werkte politie meer gebiedgebonden, nu meer in de breedte”, merkt Kruijswijk op. “Maar wel met de wijkagent als belangrijke schakel.”

Betrokkenheid
Ook belangrijk is de inzet en betrokkenheid van burgers, benadrukken de twee in een gesprek met de Delftse pers. Kruijswijk: “De burger mag rekenen op een goede politie, maar daar zien we graag meldingen voor terug.” Die zijn voor de sterke arm onontbeerlijk. “Want tachtig procent van de aanhoudingen is te danken aan meldingen van de burger. Hun rol is ongelofelijk belangrijk. Ligt er in december een tuin vol met kerstbomen, dan is het goed als wij dit weten zodat de bomen van tevoren kunnen worden geruimd. Dan heeft iedereen er uiteindelijk minder last van.” Den Hertog: “Is er ergens overlast met jongeren? Praat daar over. Vaak is iets relatief eenvoudig op te lossen als je het tijdig signaleert.” Wie iets meldt krijgt in 2015, als het aan de nieuwe chefs ligt, een telefonische terugkoppeling over hoe het is afgelopen.
De twee en hun collega’s hebben boven alles één groot doel voor het komende jaar: Delft veiliger maken dan het nu is. Daarin kunnen ook Delftenaren hun steentje bijdragen. “Je ziet hier in Delft bijvoorbeeld veel fietsendiefstallen”, zegt Den Hertog. “Dat zou al een stuk minder kunnen zijn als iedereen z’n fiets goed op slot of in een stalling zet”, zegt hij. “Zodat je er zelf alles aan hebt gedaan. Wij zullen weer lokfietsen inzetten, maar zetten ook in op de eigen verantwoordelijkheid van burger.” Bovendien: “Zonder heler geen steler. Laatst reden we, als ludieke actie, bij de TU rond op een fiets met een bordje waarop stond ‘Te koop: 30 euro’. Sommigen mensen die dat zagen vroegen zelfs waar ze konden pinnen...”

 

 

Samen tegen Syriëgangers

Samenwerking is ook in 2015 het sleutelwoord als het gaat om Delftse jihadisten of jihadisten in de dop, weten de twee nieuwe teamchefs van bureau Delft. Die samenwerking met andere instanties en organisaties is volgens hen uitstekend. “Volgens mij is dit in Delft goed neergezet”, zegt Den Hertog. “Verdachte jongeren worden nauwlettend gevolgd en we spreken met mensen uit hun netwerk.” Kruiswijk: “Er wordt ook gesproken met hun families en omwonenden. Het gebeurt bovendien dat zij ons opzoeken, want zij hebben eveneens een probleem.” Daar is de politie blij mee. “Want onze grootste taak is informatie halen en samen aan een oplossing werken.”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12