Afbeelding

Dubbel Delft

vaste rubrieken

Editie: Week 42, Jaargang 22 |

We hebben vandaag weer zo’n mooie nazomerdag, beetje zon, een enkel wolkje en een goede temperatuur. Goede graadmeter voor het weer is het Prinsenhof: als je veel toeristen ziet in de tuin van het Prinsenhof of het Agathaplein, dan zit het goed met het weer.

Ook vandaag staan ongetwijfeld weer een horde senioren te luisteren naar een gids. In museum het Prinsenhof is in oktober het thema ‘Vriend & Vijand’, onderdeel van de Maand van de Geschiedenis. Kinderen van 8 tot 13 jaar leren er spelenderwijs van alles over onze geschiedenis. Komende woensdag staat het wel en wee van de VOC op het programma. Het Prinsenhof heeft van alles meegemaakt als het gaat om ‘vriend & vijand’. Aan de Oude Delft ter hoogte van de Oude Kerk bevond zich ooit het Sint Agathaklooster. Na de nodige kerkelijke ontwikkelingen tijdens de reformatie verloor dit pand zijn katholieke bestemming. Willem van Oranje, stamvader van het huis van Oranje-Nassau, ging er resideren waarna het complex vanaf die tijd bekend stond als ‘Prinsenhof’. In zijn strijd tegen de Spanjaarden maakte Willem van Oranje veel vrienden, maar ook veel vijanden.

Zo verklaarde de koning van Spanje hem op een gegeven moment vogelvrij en zette een prijs op zijn hoofd. Onder valse voorwendsels kwam ene Balthasar Gerards op 10 juli 1584 het Prinsenhof binnen. Willem had net erg lekker gegeten en liep na de maaltijd naar zijn bovengelegen privé-vertrekken. Al op één van de eerste traptreden zag Balthasar Gerards zijn kans schoon en schoot van Oranje dood. Gerards werd gepakt en op een gruwelijke wijze op de Markt gedood. De plek waar Willem werd vermoord is - samen met de kogelgaten in de muur - nog steeds een belangrijke trekpleister in het Prinsenhof. Na de Tweede wereldoorlog werd het Prinsenhof grondig gerestaureerd en werd in gebruik genomen als Stedelijk Museum, terwijl een vleugel van het gebouw werd ingericht als Volkenkundig Museum Nusantara. Veel voorwerpen vonden hier onderdak die waren verzameld in de tijd dat in Delft nog de ‘Indische Instelling’ (opleidingsschool voor ambtenaren) was gehuisvest.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12