Afbeelding

Dubbel Delft

vaste rubrieken

Editie: Week 8, Jaargang 23 |

Namen en bijnamen, we schreven er al eerder over, ze zijn vaak onlosmakelijk verbonden met fysieke eigenschappen, beroep, zoon of dochter van, of met bepaalde kwaliteiten van de persoon in kwestie. De Lange, De Korte, De Vries, Van Groningen, De Zeeuw, Van Tilburg, Van Delft, zo ongeveer alles is mogelijk. Soms is een bijnaam toch niet helemaal wat het lijkt.

Zo denk je dat hij vast een niet erg spraakzaam type moet zijn geweest, die Willem de Zwijger. Dat is toch het idee dat veel mensen hebben - heel begrijpelijk - bij de bijnaam van Willem van Oranje, graaf van Nassau, oudste zoon van Willem de Rijke van Nassau en Juliana van Stolberg. De waarheid ligt anders. De Spaanse koning en de Franse keizer sluiten in 1559 vrede. Koning Philips heeft echter snode plannen met Nederland, plannen die de burgerlijke en godsdienstige vrijheid flink zouden aantasten. De bloedige inquisitie zou Nederland niet overslaan. Omdat Willem van Nassau over deze ontwikkelingen blijft zwijgen, in tegenstelling tot de loslippige Hendrik II, krijgt Willem - ten onrechte - de bijnaam ‘de Zwijger’.

De man is in werkelijkheid zeer welbespraakt en weet met zijn verbale capaciteiten veel mensen voor zich te winnen. In 1568 begon Willem de opstand tegen de overheersers die wij nu kennen als de Tachtigjarige Oorlog. Nadat hij met veel Oranjegezinden Brielle had veroverd stond hij jarenlang aan het hoofd van het verzet. Hij woonde vanaf 1572 regelmatig in het Sint Agathaklooster dat later door zijn beroemde bewoner het ‘Prinsenhof’ is gaan heten. In 1584 dacht ene Balthasar-Gerards wat geld bij te verdienen door de Prins dood te schieten. Dat heeft ‘ie geweten. Hij werd gepakt, gemarteld en stierf, gadegeslagen door honderden stadsgenoten, een vreselijke dood op de Markt. Zoals in veel steden zijn ook in Delft de nodige straten genoemd naar leden van het Koninklijk Huis. Maurits, Frederik Hendrik en Jan Willem Friso zijn zo wat van die Oranjes die hun naam terug zien in de wijk Wippolder. De Willem de Zwijgerstraat is op een merkwaardige manier het verlengde van het eerste deel van de Julianalaan. De huizen gaan aan de oostkant van de Julianalaan naadloos over in de Willem de Zwijgerstraat. Eigenwijs als Juliana toch een beetje was gaat haar laan geheel eigengereid de TU-wijk in…

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12