Afbeelding

Delft moet tien miljoen euro extra bezuinigen, totale bezuinigingsopgave is nu 45 miljoen euro

Algemeen

“Delft staat in een tijd van zwaar weer vol met hijskranen, daar zijn we blij mee”, zei wethouder Vokurka, die tevens bekendmaakte dat Delft nu tweederde van het ontwikkelrecht in de Spoorzone heeft gekregen. (foto: Koos Bommelé)

DELFT – Delft moet tot 2016 nog eens tien miljoen euro extra bezuinigen. Dat bleek donderdag tijdens de presentatie van de Kaderbrief 2012. Wat de krant Delft op Zondag zondag 4 maart al schreef werd afgelopen donderdag door de Gemeente Delft bevestigd: Delft moet 10 miljoen euro extra bezuinigen. Die bezuinigingsopgave komt bovenop de 34 miljoen die Delft al moest bezuinigen. Volgens wethouder van Financiën Lucas Vokurka komt deze tegenvaller voort uit de extra rijksbezuinigingen die worden verwacht. Elke gemeente in Nederland krijgt hier volgens dus mee te maken, maar Delft is er vroeg bij.

Goed nieuws was er echter ook, want de jaarrekening sluit voor het eerst in drie jaar positief. “Daar zijn we blij mee”, zei Vokurka. “Delft staat er goed voor.” Toch moet de hand nog meer op de knip. “Want we zitten in een ingewikkelde economische en een ingewikkelde politieke situatie. Met deze extra bezuinigingen lopen we vooruit op een extra ronde rijksbezuinigingen. Het College neemt nu al haar verantwoordelijkheid.” En daar gaan Delftenaren sowieso iets van merken, verwacht de wethouder. “Maar hoe het precies uitpakt wordt duidelijk als we de begroting presenteren.” Het is, zei Vokurka, een ‘forse bezuiniging. “Voor zo’n opgave heeft Delft nog nooit gestaan. Tien miljoen euro bezuinigen zonder dat iemand het merkt is niet mogelijk.”

Vokurka kon dan ook nog geen concrete voorbeelden noemen, maar gaf wel aan op welke fronten slagen worden gemaakt. Zo wil de Gemeente Delft ‘meer inzetten’ op digitale dienstverlening. Op het gebied van welzijn en jeugdbeleid wil Delft ‘focussen’ op de plekken en wijken waar het ’t hardst nodig is. Wat de voorzieningen betreft wil Delft, zei Vokurka, ‘kijken naar de kwaliteit van en het aantal voorzieningen’. “We willen dat anders verdelen, zodat burgers en organisaties iets van ons overnemen.”

Het College wil ‘bezuinigen, hervormen en investeren’, benadrukte de wethouder. De Gemeente gaat bijvoorbeeld investeren in de drie wijken waar dit nodig is: De Binnenstad, TU Noord en Buitenhof. “De Binnenstad is de parel van de stad, we willen samen met andere partijen aan de slag met een investeringsplan. We willen ervoor zorgen dat wat mooi is nog mooier wordt.” TU Noord is volgens hem van ‘cruciale waarde voor Delft’ en dus kan ook dit gebied, waar de Technologische InnovatieCampus Delft straks wordt ontwikkeld, op de nodige financiële steun rekenen. Ook voor de wijk Buitenhof wil de Gemeente samen met andere partijen kijken hoe, zoals Vokurka het verwoordde, de wijk ‘het predicaat aandachtswijk’ kan kwijtraken. “Zodat de problemen daar verminderen en het liefst verdwijnen.”

Het College maakte bij aanvang van hun bestuursperiode, nu bijna twee jaar geleden, bekend 30 miljoen euro te moeten bezuinigen. Later kwam daar 5 miljoen euro bij en nu blijkt Delft nóg ergens tien miljoen euro te moeten besparen. Vokurka: “Af en toe heb ik het idee dat het stormt. We moeten alle zeilen bijzetten om onze lijn voort te zetten. Ik ga niet als een struisvogel m’n kop in de grond steken en zeggen dat ze er in Den Haag wel uitkomen. Daar willen we goed op anticiperen. We blijven initiatiefrijk, maar we treden iets meer terug en laten anderen meer de ruimte.” De burger zal wat belastingen betreft niet extra worden belast, beloofde de wethouder. “We kijken vooral naar onszelf.” Delft wordt dus meer een ‘regiegemeente’. “Want”, verklaarde de wethouder, “de tijd dat de overheid alles van voor tot achter regelde is voorbij.”

In de Kaderbrief 2012 staat welke keuzes Delft maakt voor de komende jaren. Het College kijkt hierin terug op bereikte resultaten en vooruit naar de te bereiken ambities. Het stadsbestuur gaat de voorstellen nog verder uitwerken in de begroting voor 2013, die in november aan de raad wordt gepresenteerd.

Nieuws over de Spoorzone was er ook. De Gemeente Delft heeft afgelopen week gesprekken gevoerd met de ontwikkelaars. Het nieuwste plan is dat Delft tweederde van het gebied gaat ontwikkelen en Ballast Nedam en NS Poort het overige deel. Aanvankelijk lag honderd procent van het ontwikkelrecht bij Ballast Nedam en NS Poort. Dit komt er in de praktijk op neer dat Delft vierhonderd woningen en zesduizend vierkante meter overige functies voor haar rekening neemt. De plannen worden wel ‘kleinschaliger’ en de Gemeente wil inzetten op tijdelijk gebruik. Het kan volgens de wethouder nog wel even duren voordat de laatste steen in de Spoorzone is gelegd. “Het is niet meer reëel te denken dat we de hele Spoorzone bouwen binnen de tijd die we ogen hadden. Dat gaat langer duren dan verwacht.” (JN)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12