Delft zoekt samenwerking met omliggende gemeenten, maar van fusiegesprekken is nog geen sprake

Algemeen

DELFT – Burgemeester Bas Verkerk zou volgens bronnen druk in gesprek zijn om Delft, Rijswijk, Den Hoorn en Delfgauw tot één nieuwe gemeente te laten samensmelten. De Gemeente Delft ontkent echter dat hier sprake van is.

De vier kernen zouden samen goed zijn voor zo’n 250.000 inwoners en daar zou Delft bestuurlijk gezien allerlei voordeel bij hebben. De nieuwe naam zou al bedacht zijn: Gemeente Hof van Delft.

Dat is volgens de Gemeente Delft níet waar, laat woordvoerster Nienke de Boer weten. “Wij voeren gesprekken met de Gemeente Rijswijk over samenwerking, bijvoorbeeld over het tweede Zorg- en Veiligheidshuis in de regio. Van samensmelten is nog geen sprake”, reageert ze. De gesprekken met Rijswijk zijn volgens haar ‘geen fusiegesprekken’. “Daar is nu geen sprake van.” Op de vraag of dit in de toekomst wèl gaat gebeuren, antwoordt ze wederom dat daar “nu geen sprake van is”.

Opvallend is wel dat de domeinnamen www.gemeentehofvandelft.nl, gemeentehofvandelft.com en gemeentehofvandelft.info op 27 oktober j.l. zijn geregisteerd. Maar dat dit vooruitlopend op de zaken alvast door de Gemeente Delft is gedaan, ontkent de Gemeente. Iedereen met een internetaansluiting kan namelijk een dergelijke domeinnaam kopen en claimen.

Lennart Harpe, fractievoorzitter van de Delftse VVD, zegt niet op de hoogte te zijn van wat Burgemeester Verkerk allemaal bespreekt. “Maar ik weet wèl waar de VVD voorstander van is.” En dat is, geeft Harpe aan, dat het niet slecht zou zijn om de slagkracht van Delft te vergroten. “Ik vind het heel logisch om te kijken naar vèrgaande samenwerking met Rijswijk. Dat zou voor beide gemeenten van toegevoegde waarde zijn. Want hoe kun je de positie van Delft, dat tussen Rotterdam en Den Haag ligt, versterken? Je hebt bovendien kans dat Rijswijk in de toekomst deel gaat uitmaken van Den Haag, dat is niet ondenkbaar.” Veel inwoners van de dorpskernen Delfgauw en Den Hoorn maken volgens Harpe gebruik van Delftse voorzieningen. “Het zou daarom niet gek zijn om eens te kijken hoe je die mensen ook echt bij Delft kunt betrekken.”

Ook Harpe kan niet bevestigen dat er straks een nieuwe gemeente komt die de naam Hof van Delft krijgt. Hij heeft ook al de naam Midden Rijs Delft voorbij horen komen. “Kijkend naar de schaalvergroting, kijkend naar de enorme bezuinigingen en kijkend naar hoe we elkaar kunnen versterken, vind ik het alleen maar verstandig als daar door Bas Verkerk over wordt gesproken. We moeten kijken wat het voor Delft en voor Rijswijk voor voordelen heeft.” 

Huub Halsema, fractievoorzitter van D66, heeft niets over een fusie gehoord. Hij vraagt zich dan ook af hoe we aan die informatie komen. “Wat ik wèl weet is dat er samenwerking wordt gezocht om dingen efficiënter te maken, zoals op het gebied van aanbesteding. In de ontwikkeling van Delft als derde stad van Zuid-Holland zou het kunnen dat dit aan de gang is en dat erover wordt nagedacht, maar het is mij niet bekend.” Nadat hij navraag heeft gedaan bij de D66-fractievoorzitters in Pijnacker-Nootdorp (Peter Hennevanger) en Rijswijk (Hanne Bikker) laat hij weten dat het niet om een herindeling gaat, maar om 'een goede samenwerking’. “Het delen van zorgvoorzieningen en het gezamenlijk inkopen doen, bijvoorbeeld, dat is goed voor iedereen. Wie heeft er tenslotte geen strooizout nodig?”, laten de drie in een reactie weten. 

Mariëlle van Kooten, fractieleider van STIP, vindt samenwerking ‘fantastisch’. “Mits het een bepaald doel dient. Samengaan om het samengaan is geen doel op zich. Het efficiënt besteden van de middelen is wèl een doel.” Samenwerking zou volgens Van Kooten, zeker op het gebied van vervoer en huisvesting, voor een sterkere positie kunnen zorgen. “Wat samenwerking betreft kijken we niet alleen naar de kennispartners, maar ook naar andere gemeenten.” Samenwerking leidt volgens Van Kooten tot ‘een betere besteding van de euro’s van de burger’ en tot ‘een hoger kwaliteitsniveau van voorzieningen’. Het is volgens haar nu zo dat de verschillende gemeenten elkaar opzoeken. Echt samengaan is hooguit toekomstmuziek. “En of dat over twee, over vier of over twintig jaar is, kan ik niet zeggen.” 

Samenwerken gebeurt nu overigens óók al, wil Nienke de Boer van de Gemeente nog kwijt. “Op het gebied van de Brandweer werken we al samen met Rijswijk. Op het gebied van recreatie werken we al samen met Midden-Delfland. Delft is belangrijk voor de regio en de regio voor Delft. In het Bestuursprogramma zeggen we ook dat we met andere gemeenten de mogelijkheden verkennen om voorzieningen te delen, om zo de kwaliteit op peil te houden en kosten te besparen.”

‘Keihard nodig’
Het verhaal dat de Burgemeester al druk in overleg zou zijn over een nieuwe gemeente kent Jan Peter de Wit van Leefbaar Delft nog niet. “Maar het zou best kunnen”, reageert hij. “Ik weet dat er wel eens gesprekken met Rijswijk zijn.” Dat is, vindt De Wit, ook ‘keihard nodig’. “Delft krijgt steeds meer te maken met problemen die we niet zelf op kunnen lossen. Voor de levenskracht en de economische gezondheid is het gewoon nodig. Ik denk dat het heel goed zou zijn als Delft groeit. Dan hebben we bestuurlijk gezien in de regio meer te zeggen.” De vorige Colleges hebben volgens hem verzuimd om Delft te laten groeien. “We hebben er een klein stukje Den Hoorn bijgekregen, maar dat zet geen zoden aan de dijk.” Volgens De Wit is Delft 'een centrumgemeente’ die aantrekkingskracht heeft op omliggende dorpen. “Mensen uit Den Hoorn en Pijnacker-Nootdorp komen naar Delft voor hun boodschappen en voor cultuur. En alle daklozen uit Oostland en Westland komen hierheen, dat drukt op onze begroting.” Bovendien: “Als Rijswijk door Den Haag is geannexeerd, is Delft de volgende. Dan zijn we helemaal niks meer.”

Aan een samensmelting van verschillende gemeenten kleeft echter ook een groot en ‘klassiek' nadeel, geeft De Wit aan. “De afstand van de burger tot de politiek wordt dan wéér groter, en in werkelijkheid ís die afstand al vrij groot.” (JN)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12