Drieduizend euro en 60 manuren voor aanpak radicalisering

Algemeen

Editie: Week 42, Jaargang 22 |

DELFT - Uit de antwoorden op schriftelijke vragen die Onafhankelijk Delft stelde, bleek deze week dat Delft jaarlijks 3000 euro en 60 manuren beschikbaar stelt voor de aanpak van radicalisering. En dat terwijl Delft hiervoor ongeveer 175.000 euro nodig denkt te hebben.

Daarvoor is geen dekking in de begroting, laat het stadsbestuur weten. ‘Delft is afhankelijk van de mate waarin het rijk bijdraagt in de lokale aanpak van gemeenten.’ Of, hoe en wanneer het rijk gemeentes financieel bij zal staan, is echter niet duidelijk.


Jan Peter de Wit van Onafhankelijk Delft vindt dat Delft ‘bizar weinig’ geld vrijmaakt voor de aanpak van radicalisering. “Zeker als je bedenkt hoe gevaarlijk die jongens zijn, vooral de terugkeerders. Er zijn volgens mij al vijf Delftenaren omgekomen in de jihad. Ik weet niet hoeveel er nog terug gaan komen, dat kunnen er wel eens tien zijn. En wellicht zijn ondertussen weer nieuwe jihadisten vertrokken. Ik dacht dat dit een hoge prioriteit zou hebben voor Delft, maar dat blijkt niet uit die 3000 euro en 60 manuren.” De Wit vindt niet dat het probleem van terugkerende jihadisten bij het rijk moet worden neergelegd. “Dit is meer een taak voor lokale overheden. Het is urgent genoeg dat de Gemeente Delft actie moet ondernemen, in plaats van op het rijk te wachten. Ik verwacht ook niet dat de rijksoverheid zegt: Hier hebben jullie een zak geld en gaan jullie het maar doen.”


De Wit vreest dat Delftenaren door de beperkt beschikbare gelden gevaar lopen. “Dat blijkt wel uit het feit dat er al twee teruggekeerde Delftse jihadstrijders zijn opgepakt. Eén of verdenking van een overval, waarmee hij geld voor de jihad wilde vergaren. De ander is Jihad-Jordi, vanwege verdenking van het volgen van gevechttrainingen en deelname aan een terroristische organisatie. Bas Verkerk heeft ze allebei laten lopen en gezegd: Ik kan er niks aan doen. Die terugkeerders moet je meteen oppakken, uitschrijven uit het gemeenteregister en hun uitkering stopzetten. Ons linkse college wil echter hun achterban beschermen. Ze denken dat het stemmen kost als ze zich hier druk om gaan maken. Bas Verkerk staat zodoende machteloos.”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12