Delft kan niet verder met vier wethouders, vinden de meeste partijen, maar wie Bolten opvolgt blijft nog even de vraag…

Algemeen

DELFT – Saskia Bolten stopt als wethouder. De 57-jarige Delftse is vanaf 2 juli burgemeester van Steenbergen en Delft moet het vanaf dan zonder Bolten doen. De grote vraag is nu wie haar gaat vervangen en haar wethoudersfunctie de komende twee jaar op zich neemt.

Die ‘grote vraag’ stelden we aan alle politieke partijen. Wie moet Saskia Bolten vervangen, of kan Delft ook prima verder met vier wethouders?
Het is aan GroenLinks om te bepalen welk fractielid Bolten opvolgt. Maar helaas, als we het aan het fractievoorzitter Fleur Norbruis vragen, krijgen we hierop geen antwoord. Wel feliciteert ze Bolten met haar voordracht als burgemeester. “Wij raken een boegbeeld kwijt”, reageert Norbruis. Maar niet getreurd: “Want we leveren weer een uitstekende volgende wethouder.” Delft kan misschien wel worden bestuurd met minder wethouders, geeft Norbruis aan. “Maar niet zonder eentje van GroenLinks.” 

SP-fractievoorzitter Lieke van Rossum vindt het ‘jammer’ dat Bolten er niet voor kiest om haar nog twee jaar durende termijn af te maken. “Maar we wensen haar veel succes”, laat Van Rossum weten. “Wat de SP betreft kan de stad na haar vertrek zeker een vijfde wethouder, die zich inzet voor armoedebestrijding en milieu, gebruiken. Het natuurlijk aan GroenLinks om nu een nieuwe wethouder voor te stellen.” 

Volgens Lennart Harpe, de fractievoorzitter van VVD, is het College van B en W druk bezig om de ambtelijke organisatie minimaal tien procent kleiner te maken. “Uitgaande van het beginsel ‘de trap wordt van boven geveegd’ vind ik het niet zo gek om na denken over de vraag of de komende wethoudersvacature moet worden ingevuld. De stad zou ook met vier wethouders bestuurd kunnen worden”, vindt Harpe. “Maar GroenLinks wil natuurlijk niet het kind van de rekening zijn.” Harpe weet wel een andere oplossing: “Alle wethouders kunnen een bijdrage leveren aan een slim, slank en slagvaardig stadsbestuur. In plaats van één wethouder minder, kunnen ze allemaal een dagje minder werken. Eerlijk delen heet dat.”

‘IK VIND DIT NIET NETJES. BOLTEN LAAT HAAR KIEZERS IN DE STEEK’
Ook Jan Peter de Wit van Leefbaar Delft vindt dat Delft prima met een wethouder minder kan worden bestuurd. “Er hoeft geen opvolging te komen”, stelt De Wit. “GroenLinks moet dit College gedoogsteun geven tot het einde van de rit.” Dat levert volgens hem ‘een mooie besparing’ van 25 procent op de bestuurskosten op. “Het beleid is neergezet, de directeuren doen de uitvoering. De regering wil fors minder bestuurders. Delft kan hiermee laten zien dat ze voorop loopt.” De Wit vindt het ‘niet netjes’ dat Bolten straks de Delftse politiek verlaat. “Ze laat haar kiezers in de steek. De laatste twee verkiezingen was de GroenLinks-leus: ‘Kies Bolten als wethouder’. Collegedeelname was verzekerd door de lijstverbinding met de PvdA. En nu vertrekt lijsttrekker Bolten halverwege haar termijn uit het College...” 

Het is moeilijk aan te geven of Delft met vier wethouders verder kan, vindt Stadsbelangen-fractievoorzitter Aad Meuleman. “Feit is dat er op alle terreinen veel gebeurt in Delft, waarvoor optimale aansturing absoluut nodig is”, vindt Meuleman. “Zeker gezien de zorgelijke financiële situatie van onze stad. Stadsbelangen doet niet mee aan populistische denkbeelden dat wethouder Bolten in het kader van bezuinigingen niet vervangen zou hoeven te worden. Wie haar zou moeten opvolgen is een zaak van de GroenLinks-fractie. Of er überhaupt vervanging moet komen, is vervolgens weer een coalitieaangelegenheid.” 

Christine Bel, de kersverse fractievoorzitter van D66, laat weten dat D66 er ‘alle vertrouwen’ in heeft dat GroenLinks een goede wethouderskandidaat heeft.

‘EEN WETHOUDER MINDER BETEKENT NIET DAT ER OPEENS MINDER WERK IS’
CDA-fractievoorzitter Rob van Woudenberg reageert iets uitgebreider. Ook hij benadrukt dat het aan GroenLinks is wie Bolten vervangt. Delft moet sowieso vijf wethouders hebben, geeft Van Woudenberg aan. “Want met één wethouder minder betekent niet dat er opeens minder werk is. Wethouders werken nu al vaak 80 uur per week en als er een wethouder minder is moet je meer ambtenaren aannemen en die kosten veel geld”, weet hij. Daarnaast zou GroenLinks na het vertrek van Bolten niet meer in het stadsbestuur vertegenwoordig. “Dat kan niet met vijf partijen. Het College van B en W is deze periode met vijf partijen begonnen met allemaal een wethouder. Wij zien als CDA geen reden om dit tussentijds aan te passen. Wij zijn samen een klus begonnen en die maken we dan ook samen af.” Daarnaast staat in de gemeentewet dat het aantal wethouders in Delft ten hoogste twintig procent van het aantal raadsleden bedraagt, merkt Van Woudenberg op. “Voor Delft zouden dit er dus zeven mogen zijn. Met de huidige vijf wethouders zitten we daar nu ruim onder, wat aangeeft dat Delft al efficiënt en effectief met het aantal wethouders omgaat.”

‘SASKIA BOLTEN WAS GOED INGEVOERD IN HAAR PORTEFEUILLES’
De ChristenUnie is blij voor Saskia Bolten dat ze de kans krijgt om burgemeester te worden, laat fractievoorzitter Joëlle Gooijer weten. Wie haar opvolgt wacht geen gemakkelijke taak, weet Gooijer wel zeker. “Want Saskia Bolten was goed ingewerkt in haar portefeuilles. We zijn haar zeer erkentelijk voor de wijze waarop ze zich heeft ingezet op het gebied van onder andere armoede, participatie en milieu.” Delft moet daarnaast door vijf wethouders bestuurd worden, vindt Gooijer. “Gezien alle ontwikkelingen in de Wet Werken naar Vermogen en de decentralisatie van overheidstaken, lijkt dit me nu niet het moment om het met een wethouder minder te doen.”
Daar denkt Jeroen van Oort van de Fractie Van Oort anders over. “Ik denk dat Delft ook heel goed door vier wethouders bestuurd zou kunnen worden”, reageert hij. “In die zin zou er dus ook sprake kunnen zijn van een bezuiniging. De realiteit leert echter dat er sprake is van een coalitie van vijf partijen, die elk een wethouder willen leveren. Daar is ook niets mis mee.” Het is niet aan Van Oort om te speculeren over de opvolger van Bolten, zegt Van Oort. “Ik zal de kandidaat van GroenLinks - net als alle kandidaten van de coalitiepartijen - ook steunen, totdat in de toekomst eventueel zou blijken dat dit niet langer verstandig is.”

‘GROENLINKS ZAL ZONDER TWIJFEL EEN WAARDIGE OPVOLGER VOOR SASKIA VOORDRAGEN’
PvdA-fractievoorzitter Ernst Dames vindt dat de vijf coalitiepartijen alle vijf met een wethouder in het College van B en W vertegenwoordigd moeten zijn. “GroenLinks zal zonder twijfel een waardige opvolger voor Saskia voordragen”, denkt Dame. Wellicht kan Delft met een wethouder minder, zegt Dame. “Maar de partijen verenigd in deze coalitie willen ook gewoon dat wethouders portefeuilles hebben van redelijke omvang, zodat ze ook echt tijd en aandacht aan de verschillende dossiers kunnen geven. In tijden van zware bezuinigingen en moeilijke keuzes is dat geen overbodige luxe.” 

Volgens Maarten Buskermolen van STIP verliest Delft met het vertrek van Saskia Bolten een wethouder die zich zes jaar lang heeft ingezet voor de stad op het gebied van duurzaamheid en participatie. “Wethouder Bolten is er in geslaagd dat de hoogspanningskabels lang de Kruithuisweg onder de grond komen, zodat deze geen overlast voor omwonenden veroorzaken”, merkt de fractievoorzitter van STIP op. “Ook heeft ze met het Pact tegen Armoede in Delft een brede basis gelegd voor het tegengaan van armoede en heeft ze met de Delftse Kafka-brigade ervoor gezorgd dat het taalgebruik in brieven en formulieren makkelijker te begrijpen is. STIP vindt dit goed, want het zorgt ervoor dat de Gemeente Delft een betere dienstverlening heeft en effectiever kan werken.” Buskermolen vindt het in tijden van bezuinigingen belangrijk om een ‘sterk stadsbestuur’ te hebben. “We vinden het daarom verstandig om een nieuwe wethouder aan te stellen. De nieuwe wethouder zal zijn of haar handen vol hebben aan, bijvoorbeeld, het doorvoeren van landelijke hervormingen op arbeidsreïntegratie.” 

Jos van Koppen van Onafhankelijk Delft denkt dat een opvolger van Bolten genoeg te doen krijgt. Het is volgens Van Koppen niet mogelijk om het wethoudersambt in deeltijd uit te voeren. “Maar het zou mooi zijn als het College voor de komende twee jaar zodanige accentverschuivingen zoekt dat ongeveer één hele functie verdwijnt.” Daarmee kan Delft, denkt Van Koppen, weer wat bezuinigen. “Drie wethouders met een deeltijdfunctie van 60 à 70 procent zou een mooie besparing zijn voor de komende twee jaar.” (JN)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12