Afbeelding

Peter van Haagen stopt als wethouder Pijnacker-Nootdorp

Algemeen

Editie: Week 28, Jaargang 23 |

Van Haagen en Van de Gevel kruisten sinds 2006 de politieke degens en doen dat ook nu weer.

PIJNACKER-NOOTDORP – Peter van Haagen stopt als wethouder van de Gemeente Pijnacker-Nootdorp. Vorige week maakte hij bekend de politiek te willen ruilen voor het bedrijfsleven.

Van Haagen was 21 jaar namens de VVD politiek actief, de laatste vijf jaar als wethouder. “Maar dan komt er toch het moment waarop je jezelf afvraagt of je de politiek nog leuk vindt en of het je nog voldoende energie geeft”, sprak hij tot de gemeenteraad. “Maar ook de vraag of je deze gemeente en haar inwoners nog die energie kan geven die nodig is om als wethouder goed te functioneren. Tegelijkertijd heb ik mij de vraag gesteld of ik een verdere carrière in de politiek ambieer. Als je gevoel op dat moment die vragen ontkennend beantwoordt, moet je een keuze maken. Je kunt relatief veilig blijven zitten en dan maar op halve kracht óf je stapt eruit met alle onzekerheden. Ik heb voor dat laatste gekozen en mijn gevoel gevolgd, zoals ik dat uiteindelijk altijd doe. Ik ga weer fulltime het bedrijfsleven in.” Daarmee kan bovendien een dikke streep worden gezet door de naam van één van de in de wandelgangen genoemde kandidaten die volgend jaar Bas Verkerk zou kunnen opvolgen als burgemeester van Delft.

Van Haagen blijft nog tot 1 september in functie, daarna zegt hij de politiek vaarwel. “Ik weet dat het waarschijnlijk in de media vooral weer zal gaan over het wachtgeld”, zei hij tijdens z’n toespraak. “Jammer dat je als bestuurder je over dit recht altijd moet verdedigen maar dat is de realiteit, dus wilde ik het ook maar gewoon noemen. Financieel ben ik nog niet in staat om het meteen zonder te redden. Maar die eventuele periode zal zeer kort zijn en het zou zo maar kunnen zijn dat ik er in september geen beroep op hoef te doen, zodat het slechts als uiterste vangnet zal dienen.”

Burgemeester Francisca Ravestein noemde zijn vertrek ‘een groot verlies’ voor de gemeente. “We zullen Peter gaan missen: zijn humor, zijn directheid maar bovenal zijn deskundigheid”, zei ze.
Hanneke van de Gevel, de fractievoorzitter van de partij Eerlijk Alternatief, vindt dat Van Haagen ‘een bijzondere keuze’ maakt. “Hij is vorig jaar op de trein gesprongen, dan vinden wij dat je niet zomaar bij het eerste station weer kunt uitstappen.” Ze vindt dat Van Haagen niet hoeft te worden vervangen. “Als het huidige college iets harder loopt hebben we er alle vertrouwen in dat drie personen genoeg zijn.” Verder vindt Van de Gevel dat hij af moet zien van wachtgeld. “Een prima regeling voor wethouders die moéten stoppen, maar het is niet bedoeld voor wethouders die er ineens geen zin meer in hebben.”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12