Afbeelding

Stadsbelangen ziet veel redenen om ook in 2015 de vinger aan de pols te houden

Algemeen

Editie: Week 1, Jaargang 23 |

Aad Meuleman (links) en Bram Stoop (rechts) vertegenwoordigen Stadsbelangen Delft in de gemeenteraad.

DELFT – Stadsbelangen Delft hoopt dat politiek Delft zich komend jaar van een betere kant laat zien dan afgelopen jaren. Dan kan het, denkt de partij van fractievoorzitter Aad Meuleman, wel eens een mooi en bijzonder jaar worden.

Er gaat komend jaar veel gebeuren in Delft, weet Aad Meuleman. Zo komt er een onderzoek naar de oorzaken van de financiële malaise in de stad. Als het aan Meuleman ligt, wordt meteen onderzocht in hoeverre het college en de coalitiepartijen hier voor de verkiezingen al van op de hoogte waren. “Op die vraag willen we een antwoord”, zegt Meuleman. Hij vindt het op z’n minst opmerkelijk dat alle lijken pas na de verkiezingen uit de kasten rollen. Ook vreemd: “Voor de verkiezingen wordt nog even een miljoen in de kenniseconomie gepompt. Enkele maanden later wordt Guldemond, dan net wethouder af, directeur van YES!Delft.” Ja, het jaar 2014 was ook politiek gezien een bijzonder jaar. “Gemeenteraadsverkiezingen werden weer beheerst door de landelijke partijen. Landelijke kopstukken kwamen naar Delft en de Delftse kiezer trapte erin. Nu het slecht gaat met Delft, zou het ook aardig zijn als Diederik Samsom en Alexander Pechthold eens kwamen vertellen hoe het hier uit de hand liep, maar dat doen ze niet.”

Evenmin saai
Het jaar 2015 zal evenmin saai worden. “We gaan de financiële situatie van Delft en besluiten van het college nog kritischer bezien”, stelt Meuleman. De partij wil de effecten van reeds gedane bezuinigen goed in de gaten houden. “Wat betekent het voor de Delftenaren? Daar gaan we nog strakker op zitten en nog meer luisteren naar de mensen die ermee te maken hebben. Maar de focus moet liggen op: Hoe komen we uit deze situatie?” Meuleman hoopt dat we komend jaar minder te maken krijgen met de ‘uitlegcultuur’ van lokale overheden. “Die kunnen heel goed uitleggen waarom iets mis is gegaan. Kijk nou eens naar hoe het wel kan!” Delft is een stad vol knappe koppen en creatievellingen. “Hoe kan het dan dat Kennisstad Delft er twaalf jaar over doet een brug te vervangen?”
De veranderende zorg is voor Stadsbelangen nog een reden een vinger aan de bestuurlijke pols te houden. “Het college zegt het, wat de zorg betreft, in de klauwen te hebben, maar ik kan ze niet meer op hun blauwe ogen vertrouwen. Jarenlang hebben we wethouders van financiën gehad die geen affiniteit met financiën hebben. Hoe kan dat?”

Meer samenwerken
Stadsbelangen hoopt dat de fracties in de gemeenteraad komend jaar meer samenwerken en samen kritischer kijken naar het stadsbestuur. “Coalitiepartijen in Delft zijn al jaren trouw aan het college, die het daardoor jarenlang heel makkelijk hebben gehad. Een partij als STIP heeft nog nooit kritiek op het college geuit, ze zijn het altijd met B en W eens. Oppositiepartijen krijgen er daarom ook maar moeilijk een vinger achter. Terugkijkend op de afgelopen jaren is het regelmatig gebeurd dat oppositiepartijen waarschuwden voor situaties die zich uiteindelijk hebben voorgedaan, maar de waarschuwingen werden weggehoond, want we zagen het verkeerd. Mijn wens voor 2015 is dat we als raad en burger de schouders eronder gaan zetten en dat het college meer met ideeën vanuit de oppositie doet.”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12